Régi és az új egymás mellett

2012-01-13 16:33:26 | Módosítva: 2012-01-18 17:58:01

Napjaink lakberendezésében teljesen elfogadott a nem tiszta stílusok megjelenése, melynek egyik jellemzője a régi és az új bátor keveredése. A francia lakberendezésben ez már nagyon régóta jelen van. A jelenlegi irányzat viszont nem csak a régi, értékes darabok jelenlétét feltételezi modern környezetben, hanem egy új stílusirányzat megjelenését is, ami cheap and chic néven vonult be a köztudatba és sok olcsó anyagot használ.

A minimál stílusdivat megjelenésekor sokan meglepődtek, hogy milyen remekül mutatnak a teljesen leredukált formájú bútorok és színek a hazánkban igen jellemző, múltszázadfordulós építészeti környezetben. A klasszikus, romantikus, esetleg eklektikus elemek kontrasztja még jobban kiemeli az egyszerűséget. Az ellentétek egymásra találása már Magyarországon is két évtizede tartja magát még az utána következő stíluskeveredés, a barokkos elemek megjelenése mellett is.

A hosszú ideig alkalmazott túl sima, túl egyszerű, túlságosan letisztult formák mellett természetes igényként jelentkezett valami mozgalmas, pompázatos utáni vágy. Nagyon sokan szerették meg, mert valódi régiségek nélkül is egy gazdag kor értékeit csempészhették otthonukba egyszerű eszközök segítségével. A hajdan volt költséges barokk pompa mai megjelenése jóval kevesebbe kerül, de ugyanolyan lenyűgöző és meghökkentő is lehet, mint hajdanán.

Jellemző a nagy mintás kárpitok, függönyök jelenléte, a hatalmas csillárok ismételt megjelenése. A mindent elborító minták különösen izgalmas látványt nyújtanak a modern formájú ülőbútorokon. A tükrök ismét díszes barokk keretet kaptak, a bútorok gyöngyházfényű, arany, ezüst- és bronzárnyalatú lakkokkal lettek felújíthatók, és a fürdőszoba csempékre is sejtelmesen csillogó minták kerültek.

A legkellemesebb ebben az újbarokkban, hogy lehetővé teszi a csillogást anélkül, hogy föl kéne adnunk mai berendezési tárgyaink kényelmét, és mindenki tetszőleges mennyiségben csipegethet belőle. A régiség illúzióját nyújtja, pedig minden darab új és 21. századba illő. A csillogó hatalmas lámpák műanyagból is készülnek, a kárpitok műszállal kevertek, és könnyen moshatók. A sok apró kiegészítő, pedig bármikor kicserélhető.

Sok családban vannak örökölt régi bútordarabok. Semmi sem indokolja, hogy ezektől bárki megváljon. A kopott bútor, a viseltes szőnyeg lehet, hogy komoly értéket képvisel, de akkor is sokat ér, ha „csupán” érzelmi kötődés teszi azzá tulajdonosa számára. A mai környezetbe illesztés nem bonyolult feladat, hiszen a kontraszt önmagában is izgalmas, de az elrendezés bátorság kérdése.

A régi bútorokat szerencsés esetben nem csak látványként, hanem funkcionálisan is felhasználhatjuk. Ez a funkció az eredetitől eltérő is lehet, hiszen régi ládát használhatunk asztalként vagy a régi ablaktáblából készíthetünk ágyvéget vagy térelválasztó paravánt.

Eltérő a vélemény, hogy öreg darabjainkat milyen szintig újítsuk föl. Nem vétek a régi ülőbútort divatos kárpittal bevonni, de az sem, ha az öreg, kifakult anyagot hagyjuk érvényesülni. A fa felületekkel ugyanez a helyzet. Sokak számára vonzó, ha látszanak a használat nyomai és az eltelt idő egy tárgyon, mások újszerűre restauráltatják szakemberek segítségével, a kreatívak pedig az eredetire nem is hasonlító festési módokkal kísérleteznek. Az a fontos, hogy mindenki megtalálja a bútor helyét, célját és sok öröme teljen benne.

Vannak igen híres bútorok, melyek megszületésük óta folyamatosan jelen vannak - akár több száz éve is a különböző enteriőrökben. Ezeket a közkedvelt darabokat születésük óta folyamatosan gyártják és ma is kaphatók. Ebből következik, hogy különböző korú, de azonos darabokkal találkozhatunk. Ilyenek az összecsukható gótikus és reneszánsz székek, a redőnyös íróasztalok, vagy egy-egy jó formájú billenőtükör. A 20. sz. elejétől a tervezőjével jegyzett darabokat akár eredetinek minősülő, számozott példányként is megvásárolhatjuk. Ezek nem olcsók, de egy Machintos szék, egy Le Corbusier fekvőfotel, Breuer Marcel féle Vaszilij karosszék vagy Eames longchair-je testet-lelket kiszolgáló érték, és bármilyen stílusú enteriőrben megállja a helyét.

Szintén a régi és az új ellentéte és összhangja került előtérbe a legújabb divatirányzatban, ami a cheap and chic elnevezést kapta. Az olcsó és sikkes berendezés a takarékosság jegyében sok mindent felhasznál, amire eddig nem gondoltunk. Nem csak olcsó modern darabokat, de elfeledett régiségeket is trendivé tesz külön-külön és együtt is.

Az alapgondolat szerint a jó belsőépítészetből kell kiindulni. Tehát, ha kifogástalan a burkolat és az összes felület, akkor a berendezést már megoldhatjuk olyan mobiliákkal is, ami fellelhető a közvetlen környezetünkben, akár a bolhapiacon vagy a raktáráruházakban. Ezek sikeres és kreatív összevegyítése nagyon sajátos lesz, teljesen egyedi és nem megismételhető. A stílustól az sem idegen, hogy felújítás nélküli állapotban szolgáljanak a bútorok, de az sem, hogy a kopott felületeket mutatós takarókkal rejtse el. Tehát mindenki saját ízlése szerint lehet a harmóniateremtés mestere, és kevés pénzből gazdagíthatja otthonát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hódít és energizál a Sziéna

A lakásfestési trendekben is egyre markánsabban köszön vissza a divat fogalma: a falakat már csak kevesen festik fehérre, a pasztellek után most azerőteljes, meghatározó színek hódítanak.


Élőképek

A lakásban vagy munkahelyen lévő szobanövények hozzájárulnak az egészséges életérzéshez, nyugalmat árasztanak. Ugyanakkor minél több van belőlük, annál többet foglalnak el a hasznos...