Zuhanyvariációk

2011-12-28 22:52:09 | Módosítva: 2011-12-28 22:52:09

Sok szempontot kell figyelembe vennünk, ha igényes zuhanyzót szeretnénk kialakítani lakásunkban. Fej- vagy oldalzuhanyra van szükségünk? Kabinban vagy kádban használjuk? Modern vagy klasszikus kialakításúra vágyunk?

A zuhanyzás szokásának kialakulásához egyrészt kényelmi és takarékossági okok, másrészt a kényszer vezetett. Kis lakásokban sok esetben nincs lehetőség kád elhelyezésére, ezért jó alternatíva a zuhanyfülke.

Fejlődése során nagy utat járt be a lyukakkal ellátott, a szélrózsa minden irányába fröcskölő kezdeti megoldástól a korszerű, irányítható fej- és oldalzuhanyokig, hidromasszázs panelekig. A kényelmetlen, kézben tartott zuhanyfejeket rövid idő alatt zuhanyrudak egészítették ki, melyek során az emberek ráéreztek a zuhanyzás frissítő hatására, és egyre érdekesebb kiegészítőkre jelent meg az igény.

A drágább zuhanypanelek ma már számos funkciót látnak el „egy testben”, otthonunkba hozva egy wellness hotel majd minden kényelmét. Köszönhetően az egykaros keverőcsaptelepek elterjedésének, a beállítás is kényelmesebbé vált, sőt nem ritkák a termosztatikus csaptelepek sem, amelyek az előre beállított hőmérsékletű fürdővizet maguk keverik ki. Az irányzatok a zuhanyzókat sem kerülik el, ezek közül a két fő vonalat a fej- és oldalzuhanyok képviselik.

Típusok

Fejzuhanyok

A legelterjedtebbnek számító fejzuhanyok és zuhanyoszlopok felszerelése, cseréje nem jelent nagy problémát. A már meglévő 1,1-1,2 méter magasan lévő hideg-melegvíz kiálláshoz klasszikus, két tekerőgombos vagy egykaros csaptelepet csatlakoztathatunk. Többféle módon megoldható a víz elvezetése a zuhanyfejig: a legáltalánosabb a gégecső, de a falban vezetett cső vagy a falon kívül lévő zuhanyoszlop is alkalmas lehet erre (lásd: Egy érdekes megoldás). A kifolyó, kevert víz általában váltóval irányítható a zuhanyhoz, így a csaptelep egy felmosó vödör vagy lavór megtöltésére is alkalmas.

A zuhanyozás jótékony hatásai

A zuhanyozás frissít, nem csak tisztít. Amikor zuhanyozunk, használjunk finom kefét vagy tengeri szivacsot. Dörzsöléssel megszabadulhatunk a felesleges hámrétegtől, ezzel bőrünk kellemes tapintásúvá válik. A váltózuhany jót tesz a narancsbőr kialakulása ellen, felpezsdíti a vérkeringést a szövetekben. Mindig meleggel kezdjük, és mindig a szív felé haladva végezzük a váltózuhanyozást.
A zuhany használata sokkal előnyösebb a száraz bőrűeknek, mint a fürdőkádban való fürdés. Kevésbé szárad ki a bőr, főleg akkor, ha megfelelő, száraz bőrre való tusfürdőt használunk. Zuhanyozás után mindig töröljük magunkat teljesen szárazra! A legjobb, ha dörzsölés helyett jó nedvszívó képességű törülközővel egyszerűen leitatjuk magunkról a nedvességet. Száraz bőr esetén használjunk testápoló szert.

Oldalzuhanyok

Oldalzuhanyokat akkor érdemes felszerelnünk, ha erős, vízszintes vízsugarakkal szeretnénk masszírozni testünket. Ehhez 1,5-3 bar nyomásra és 10-15 l/perc térfogatáramra van szükség. Ezzel egy időben 4-6 oldalzuhany egység látható el. Oldalzuhanyokhoz nagy teljesítményű melegvíz-termelő berendezés és nagy térfogatú tároló szükséges, az erős vízsugár pedig jól méretezett csőhálózatot és általában nyomásfokozót igényel. Ezek nélkül csak látványban kapunk „luxust”, csalódni és bosszankodni fogunk. Ha már beruházunk egy oldalzuhanyba, érdemes kiépíteni a melegvíz cirkulációs rendszert, így elkerülhető, hogy az első másodpercekben hideg víz zúduljon a nyakunkba.

