Új rádiós technológia az intelligens otthonok kialakításában

io-homecontrol®

2012-01-04 11:50:21 | Módosítva: 2014-02-11 11:00:27

Ha megkérdeznénk lakástulajdonosokat mi is a legfontosabb elvárás egy otthon-automatizálási rendszerrel kapcsolatosan, valószínűleg elsőként említenék a megbízható rádiós működtetést, más gyártókkal való együtt működést (világítás, hűtés, árnyékolás, szellőztetés stb. egy rendszeren belül működjön). Már sok esetben fontos elvárás lenne az internetről vagy mobil telefonról (a képen a hölgy éppen lehúzza a nappali redőnyeit a táblagépről is működtethető Tahoma rendszerrel).

Mindez lehetséges, egy egyszerű kommunikációs rendszerrel, hiszen az io-homecontrol® technológia mindezen igényeket magába foglalja. A SOMFY, a Velux és más nagy építőipari gyártók által közösen kifejlesztett, és termékeikkel együtt alkalmazott, egy új vezeték nélküli kommunikációs protokollt, melynek neve io-homecontrol®. A rádiós technológia valamennyi előnye mellett az új protokoll elsősorban a kényelmes távirányítás új lehetőségeit kínálja. Az újépítésű otthonokba és lakások korszerűsítésénél szerelt rendszer megvalósítja a különböző berendezések közötti kommunikációt:

  • Az io-homecontrol® az egész házra kiterjed: egyetlen távirányító segítségével otthonának valamennyi nyílászáróját (redőnyök, garázskapu, külső és belső lamellás árnyékolók, kapuk), valamint a tetőtéri ablakok, a fűtés, a légkondicionálás, a világítás stb. működését is irányíthatja távirányítóval.
  • Az io-homecontrol® visszajelez. A távirányító már a folyamatban lévő mozgásokat is jelzi, és visszajelzi az utasítások megfelelő végrehajtását: hasznos, ha egy bizonyos redőny záródására vagyunk kíváncsiak, és nem akarjuk emiatt a házat végigjárni!
  • Az io-homecontrol egy frekvencián működik és 16 millió kombinációból álló ugrókódjának köszönhetően biztonságos, keskeny sávszélességű termékek (telefon, tévé, wifi, bluetooth) nem zavar be, illetve a szomszéd sem tudja irányítani a rendszert, mivel az ugrókód csak az összehangolt (egymásra programozott) termékeket képes irányítani. Ez nagyon egyszerű, egy gombnyomás a távirányítón és a berendezésen és a két termék már adó-vevő állapotban van.

A XXI. századi intelligens redőnymozgatás már nem csak a redőnyök és árnyékolók vezérlését jelenti, hiszen a fejlesztéseknek köszönhető innovációs megoldások az egész házra kiterjednek, beleértve a riasztókat, a fűtést, a klímát, szellőzést, a világítást és a kapuk mozgatását is.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biztonságban kötöttségek nélkül

A Protexial io vezeték nélküli riasztó a jövő technológiája - a Somfy io-homecontrol rendszerhez csatlakoztatva együttműködik a Somfy árnyékoló- és világításvezérléssel, illetve olyan neves cégek...


Solar vezérlések

Lakásunkban, házunkban vagy közösségi épületeinkben sokszor egyedi rendszerek egymástól függetlenül szabályozzák a fűtést, a használati melegvíz (HMV) készítést, a klímakészüléket vagy a...