A csillogó felületek megőrzéséért

Autópolírozás és viaszolás

2012-01-23 11:43:18 | Módosítva: 2012-01-23 11:43:18

A gépkocsik, motorkerékpárok, sőt még a motorcsónakok is rendszeres gondozást igényelnek. Festett felületeik fényessége a használat során és az idő múlásával fokozatosan mattul, ha nem részesülnek felújító polírozásban és utófényesítésben. Ennek az az oka, hogy e járművek fokozottan ki vannak téve a környezeti hatásoknak, apróbb sérüléseknek, sőt esetenként még a gyors gépi mosás is jellegzetes kopásokat okoz pl. a gépkocsik karosszériáján. A mattuló karosszériák fénye azonban megfelelő eljárásokkal és gondos munkával visszaállítható.

Az első teendő ilyenkor a felfrissítendő felület alapos letisztítása. Erre valók a különféle samponok, ám ezek mellett a régi WU2 hajmosó sampon talán az egyik leghatékonyabb mosószer. Kiváló a zsíroldó képessége, külön adalékokat nem tartalmaz, és leöblítése után teljesen tiszta felület marad utána. Ez különösen festett felületek polírozását megelőzően fontos, mert eltávolítja az előzőleg a karosszéria elemekre felhordott anyagmaradványokat, a rátapadt egyéb szennyeződéseket, bogártetemeket stb., ami a polírpaszták hatását ronthatja.

A felületek polírozása természetesen csak akkor szükséges, ha az nem kellően sima, vagy egyéb makacs szennyeződések tapadtak a felületére, netán az UV sugárzás hatására a bevonat egyes összetevői lebomlanak, és hatására a felület mattá válik. Finom külsérelmi karcok esetén is ajánlatos a polírozás, amely megfelelő políranyag használatával is csak néhány mikronnyival csökkenti az eredeti festékréteg 30-100 mikronnyi vastagságát. Sima, karc- és szennyeződésmentes felület csak így érhető el, ami a karosszéria eredeti csillogó fényességének a visszaadásához alapvetően szükséges.

A polírozáshoz zártcellás polírozó szivacs tárcsát és polírozógépet célszerű használni. A felületi koptatáshoz pedig csak finomszemcsés, koptató polírpaszta használata ajánlatos, lehetőleg vizes változatban. A víz ugyanis hűti, keni a felületet, és nem engedi a polírozó anyagot nagyobb szemcsékké összeállni. A polírozás iránya mindig a fénnyel szemben történjen, és kerülendő a gép körkörös mozgatása. Ez ugyanis könnyen hologramos polírozási hibákat okoz, ami a sötét fényezésen, éles fényben nagyon látható, és bár a világos színű autókon alig észrevehető, de azokon is jelen van. Az ilyen hiba elkerülhető, ha viszonylag kis erőráhatással, hosszirányú és tiszta polírozószivaccsal történik a polírozás.

Ha mégis előfordulnak ilyen nyomok, akkor denaturált szeszes áttörlés után finomabb políranyaggal és tiszta szivaccsal a felületek figyelmesebb átpolírozásával eltüntethetők az előző polírozás kusza nyomai. A polírozóanyag maradékát mikroszálas kendővel áttörölve távolítsuk el, majd jöhet a karosszéria viasszal történő fényezése.

A karosszéria régi csillogó fényét a különféle viaszok felkenésével és kifényesítésével lehet visszaadni. A különféle lágy viaszok között a Turtle, Nertva gyártányúak könnyen beszerezhetők, ám hátrányuk, hogy hatásuk nem elég tartós, hamar lekopnak a karosszériáról. Felkenésük után szép csillogást biztosítanak a karosszériának, fényük azonban főként csapadék és a napfény hatására hamar csökken.

Akad közöttük ún. színkorrekciós változat is, amely a kisebb karcokat is eltünteti, de ez csak látszat, amint fokozatosan lekopik a viasz, a karcok is újra láthatókká válnak, ahogyan a karosszéria fénye rohamosan mattul. Újra viaszoláshoz alapos samponos mosás szükséges, és csak tiszta, száraz felületre lehet új viaszréteget felteríteni és kifényesíteni. Ezek a viaszok kevésbé UV állók, a szennyeződések is hamar megtapadnak a felületükön és ezen a gyakori mosás sem segít.

Sokkal hatékonyabbak az ún. félkemény viaszok, pl. a Farecla félkemény Hi-Gloss Wax-a. Ez karnauba viaszt tartalmaz, és a tisztára mosott, száraz karosszériára vékonyan felkenve, majd a viasz kikeményedése, fátyolossá válása után lágyan átdörzsölve, magas fényűvé teszi a fényezést.

Ez az anyag UV-álló, kiváló vízlepergető hatású, és a szennyeződések megtapadását is jelentősen csökkenti. A viaszolt kocsi ragyogó fényét akár 3 hónapig is megtartja, és megkönnyíti az autó mosását is.

A félkemény viasz bármely, festett, magasfényű használati tárgyon használható, vízlepergető hatása még a fürdőkádban, csempefelületeken is nagyon előnyös. Az újabban divatos magasfényű bútorfrontok tisztítását is jelentősen megkönnyíti, és a fényüket is tartósan megőrzi. A viaszréteg felújításakor elég egy samponos mosás, és újra vékonyan felkenhető a magas fényt adó viaszréteg. Ez a szer tehát nemcsak a gépjárműveknél alkalmazható előnyösen, hanem a háztartásban is megkönnyíti a kényes és fényes felületek tisztítását, és biztosítja fényességük tartósságát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: autó, polír

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tesztpálya önvezető autóknak

Negyvenmilliárd forintból az önvezető autók számára is alkalmas járműipari tesztpálya épül Zalaegerszegen. Az építéshez és az üzemeltetéshez egy profitorientált, de állami céget hoznak létre. Egy...


Öntözés hatékonyan, csepegtetve

Az öntözésnek számos módja van – árasztó, esőztető stb. –, ám a mikro öntözési módok, köztük a csepegtető öntözés hatékonysága és takarékossága miatt kitűnik a többi közül. Egyetlen hátránya az...