Igazolt 60%-os megtakarítás!

Panel-rehabilitáció

2012-01-08 21:01:31 | Módosítva: 2012-01-10 20:33:59

Budapesten, a XVII. Kis u. 3. szám alatti társasházon a panel program keretében korszerűsítést hajtottak végre. Az alábbiakban az elmúlt években elért energia-megtakarítási eredményeket mutatjuk be.

A társasház ugyan a 2008. évi (ÖM panel program) pályázatán nyert el támogatást, de az épületnél megvalósított műszaki tartalom, valamint a támogatás-önrész arány nagyságrendileg hasonló a ZBR (Zöld Beruházási Rendszer) Klímabarát Otthon Panel Alprogramjára benyújtott pályázatokhoz. A ZBR támogatási rendszerében 33% alaptámogatás mellé „C” kategóriától felfelé 10-26% közötti bónusz támogatás került meghatározásra.

A Kis u. 3. számú épület azonos mutatóiból kiindulva megállapítható, hogy ezen keretek között biztosítható a megtérülés és az eredményesség. Az elért energiamegtakarítás a felújítás utáni fűtésszezonban - összesen négy hónap alatt - 60 százalékos volt. Ez azt jelenti, hogy a megtakarítás lakásokra vetítve fedezetet nyújt az önrészként felvett hitel havi kötelezettségeire is. Pénzforgalmi szemléletben vizsgálva pedig az látható, hogy a beruházás a tulajdonosok számára azonnal megtérült. A Kis utca 3. szám alatti épület közössége számára ugyanis a hitelfelvétel miatt megnőtt havi közös költség és a havi távhő számla együttes összege kevesebb, mint a szomszédos, hasonló paraméterű, nem felújított épületé. És ebben nincs benne az ingatlanok értéknövekedése, valamint a nyári hűtési igény csökkenéséből adódó további elektromos energia megtakarítás mértéke.

A beruházás kapcsán megállapítható, hogy a panel program innovációs alapjának tekintett dunaújvárosi SOLANOVA program keretében korszerűsített épület (az 80%-ot meghaladó megtakarítást ért el) lakásértéket megközelítő bekerülési költséggel jelen gazdasági körülmények között tömegesen nem alkalmazható. Ugyanakkor a „B” energetikai kategóriát megcélzó komplex panel beruházások ár-érték arányában megfelelő keretet biztosítanak 60%-ot elérő megtakarítással országos tömeges alkalmazásra.

Megtakarítási eredmények:

A felújítási körben érintett átlagos 52 m2-es 135 légköbméteres lakás hőigénye 47 GJ, Budapesten. A lakossági fajlagos hőfogyasztás 0,338 GJ/légköbméter volt átlagosan. Körzetenként kisebb-nagyobb eltérések vannak. Az egyéb célú fajlagos hőfogyasztás átlagosan 0,481 GJ/légköbméter évente, de nagyobb szórással, mint a lakásoknál: 0,286-0,798 GJ/ légköbméter. Ezek közül egyre többen igyekeznek leválni a távfűtésről. Az intézményi fogyasztók közül a legkárosabb a tízszintes lakóházak közé telepített „lepények” (iskolák, óvodák) leválása, mert egyéb, a közösségnek okozott számtalan hátrány mellett a környező házak homlokzatára füstölnek. (Igaz, a korszerű kazánokból csak kis mennyiségű szennyezőanyag jut a levegőbe.)

A panelos és iparosított technológiával épített épületek felújítást megelőző állapotban „E” és ettől rosszabb kategóriában helyezkednek el. A ZBR pályázati adataira alapozva megállapítható, hogy a „B” kategória eléréséig átlagosan 4-6 kategóriaugrás valósul meg. Az átlagos panel pályázatban érintett épületeknél épületszinten a „B” kategória elérése esetén 50-60 % közötti fűtési hőmegtakarítás valósul meg, ami átlagos 50 m2-es lakásméretre vetítetten 1,5-1,8 millió forintba kerül.

(forrás: Főtáv, ZBR)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Panel szabászat

A 70-es, 80-as években készült panellakásokat sokszor az olcsóság és a praktikum tervezte. Ennek a koncepciónak megfelelően viszonylag kis tereket, kis alapterületű helyiségeket hoztak létre, de...


Gáz helyett infrapanel

A Linzi Kft. telephelyén kizárólag infrafűtést alkalmaznak, a gáz nincs is bevezetve. Az irodákban és egyéb helyiségekben meg lehet tekinteni a különböző méretű és teljesítményű paneleket működés...