A csillogó felületek megőrzéséért

Autópolírozás és viaszolás

2012-01-23 11:43:18 | Módosítva: 2012-01-23 11:43:18

A gépkocsik, motorkerékpárok, sőt még a motorcsónakok is rendszeres gondozást igényelnek. Festett felületeik fényessége a használat során és az idő múlásával fokozatosan mattul, ha nem részesülnek felújító polírozásban és utófényesítésben. Ennek az az oka, hogy e járművek fokozottan ki vannak téve a környezeti hatásoknak, apróbb sérüléseknek, sőt esetenként még a gyors gépi mosás is jellegzetes kopásokat okoz pl. a gépkocsik karosszériáján. A mattuló karosszériák fénye azonban megfelelő eljárásokkal és gondos munkával visszaállítható.

Az első teendő ilyenkor a felfrissítendő felület alapos letisztítása. Erre valók a különféle samponok, ám ezek mellett a régi WU2 hajmosó sampon talán az egyik leghatékonyabb mosószer. Kiváló a zsíroldó képessége, külön adalékokat nem tartalmaz, és leöblítése után teljesen tiszta felület marad utána. Ez különösen festett felületek polírozását megelőzően fontos, mert eltávolítja az előzőleg a karosszéria elemekre felhordott anyagmaradványokat, a rátapadt egyéb szennyeződéseket, bogártetemeket stb., ami a polírpaszták hatását ronthatja.

A felületek polírozása természetesen csak akkor szükséges, ha az nem kellően sima, vagy egyéb makacs szennyeződések tapadtak a felületére, netán az UV sugárzás hatására a bevonat egyes összetevői lebomlanak, és hatására a felület mattá válik. Finom külsérelmi karcok esetén is ajánlatos a polírozás, amely megfelelő políranyag használatával is csak néhány mikronnyival csökkenti az eredeti festékréteg 30-100 mikronnyi vastagságát. Sima, karc- és szennyeződésmentes felület csak így érhető el, ami a karosszéria eredeti csillogó fényességének a visszaadásához alapvetően szükséges.

A polírozáshoz zártcellás polírozó szivacs tárcsát és polírozógépet célszerű használni. A felületi koptatáshoz pedig csak finomszemcsés, koptató polírpaszta használata ajánlatos, lehetőleg vizes változatban. A víz ugyanis hűti, keni a felületet, és nem engedi a polírozó anyagot nagyobb szemcsékké összeállni. A polírozás iránya mindig a fénnyel szemben történjen, és kerülendő a gép körkörös mozgatása. Ez ugyanis könnyen hologramos polírozási hibákat okoz, ami a sötét fényezésen, éles fényben nagyon látható, és bár a világos színű autókon alig észrevehető, de azokon is jelen van. Az ilyen hiba elkerülhető, ha viszonylag kis erőráhatással, hosszirányú és tiszta polírozószivaccsal történik a polírozás.

Ha mégis előfordulnak ilyen nyomok, akkor denaturált szeszes áttörlés után finomabb políranyaggal és tiszta szivaccsal a felületek figyelmesebb átpolírozásával eltüntethetők az előző polírozás kusza nyomai. A polírozóanyag maradékát mikroszálas kendővel áttörölve távolítsuk el, majd jöhet a karosszéria viasszal történő fényezése.

A karosszéria régi csillogó fényét a különféle viaszok felkenésével és kifényesítésével lehet visszaadni. A különféle lágy viaszok között a Turtle, Nertva gyártányúak könnyen beszerezhetők, ám hátrányuk, hogy hatásuk nem elég tartós, hamar lekopnak a karosszériáról. Felkenésük után szép csillogást biztosítanak a karosszériának, fényük azonban főként csapadék és a napfény hatására hamar csökken.

Akad közöttük ún. színkorrekciós változat is, amely a kisebb karcokat is eltünteti, de ez csak látszat, amint fokozatosan lekopik a viasz, a karcok is újra láthatókká válnak, ahogyan a karosszéria fénye rohamosan mattul. Újra viaszoláshoz alapos samponos mosás szükséges, és csak tiszta, száraz felületre lehet új viaszréteget felteríteni és kifényesíteni. Ezek a viaszok kevésbé UV állók, a szennyeződések is hamar megtapadnak a felületükön és ezen a gyakori mosás sem segít.

Sokkal hatékonyabbak az ún. félkemény viaszok, pl. a Farecla félkemény Hi-Gloss Wax-a. Ez karnauba viaszt tartalmaz, és a tisztára mosott, száraz karosszériára vékonyan felkenve, majd a viasz kikeményedése, fátyolossá válása után lágyan átdörzsölve, magas fényűvé teszi a fényezést.

Ez az anyag UV-álló, kiváló vízlepergető hatású, és a szennyeződések megtapadását is jelentősen csökkenti. A viaszolt kocsi ragyogó fényét akár 3 hónapig is megtartja, és megkönnyíti az autó mosását is.

A félkemény viasz bármely, festett, magasfényű használati tárgyon használható, vízlepergető hatása még a fürdőkádban, csempefelületeken is nagyon előnyös. Az újabban divatos magasfényű bútorfrontok tisztítását is jelentősen megkönnyíti, és a fényüket is tartósan megőrzi. A viaszréteg felújításakor elég egy samponos mosás, és újra vékonyan felkenhető a magas fényt adó viaszréteg. Ez a szer tehát nemcsak a gépjárműveknél alkalmazható előnyösen, hanem a háztartásban is megkönnyíti a kényes és fényes felületek tisztítását, és biztosítja fényességük tartósságát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: autó, polír

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magasfényű bútorajtók gondozása

A minimál stílusú bútorok egyik jellegzetessége a letisztult frontfelület és annak általános értelembe vett fényessége. Az ilyen bútorajtók, fiókelőlapok és egyéb felületek, pl. asztallapok...


Kínai önjáró autó

Önjáró autójának fejlesztésében mérföldkőhöz érkezett a Baidu - adta hírül az önálló kutatóintézettel rendelkező kínai keresőóriás, miután a helyenként 100 kilométeres óránkénti sebességet is...