Egészséges víz fürdéshez

Zuhanyszűrők

2012-01-20 18:01:48 | Módosítva: 2012-01-20 18:06:32

Azt mindenki tudja, hogy fertőtlenítés miatt a vezetékes csapvizet pontosan meghatározott mennyiségű klórral kezelik. Ez a hálózati rendszerek fertőtlenítése miatt szükséges, és a közeli jövőben ez a helyzet nem is fog változni. Ezért különféle víztisztítók segítségével egyre többen igyekeznek a csapvíznél tisztább és főként egészségesebb vízhez jutni.

Az alkalmazható különféle víztisztító rendszerek között a mindennapok emberének elég nehéz eligazodnia. Sok esetben ezek csak részmegoldások, mert a teljes hálózati víz megtisztítása elég sokba kerül. A klór azonban mondhatni az első számú közellenség, különösen fürdéskor, mivel káros hatása naponta és fokozottan éri a szervezetünket.

A klór kis koncentrációjú vizes oldata szárítja a bőrt, és csökkenti annak ellenálló képességét a fertőzésekkel és az allergiával szemben. Közvetve okozhat bőr- és a légzőszervi allergiás tüneteket, és okolható a bőr szárazságért, a haj korpásodásáért, zsírosodásáért. A bőr alkotórésze a protein, amelyet a klór savasít, szárítja a felhámot és érzékennyé, szárazzá teszi. A hajra gyakorolt hatása sem jótékony, mivel az elveszíti a színét és a fényét is. A samponok, kondicionálok hatását is jelentősen csökkenti, amelyek előnyös hatása így nem érvényesülhet kellően.

Silverex Ezüst-ion zuhanyfej

Ez a zuhanyfej teljesen új a vízkezelés tekintetében. Végső soron ez egy különleges vízkondicionáló gyártmány. Nemcsak megszűri a vizet a KDF technológiával, hanem a benne levő ezüst töltettel a vizet antibakterizálja is. Zuhanyozás közben a zuhanyfejben elhelyezett ezüstszivacs fém ionokat juttat a vízbe, amelyek mélyen behatolnak a bőr pórusaiba. A vízből kiürült és feloldódott oxigén hatására felerősödik a víz mosó és hidratáló hatása, miközben hatástalanítja a különféle káros baktériumokat, mint pl. szalmonella, legnonella stb. Az így kezelt víz eltávolítja a szervezetből a szennyeződéseket, javítja az anyagcserét, miközben tágítja a hajszálereket, és serkenti a vérkeringést.

A különféle drága krémek és egyéb regeneráló szerek csak ideig-óráig hatnak, mintha valami folyamatosan visszaállítaná a bőr kellemetlen tüneteit. És ez még nem minden. A csapvíz számtalan gyógyszermaradványt és műtrágya származékot is tartalmaz, amelyekkel a klór újabb egészségre ártalmas vegyületeket hoz létre. Az ilyen klórozott szénhidrogének, trihalonmetánok pedig kiemelten rákkeltő hatásúak.

Fürdéskor pedig e rendszeres klór-kúrának tesszük ki magunkat! A meleg víz hatására ugyanis a pórusaink kitágulnak, és a klór nemcsak a bőrünkön keresztül, hanem a melegvíz gőzét belélegezve is a szervezetünkbe jut. Egy meleg vizes fürdéssel annyi klór jut a szervezetünkbe, mintha 6-8 pohár csapvizet innánk meg. A fent említetteken kívül még számos egyéb káros hatása is van a klóros víznek, ezért ajánlatos a fürdővízből eltávolítani a klórt és még számos egyéb mérgező anyagot.

Ezt egyszerűen és megfizethető áron megtehető, ha a kád csapjára zuhanyszűrőt szerelünk fel. Nem túl költséges, de hatásos, és a különféle zuhanyszűrők könnyen, saját kezűleg szerelhetők fel. E szűrők a klór 90-95 %-át távolítják el, és megkötik az egészségre ártalmas nehézfémeket, mint pl. az ólmot, a higanyt, a vasat és az arzént. Élénkítő hatást is kifejtenek azáltal, hogy negatív ionokat jutatnak a vízbe.

