Szabadtéri burkolatfűtések

2012-01-13 16:36:32 | Módosítva: 2012-01-18 18:19:44

Nem először írunk a téli, szabadtéri burkolatfűtésekről, és talán nem is hiába. Hiszen biztonságunkat szolgáló fűtőrendszerek rohamosan terjednek, és a gazdaságtalanságukról szóló hiedelmek is lecsengőben vannak. Sokan rájöttek már, hogy jobb a problémákat megelőzni, mint utólag orvosolni a bajokat.

A megfelelő fűtőkábelek és termosztátok alkalmazásával mindenfajta burkolat leolvasztása megoldható, legyen az beton, aszfalt, térkő vagy természetes kő. A többnyire elektromos fűtőkábelek autóbehajtók, rámpák, parkolók, járdák, lépcsők, teraszok hó- és jégmentesítésére szolgálnak. Felhasználásukkal, illetve megfelelő kiépítésükkel a fűtött felületet nem kell sózni, így a környezet és a burkolat is védve van a sózás káros hatásaitól.

Ha figyelembe vesszük a havas napok számát, a rendszert viszonylag ritkán kell bekapcsolni, egy leszárítás pedig 6-8 órát vesz igénybe, az időjárástól függően. Például a legelterjedtebb Devi rendszerek megbízható gyári hidegvégkötése, az egyoldali betáplálás, a gondosan megválasztott anyagok hosszú élettartamú, üzembiztos fűtésrendszert eredményeznek.

Egy kültéri felületfűtésnél első feladat a fűtendő rész meghatározása. Pl. egy autóbehajtó esetén lehet a teljes felületet, vagy csökkentett szélességet fűteni, de elegendő lehet akár nyomsávfűtést is alkalmazni. A kiválasztott mód jelentősen befolyásolja az energiaigényt és a bekerülési költséget.

Minden burkolat a vastagságának megfelelő teljesítmény igényel, amit W/m? ben szokás megadni. Ezt kell szorozni a fűtendő felülettel (m?), és az így kapott teljesítményt kell egy, vagy több fűtőkábellel beépíteni. Pl. 11 m hosszú 2 x 50 cm-es nyomsáv fűtésére beton burkolatban kb. 2700 W szükséges.

A beépített fűtőkábelek vezérlésére a termosztátok a legalkalmasabbak. Alapvetően kétféle megoldás közül lehet választani: hőmérséklet alapján történő kapcsolás, illetve hőmérséklet és nedvesség alapján történő kapcsolás. A csak a talaj hőmérséklete alapján vezérelt fűtés száraz hidegben is üzemel, ezért manuális beavatkozás szükséges. A teljesen automatikus berendezés a nedvesség és hőmérséklet együttes mérésével működik, így csak fagyveszély kialakulásakor kapcsol. Ennek elsősorban azért van nagy jelentősége, mert a szükséges helyzetekben és időpontokban nem áll mindig módunkban beavatkozni, a fűtést bekapcsolni – gondoljunk csak a hajnali fagyra!

A fűtőkábelek rögzítésére a legtöbb esetben a gyártmányhoz illeszkedő speciális szalag használata ajánlott. A horganyzott fémszalaggal egyenletes kábel-távolság tartható 2,5 cm-es osztással. A szalagokat egymástól 50-100 cm-re kell lerögzíteni. Fémhálóhoz, betonvasaláshoz műanyag kábelkötöző is használható.
A kábelek nem vághatók el, nem hosszabbíthatók meg, nem keresztezhetik egymást. A fűtőkábelek szigetelési ellenállását és ohmikus ellenállását a fektetés előtt és után is meg kell mérni. A fűtőkábelek -5°C környezeti hőmérséklet alatt nem fektethetők.

Beton térkő (pl. Viacolor), természetes kő burkolat alá a konfekcionált, hidegvéggel szerelt elektromos fűtőkábelek használhatók. A fűtőkábel kéteres, így csak az egyik végét kell a betápvezetékre kötni.

Pl. nyomsáv fűtéses, 6 cm vastag térkő burkolat alatt, 2 x 50 cm szélességben, 5 m hosszúságban (fűtendő terület 5 m?), a szükséges teljesítmény 300 W/m?. A szükséges összteljesítmény 1500 W. 55 m hosszúságú 1700 W teljesítményű fűtőkábel lesz a jó választás. A fűtőkábelek rögzítése a beton szerkezetekhez hasonlóan történik.

Átlagos lépcsőkre jellemzően 4-5 szál kábelt kell lefektetni. A lépcső élénél hornyot kell vágni a kábelnek. A kábeleket a rögzítő szalaghoz lehet lefogatni, majd a rögzített kábelre kerülhet a ragasztó/beton réteg. A kábeltávolság tipikusan 5-7,5 cm. A fűtőkábel ennél is kéteres, így csak az egyik végét kell a betápvezetékre kötni.

Aszfalt burkolat alá speciális fűtőkábel használható. A fűtőkábel külső köpenye rövid ideig ellenáll a magas hőmérsékletnek (az aszfalt kiöntésének idején). A kábel csak 400 V-os kivitelben kapható.

Tolókapuk sínje alá, vízösszefolyókra leginkább az önszabályozó fűtőkábel használható. A kábel speciális tulajdonsága, hogy a külső hőmérséklet függvényében változtatja a teljesítményét, vagyis minél hidegebb a környezet hőmérséklete, a kábel annál nagyobb teljesítménnyel fűt. Ha emelkedik a hőmérséklet, a kábel teljesítménye lecsökken. Az önszabályozó fűtőkábel tetszőleges hosszúságúra szabható. A betáp kábel csatlakoztatása zsugorcsöves összekötő készlettel történik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlószőnyeg

Hőszigetelő, zajcsökkentő és dekoratív hatású, faltól falig érő padlóburkolat a padlószőnyeg. Kedveltségét talán ezek a tulajdonságai magyarázzák. Igen változatos lehet a mintázatuk, különféle...


Mészkőburkolatok

A mészkő – mint minden természetes anyag – hihetetlenül változatos színvilágú és jellegzetes mintázatú ásványi anyag. Nincs két teljesen egyforma kőlap, ez adja különlegességét,...