Növénybarát szervezetek hazánkban és a nagyvilágban

2012-01-04 22:04:37 | Módosítva: 2012-01-12 12:55:15

A globalizáció áldásos hatásai közül az egyik, hogy ma már az internet segítségével bármilyen növényt beszerezhetünk. Ez persze nem olcsó dolog, ha a világ másik feléről szeretnénk elhozatni, de nem lehetetlen. Számos hazai - növényekkel foglalkozó - szervezettel is felvehetjük a kapcsolatot, mert e klubok kiterjedt kapcsolatai révén lehet, hogy országon belül is megtalálhatjuk az áhított növényt.

Az alábbiakban néhány hasznos szervezetet gyűjtöttünk csokorba, amelyeken keresztül gyűjtőkkel vehetjük fel a kapcsolatot, növényeket szerezhetünk be, vagy cserekapcsolatainkat építhetjük ki, bővíthetjük. E szervezetekkel postán vagy telefonon is felvehetjük a kapcsolatot, de természetesen az interneten is jelen vannak.

Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületét 1971-ben alapították azzal a céllal, hogy a pozsgás (szukkulens) növények – elsősorban a kaktuszok - gyűjtési és termesztési tevékenységét előmozdítsák, a gyűjtőket szervezett formában összefogják, és ismereteiket bővítsék. Szakfolyóiratok, tájékoztató kiadványok, könyvek kiadása mellett kiállításokat és kirándulásokat is szerveznek a tagoknak.
Postacím: 2030 Érd Hernád utca 15/A
Telefon: (06-23) 375-095

Magyar Orchidea Társaság (MOT) tagjai az orchideákat szerető, az orchideák iránt szakmailag vagy hobbi szinten érdeklődő emberek. Minden hónap harmadik keddjén klubnapot tartanak a Mezőgazdasági Múzeumban (Vajdahunyadvár), ahol beszélgetések, tapasztalatcserék folynak az orchideák tartásáról, gondozásáról, előadások hangzanak el szakemberektől. A társaság évente kétszer orchidea kiállítást rendez, emellett orchideák tartásával, gondozásával kapcsolatos szakkönyvtárat működtet, mely a tagok számára ingyenes. Minden tavasszal és ősszel szakmai kirándulásaik vannak.
Telefon: (06-30) 698-9755; (06-30) 677-5384

A Magyar Borostyán Társaság éves programjában szerepelnek borostyánismereti foglalkozások, kapcsolódó tudományok neves szakembereinek előadásai, kiállításokon való részvétel, más országok gyűjteményeinek meglátogatása, illetve hazai nevezetes borostyánok meglátogatása.
Postacímük: 1118 Budapest, Ménesi út 44.

A Csapody Vera Növénybarát Kör 1986. óta működik, Dr. Csapody Vera (1890–1985), az Európa-hírű tudós virágfestő, növényrajzoló botanikus nevét vette fel, ezzel is tiszteletet állítva a Kárpát-medence flórája és a honi kultúrnövények illusztrátorának. Legfőbb célkitűzésük a hazai dísznövény-, és kertkultúra alakításában való aktív, tudatos részvétel. Tagjaik közé elsősorban a szabadföldi dísznövények iránt érdeklődő kertbarátokat várják. Rendszeres összejöveteleik, előadásaik, klubnapjaik az ismeretek bővítésének lehetőségén túl alkalmat teremtenek új barátságok, cserekapcsolatok kialakítására, ritka növények beszerzésére is.
Postacímük: TIT Stúdió Egyesület épületében (Bp., XI., Zsombolyai u. 6.)

A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége a hazai kertbarát klubok országos szervezete, így náluk lehet érdeklődni, hogy kinek-kinek a lakóhelyéhez legközelebb hol működik kertbarát kör.
Címük: 1113 Budapest, Villányi út 70.

Magyar Kertépítők Országos Szövetsége a kertépítészek szakmai szervezete.
Telefon: (06-20) 557-1196, Postacím: 1118 Budapest,Villányi út 35-43.

A Seed Savers Exchange egy különleges haszonnövények magjait gyűjtő és terjesztő nonprofit nemzetközi szervezet, ahol a lila burgonyától a fehér paradicsomon át a fekete paprikáig minden beszerezhető.
Seed Savers Exchange
3094 North Winn Road, Decorah, Iowa 52101. Telefon: (563) 382-5990

A Society for Economic Botany a gazdasági botanika nemzetközi szervezete 1959-ben alakult. A szervezetnek több mint 1000 tagja van 50 amerikai államban és több mint 64 országban.

Természetesen számos más szervezetre is rábukkanhatunk, így a rózsakedvelőknek, a gyümölcskedvelőknek és szinte minden növénycsoportnak számos szervezete van a világon. A magcsere klubokat is érdemes megnézni a világhálón annak, aki némi angol nyelvismerettel rendelkezik, mert ami nálunk utált gyom az a Föld túlsó felén féltett növényritkaságnak számíthat, és ez fordítva is igaz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A klímaváltozás hatása a kertjeinkben

A növénytermesztésben az utóbbi évtizedekben jelentősen nőttek a termésátlagok, főleg a nemesítői munka és a technológiák fejlődésének köszönhetően. A termésátlagok azonban nem növelhetők a...


Növényi permetlevek

A bio-kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg vegyszerek nélkül, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók vagy kártevők megtelepedésétől. Egyike e lehetőségeknek a növényekből...