Mi van a mosóporokban

2012-01-20 18:05:06 | Módosítva: 2012-01-23 11:43:26

A mosás az egyik leginkább „nemszeretem” háztartási munka, hiszen időigényes és sok részfolyamatból áll. Ruhák válogatása, mosás, teregetés-szárítás, esetleg vasalás, majd tárolás… Ma már e folyamatok nagy része gépesített, de a siker és a hatékonyság sok mindentől függ; például a jó mosópor kiválasztásától. De mi van a mosóporban?

A módszer a régi, csak kicsit finomítva

Őseink évszázadok óta használtak mosáshoz hamuzsírt, amit hamuból áztattak ki, így egy lúgos anyagot, kálium-karbonátot kaptak, aminek zsíroldó hatása van. Ez a mosószerek őse, hiszen később már vegyi üzemekben állították elő e szereket, ám az alapgondolat a lúgos vegyületek zsíroldó hatása megmaradt.

Körülbelül 30 évvel ezelőtt újabb alapanyagok kerültek a mosóporokba, napjainkban egy-egy mosóporban 4-12 hatóanyag található. A fejlesztést a szennyeződések jellegének a megváltozása is indokolta, hiszen ma már az olaj, a különféle festékek, tinta által okozott foltokat is el kell távolítania egy mosópornak a textíliákból. Azért kell a mai mosóporoknak ennyire „intelligensnek” lennie, mert egyszerre többféle hatást kell gyakoroljanak a szennyeződésre. Ezek legtöbbször bipólusos, felületaktív anyagok melyek működése igen érdekes. E vegyületek jobban tapadnak a textíliához, mint maga a szennyeződés, ám a hőmérséklet megváltozásával könnyen eltávolíthatók a ruhából. Ekkor megkötik, és magukkal viszik a szennyeződéseket is.

Mi van a mosóporban?

Mosóport általában 3-5 kilogrammos kiszerelésben viszünk haza az üzletből, és ha akciós volt örülünk, hogy milyen olcsón vettünk, milyen sokat. A rossz hír, hogy a mosópor nagy részét sztearin savas vegyületek alkotják, ezek nyomják a súlyt, ám mosás szempontjából teljesen értéktelenek. Ezeknek annyi a feladata, hogy hordozóanyagként homogén módon egyenletesen lehessen elkeveri bennük a hatóanyagokat.

A felületaktív anyagok már fontosabbak, amelyek általában bipólusos polimervegyületek. Fő tulajdonságuk, hogy két eltérő tulajdonságú felülethez is tapadnak egyszerre, azaz a vízhez és a vizet taszító szennyeződéshez (például a zsírfolthoz) egyaránt. Ezek a felületaktív anyagok belehúzzák a vízbe az egyébként vízben nem, vagy csak nehezen oldódó szennyeződéseket. Ezeket sokszor helyettesítik újabban semleges kémhatású felületaktív anyagokkal. Ekkor olvashatjuk a csomagoláson, hogy bőrbarátok, a pH-juk 5.5 stb.

A mosószerek további fontos alkotói a leoldó szerek, amelyeknek az a feladata, hogy a szennyeződést már megkötött felületaktív anyagokat leoldják a ruháról. Ugyan a felületaktív anyagok is képeznek habot a vízben, de ezt egyes gyártók habképző szerekkel is szokták fokozni, például nátriumsóval. A hab ugyanis nem haszontalan, habzáskor a habba távozik a szennyeződés, ami transzporterként viselkedik.

Ezeken kívül fehérítő anyagokat is keverhetnek a mosóporokba, legtöbbször szerves peroxid-vegyületeket, amelyek a vízbe kerülve aktív oxigént engednek ki, ami a klórozással egyenértékű. A színes ruhákhoz készített mosószereknél színvédő anyagokat is alkalmaznak.

Fejlett vegyületeknek

A mosóporok többségében az itt felsorolt vegyület típusok találhatók meg, a keverési arányok azonban gyártási titkot képeznek, minden gyártó féltve őrzi ezt. Minden mosópor mos, a verseny a részleteken dől el; melyik nem fakítja a ruhát, melyik védi a kezünket…

Minél jobb egy mosópor, sokszor annál kevésbé kíméli a környezetet. Ennek oka, hogy a profi készítmények adalékstruktúrája nagyon kidolgozott, emiatt nehezebb a víztisztító állomásokon kiszűrni a szennyvízből. Például az új, semleges kémhatású szerek kiszűrésére nem létezik megfelelő szűrőberendezés, semlegesítő aktív anyag, mert nem reagálnak semmire.

Nem ritka látvány, hogy főzéskor, a víz melegítésekor 40-50 oC-nál egy nagy buborék jelenik meg a víz felszínén. Ez általában felületaktív anyag jelenlétét jelzi a vízben. E szennyeződések semlegesítésére előreláthatólag valamilyen biológiai módszer jelent majd megoldást – baktériumokkal próbálják lebontatni ezeket az anyagokat –, de az ilyen irányú kutatások folyamatosan lépéshátrányban vannak a gyorsan fejlődő technológiával, az egyre tökéletesebb mosóanyagokkal szemben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fürdőszoba átgondoltan

Fürdőszobát tervezni sokkal komolyabb megfontolást igényel, mint egy átlagos lakószobát, mert minden berendezési tárgy fix helyet kap, és mindezekhez falon belüli egységek is tartoznak. Utólagos...


Kézmosó és WC egyben

Apró mellékhelyiségekben problémás lehet külön kézmosó felszerelése. Az WC-vel integrált kézmosó helytakarékos és környezetbarát, azöblítést szürkevízzel oldhatjuk meg.