Az oldalzuhanyok nagy felületű, mennyezetre szerelhető esőztető elemekkel egészíthetők ki. A hidromasszázs zuhanypanelek segítségével meglévő zuhanyzónkat alakíthatjuk át felfrissítő hatású élményfürdővé. Típustól függően választhatunk zuhatagfürdőt is, mellyel a vízesések alatti fürdőzés élményét varázsolhatjuk fürdőszobánkba. A hidromasszázs oldja a stresszt, felfrissíti agyunkat, valamint csökkenti a belső feszültséget. A testre irányuló vízsugarak lazítják az izmokat, relaxációs hatásúak.

Megfelelő hőmérsékleten

Átalakítás alkalmával a régi keverőcsapot célszerű termosztátos zuhanycsappal helyettesíteni. A termosztátos csaptelep megvéd a hőfokingadozásoktól. 38 °C-nál nagyobb hőfokot csak a termosztát gombján lévő retesz feloldása után lehet beállítani, így a termosztát a biztonság érdekében óv a feleslegesen nagy vízhőfok akaratlan beállításától, és egyben az energiatakarékosságra is figyelmeztet. A jobb típusok forrázás-gátló funkcióval is bírnak, ami azt jelenti, hogy a zuhanyból még a hideg oldal teljes kiesése esetén sem áramolhat ki veszélyesen forró víz.

Egy érdekes megoldás

A Hangsrohe Raindance Showerpip esetében a víz nem a falban futó csőben, hanem a zuhanyrúdban folyik. A kézizuhany funkcióról bármikor átválthatunk fejzuhany funkcióra és vissza. A rendszer könnyen összehangolható egy sztenderd, akár más gyártótól származó zuhany- vagy kádcsapteleppel is. A Raindance Connect modell kézizuhanya nem félkörív, hanem henger alakú. Ennek nemcsak a dizájn miatt van jelentősége, a kézizuhanyt a Rain Connectorba helyezve a víz felfelé áramlik a csőben, és működésbe hozza a fejzuhanyt. A kézizuhany tökéletesen kézre esik, és egy erőteljes zuhanysugarat is biztosít. Az sem akadály, ha nincs külön zuhanytálca vagy kabin a fürdőben.

A fejzuhany előnyeit a fürdőkádban is élvezhetjük. A zuhanyrendszerek kádcsapteleppel is kaphatók, kétféle hosszúságú zuhanykarral, így a kád hosszanti vagy rövidebb oldalára is elhelyezhetők.

A Showerpipe akkor is ideális megoldás, ha gyakran költözünk. Amikor távozunk a régi lakásból vagy albérletből, a zuhanyunkat egyszerűen leszerelhetjük, a lyukakat pedig egyszerűen ki lehet glettelni vagy szilikongumival fel lehet tölteni. A zuhanyfejeket olyan áramláskorlátozó rendszerrel látták el, amely biztosítja az állandó átfolyási mennyiséget.

Hogy megmaradjon a zuhany vízsugarának ereje, a speciális fúvókák nyílásainak átmérőjét csökkentették, ezáltal nagyobb a víz kiáramlási sebessége, és erőteljesebbek a vízsugarak. Az Air Power technológiának köszönhetően a zuhanyfejből kiáramló, levegővel kevert víz olyan lesz, mint az eső, a zuhanyzás pedig egy kellemes nyári záporra emlékeztet. A vízsugár erőssége változtatható, így a nyári esőből egyszerűen erőteljes, koncentrált masszázssugárra lehet váltani.
A mozgáskorlátozottak számára különféle kiegészítőkkel tehető komfortosabbá a zuhanyozó.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: zuhany, fürdőszoba

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

alexandru avatarja

alexandru        

Nagyon otletes a fenykepen lathato megoldas !

Bútorok üvegből

Szinte minden lakásban van üvegajtós része valamelyik bútornak, lehet ez a dohányzóasztal lapja, a konyhaszekrény ajtók valamelyik felső eleme vagy a szobai vitrin. Üvegajtó mögött általában...


Csöpög a csap

A csöpögő csapokon naponta akár egy teljes kád vize is elfolyhat, ami növeli a vízszámla összegét, de ezen túlmenően még fokozott vízkövesedést is okoz. Az ilyen hibák azonban gyorsan orvosolhatók...