Gyors és hatékony csőszerelés

Ötrétegű műanyag csövek, univerzális fittingek

2012-01-20 17:52:21 | Módosítva: 2012-01-20 18:06:23

Felújításoknál és új épületek csőrendszereinek kialakításakor egyre nagyobb szerephez jutnak a hagyományos fémcsöveket felváltó, korszerű, polietilén és alumínium kombinációjú csövek és azok csatlakoztatását lehetővé tevő csatlakozó szerelvények. A többrétegű PEX, PE RT, HDPE és hasonló csövek tulajdonságai ugyanis tagadhatatlanul előnyösebbek a hagyományos fémcsöveknél, és a különféle célú csőrendszerek a hagyományos módszereknél sokkal gyorsabb kialakítását teszik lehetővé.

Ami e korszerű csövek előnyös tulajdonságait illeti, azt főként a kompozit anyagösszetételüknek köszönhetik, amely gátolja a különféle lerakódások kialakulását, kedvezőbb áramlást biztosít a szállított közegnek, és bármilyen hagyományos szerelésű és anyagú csőrendszerhez minden nehézség nélkül csatlakoztathatók. A különféle gyártmányok (Proidea, Rehau, Haka, Henco, Valsir stb.) részben eltérő tulajdonságúak, és a különféle szállítandó anyagokhoz megfelelő típusválasztékukkal ideálisan kialakítható és tartós csőhálózatok kiépítését teszik lehetővé.

Szinte mindenféle anyag szállítására alkalmasak. A belső felület PE csőhéj kiképzése annyira sima, hogy jelentős mértékben csökkenti az átfolyási veszteséget, ami a vascsöveknél igen jelentős. Ezen kívül nincs vízkövesedés, egyéb anyag lerakódás a csövekben, tehát a kedvező átfolyási jellemzőiket tartós használat során is megtartják.

Ezek a csövek minden tekintetben megfelelnek a higiéniai előírásoknak, és normatíváknak, melyek az ivóvízvezetékekre és a folyékony élelmiszerek szállítására vonatkoznak. Az alumínium réteg biztosítja a nyomásállóságot 10 bar nyomásra 95 °C folyamatos hőmérsékleten, egészen 110 °C csúcshőmérsékletig. A tartósságukra jellemző hogy a laboratóriumban végzett próbák 50 évnél hosszabb élettartamot garantálnak.

Az ilyen csövek közbenső alumínium fémbetéte biztosítja a cső ellenálló-képességét, alaktartását, még alacsony hőmérséklet esetén is. Az ötrétegű polietilén csövek további előnye, hogy kis súlyuk mellett kiváló a geometriai stabilitásuk, alacsony a hőtágulásuk és a fémcsöveknél sokkal alacsonyabb a hőveszteségük. Könnyen hajlíthatók, a hajlítási sugár általában az átmérő 5-szöröse, ám készülékben hajlítva a hajlítási sugár az átmérő 2,5-szeresére csökkenthető. Az sem lebecsülendő tulajdonságuk, hogy a polietiléncsövek csökkentik az áramlási és vibrációs zajokat is. Beszerezhetők már olyan változatok is, amelyek egy- vagy akár kétszeres is szigetelőréteggel is ellátottak.

Az ötrétegű polietilén csövek méretválasztéka gyártmánytípustól és a felhasználás módjától függően meglepően bőséges, 16, 18, 20, 26, 32, 40, 50, 63 mm átmérőben is beszerezhetők. A hozzávaló csatlakozó fittingek többnyire gyártmányfüggőek, de bármilyen más csőrendszerhez könnyen és problémamentesen csatlakoztathatók. A megfelelő polietilén cső kiválasztását azonban mindig a felhasználás módjához kell igazítani.

A különféle csőrendszeri egységekhez, szerelvényekhez való csatlakozást a fittingek különféle választéka biztosítja. Több változatuk - mint a gyorscsatlakozó-, a préseléses- és a szorítógyűrűs fittingek - ismert. Mindegyiknél alapfeltétel a palástra merőlegesen levágott csővég és a megfelelő kalibrálás. Ezt csak csővágó szerszámmal lehet biztosítani, ami garancia a nyomásálló és szivárgásmentes csatlakozásra. A gyorscsatlakozós – és préseléses fittingeket főként a szakemberek használják, és a csőbeerősítésük után nem oldhatók. Előnyük, hogy a kapcsolat nem igényel számottevő helyet, és bárhol jól alkalmazható, de megfelelő présszerszám használatát igényli.

A különféle szorítógyűrűs csatlakozó elemek viszont oldhatók, és a nyomásbiztos kötés kialakításához elégséges két megfelelő méretű villáskulcs. Hátrányuk, hogy a szorítóanya miatt a csatlakozóidomok a cső átmérőjénél nagyobb helyet igényelnek. Főként falon kívüli vezetékek kialakításánál előnyösek. A fittingek mérete miatt a vezeték nem futhat közvetlenül a fal előtt, ám falba is fektethető, ha a csatlakozó fittingek számára kellő hely kerül kialakításra.

A többrétegű polietilén csövekből kialakítandó csőhálózathoz feltétlenül szükséges a nyomvonal terv és a különféle leágazó csatalakoztatásokhoz és csőkiállásokhoz szükséges fittingek méretének és számának meghatározása. Beszerzésüket követően még bonyolult csővezetékrendszerek is viszonylag gyorsan elkészíthetők. A csőrendszer üzemszerű használatához elengedhetetlen a nyomáspróba, és az esetleges szivárgások megszüntetése, aminek esélye szakszerű szerelés esetén szinte nulla.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Korlátok közt élni

Bár a köznyelvben semmi jót nem jelent, ha valaki korlátok között éli életét, ennek ellenére a korlátok és kapaszkodók értünk, a biztonságunkért vannak…


Új szerszámok csőszerelőknek

A szerszámok kifejlesztésekor fontos szempont, az egyszerű felépítés, a jó kezelhetőség és az alacsony karbantartási igény.