Digitális rádiózás ma

2012-01-02 23:38:44 | Módosítva: 2012-01-02 23:38:44

A Nemzeti Hírközlési Hatósággal kötött hatósági szerződés értelmében 2008. decemberéig az Antenna Hungária kiépítette a digitális földi rádióhálózat első ütemét. Ezt követően a társaság kísérleti sugárzást indított a DAB+ digitális földfelszíni rádióhálózatán, ami 2009. január 23-ától érhető el Budapesten és környékén.

A kezdetek óta foghatók a sugárzás keretében a Magyar Rádió MR1-Kossuth, MR2-Petőfi és MR3-Bartók csatornái (és ekkor még hallgatható volt a Swiss Satellite Radio három adója is). A kísérleti sugárzás 2009. február közepén a Sláger Rádió és a Magyar Katolikus Rádió csatornáival, áprilisban - két azóta lekerült adó mellett - a Klubrádió, majd októberben a Danubius Rádió és a (2011. január 3-tól itt már nem fogható) Juventus Rádió műsorával bővült, ezáltal az elérhető programok száma akkor tizenháromra emelkedett, változatos tartalmi kínálatot biztosítva a hallgatóság számára.

A Sláger és Danubius Rádió programja, a csatornák műsorának országosan történő sugárzásának megszűntével 2009. november 19-étől lekerült a kínálatból. Felkerült viszont a DAB+ rádióhálózatra a Lánchíd Rádió és az Inforádió adása, amelyek 2009. november 19. és 2010. február 17. óta itt is hallgathatók.

Újabb változtatásra, a csatorna-kínálatot tekintve, 2011. január 3-án került sor, amikor is a fentiekben már említett programok kikerültek a kínálatból, így jelenleg a DAB+ kísérleti sugárzás keretében 7 rádió programja hallgatható Magyarországon. Ezek: MR1-Kossuth, MR2-Petőfi, MR3-Bartók, Magyar Katolikus Rádió, Klubrádió, Lánchíd Rádió, Inforádió.

A DAB+ digitális rádiós szolgáltatás lakossági lefedettsége három budapesti telephellyel 2008 decemberétől megközelíti a 30 százalékot. A korszerűbb DAB+ tömörítési eljárás választásával akár 16-18 csatorna műsora juttatható el a hallgatókhoz.

A DAB bevezetésének egyik nehezítő tényezője volt, hogy a bevezetés fázisában nem álltak rendelkezésre széles választékban a digitális vevőkészülékek. 2001 óta felgyorsult a vevőkészülék-gyártás üteme, mára már több mint 290 különböző asztali vevő, zsebrádió, táskarádió, autórádió típus közül lehet választani, egyelőre azokban az országokban, ahol rendszeressé vált a DAB sugárzás, de a DAB+ képes készülékek száma is emelkedőben van.
A sugárzás megindulásával párhuzamosan megkezdődött a DAB-képes rádiókészülékek forgalmazása Magyarországon is.

A képen látható készülék pl. 10 ezer forint körüli áron megrendelhető az Ebay-en, és 4000-ért el is küldik. Nem csak DAB vevő, hanem FM rádió és MP3 lejátszó is, Litium-polimer akkumulátorral. Lassan összemérhető az ára egy normál FM zsebrádióéval. A hazai forgalomban viszont ennek legalább a duplájáért lehet egy hasonló tudású készülékhez jutni. Ez azért még meglehetősen borsos ár.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: rádió, digitális, dab

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

sonyja avatarja

sonyja         Rádió.....

Szép mult,de a fejlesztések ellenére a Kossuth adása középhullámon este 21ó után elhallgat,URH-n pedig a terepviszonyok erősen behatárolják a vételt.Tapolcán kevesen hallgathatják.

Hatékony tisztítás konyhában, fürdőszobában

A kereskedelemben számtalan, különféle célra kifejlesztett tisztítószert árusítanak, kiválasztásuk sokszor saját tapasztalatok alapján történik, így akár egy tucat különféle tisztítószer is...


Fényképezőgépekről másképpen

Tucatnyi adattal találja szembe magát, aki digitális fényképezőgépet szeretne vásárolni. Szerencsére az interneten sok oldal foglalkozik ezek magyarázatával, vannak azonban olyan összefüggések,...