Igy működik a KDF klórszűrő

A KDF az angol Kinetic Degradation Fluxion [Kinetikai (mozgási) degradációs (kémiai lebontás, szétbontás) folyamat] rövidítése. Ez a anyag egy nagy tisztaságú réz-cink ötvözet, melynek működése azon az alapvető kémiai folyamaton alapszik, amit redox (redukció-oxidáció) folyamatnak hívnak. Kémiai értelemben az oxidáció elektron leadást, a redukció elektron felvételt jelent. A KDF anyag úgy távolítja el az egészségre veszélyes klórt és a vízben oldott nehézfém kationokat, hogy belőlük elektron átadásával egyrészt ártalmatlan klorid ionokat, illetve kősót, másrészt a réz-cink ötvözethez tapadó, és így a szűrőben maradó elemi fématomokat hoz létre.

Ez a vegyi eljárás enyhén antibakteriális, alga- és gombaölő hatású, emellett csökkenti a vízkőlerakódást is. A baktériumok, algák, gombák elszaporodását azzal akadályozza meg, hogy a redox folyamat hatására keletkező elektrolit a mikroorganizmusok számára elviselhetetlen környezetet teremt.

Ezt az ún. KDF szűrőbetét teszi lehetővé, amely egy nagy tisztaságú réz-cink ötvözet. Szűrőhatását redox folyamat által fejti ki, amelynek során a klórt ártalmatlan ionokká, illetve kősóvá alakítja át, a nehézfémeket pedig a réz-cink ötvözethez kötve magába gyűjti. E mellett megakadályozza a baktériumok, gombák elszaporodását is. A zuhanyszűrők még egy aktív szenes szűrőt is tartalmaznak, amely felfogja a lebegő anyagokat és mérgeket, baktériumokat, vírusokat, sőt a kellemetlen íz és szagképző anyagokat is. Mivel a szűrő a csapvízben levő klórt csak átalakítja, és csak a többi káros anyagot gyűjti magába, a szűrőbetétet általában elegendő félévente, évente kicserélni, természetesen annak függvényében, hogy mennyi vizet engedünk át rajta. Egy csapra szerelhető szűrő általában 30000 liter víz megszűrésére alkalmas.

Több különböző szűrőkészülék van forgalomban, ezért a szűrőbetétek nem univerzálisan csereszabatosak, mindig az adott típushoz ajánlottat kell az elhasználódott szűrő helyére tenni. A zuhany- vagy kádszűrők betétei viszont azonos összetételűek, azaz mindegyikben KDF szűrő van, csak a méretűk változó. A drágább szűrőkben (Point SH-3) azonban az aktív szén helyett Far-Infrared (mélyreható infravörös) kerámiabetét van, ami energetizálja a vizet és a természetes vízben való fürdéshez hasonló hatást fejt ki.

A kád-, és zuhanyszűrők általában kis méretűek, többnyire a kádtöltőcsap zuhany csatlakozójára szerelhetők fel. Alsó menetes csonkjukra erősíthetők fel a zuhanytömlők. Az áruk típustól függően (FHSH-4, Aquaspirit SH-1, PurePro, Point SH-3, Aquafilter SH-5, SH-6) 6500-19000 forint közötti, de zuhanyfejbe erősíthető változataik (Aquafilter SH-5, SH-6) is beszerezhetők. A csapra szerelhető változatok 30000 liter átszűrésére és klórmentesítésére alkalmasak, míg a zuhanyfejekbe épített, KDF szűrővel ellátott zuhanyfejek csak 2500 liter víz megtisztítását teszik lehetővé. Ezek betéteit 1-3 hónaponként kell cserélni, míg a csapra szerelhetőknél a víz minőségétől és a használattól függően akár csak 1 év után kell a szűrő kicserélésével számolni. A betétek ára elég változó és a vebáruházakban olcsóbban lehet beszerezni a szűrőket és a betéteket is, mint a szaküzletekben.

A zuhany-, és kádszűrőkön átengedett vizet nemcsak fürdéskor lehet hasznosítani, kávé, tea és egyéb tiszta, szűrt vizet igénylő ételek készítésekor is előnyös a használatuk, hiszen a klór és más szennyezőanyagtól mentes vízzel készült ételek és italok íz világa élvezetesebb, karakteresebb.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bútorok üvegből

Szinte minden lakásban van üvegajtós része valamelyik bútornak, lehet ez a dohányzóasztal lapja, a konyhaszekrény ajtók valamelyik felső eleme vagy a szobai vitrin. Üvegajtó mögött általában...


Csöpög a csap

A csöpögő csapokon naponta akár egy teljes kád vize is elfolyhat, ami növeli a vízszámla összegét, de ezen túlmenően még fokozott vízkövesedést is okoz. Az ilyen hibák azonban gyorsan orvosolhatók...