Digitális rádiózás ma

2012-01-02 23:38:44 | Módosítva: 2012-01-02 23:38:44

A Nemzeti Hírközlési Hatósággal kötött hatósági szerződés értelmében 2008. decemberéig az Antenna Hungária kiépítette a digitális földi rádióhálózat első ütemét. Ezt követően a társaság kísérleti sugárzást indított a DAB+ digitális földfelszíni rádióhálózatán, ami 2009. január 23-ától érhető el Budapesten és környékén.

A kezdetek óta foghatók a sugárzás keretében a Magyar Rádió MR1-Kossuth, MR2-Petőfi és MR3-Bartók csatornái (és ekkor még hallgatható volt a Swiss Satellite Radio három adója is). A kísérleti sugárzás 2009. február közepén a Sláger Rádió és a Magyar Katolikus Rádió csatornáival, áprilisban - két azóta lekerült adó mellett - a Klubrádió, majd októberben a Danubius Rádió és a (2011. január 3-tól itt már nem fogható) Juventus Rádió műsorával bővült, ezáltal az elérhető programok száma akkor tizenháromra emelkedett, változatos tartalmi kínálatot biztosítva a hallgatóság számára.

A Sláger és Danubius Rádió programja, a csatornák műsorának országosan történő sugárzásának megszűntével 2009. november 19-étől lekerült a kínálatból. Felkerült viszont a DAB+ rádióhálózatra a Lánchíd Rádió és az Inforádió adása, amelyek 2009. november 19. és 2010. február 17. óta itt is hallgathatók.

Újabb változtatásra, a csatorna-kínálatot tekintve, 2011. január 3-án került sor, amikor is a fentiekben már említett programok kikerültek a kínálatból, így jelenleg a DAB+ kísérleti sugárzás keretében 7 rádió programja hallgatható Magyarországon. Ezek: MR1-Kossuth, MR2-Petőfi, MR3-Bartók, Magyar Katolikus Rádió, Klubrádió, Lánchíd Rádió, Inforádió.

A DAB+ digitális rádiós szolgáltatás lakossági lefedettsége három budapesti telephellyel 2008 decemberétől megközelíti a 30 százalékot. A korszerűbb DAB+ tömörítési eljárás választásával akár 16-18 csatorna műsora juttatható el a hallgatókhoz.

A DAB bevezetésének egyik nehezítő tényezője volt, hogy a bevezetés fázisában nem álltak rendelkezésre széles választékban a digitális vevőkészülékek. 2001 óta felgyorsult a vevőkészülék-gyártás üteme, mára már több mint 290 különböző asztali vevő, zsebrádió, táskarádió, autórádió típus közül lehet választani, egyelőre azokban az országokban, ahol rendszeressé vált a DAB sugárzás, de a DAB+ képes készülékek száma is emelkedőben van.
A sugárzás megindulásával párhuzamosan megkezdődött a DAB-képes rádiókészülékek forgalmazása Magyarországon is.

A képen látható készülék pl. 10 ezer forint körüli áron megrendelhető az Ebay-en, és 4000-ért el is küldik. Nem csak DAB vevő, hanem FM rádió és MP3 lejátszó is, Litium-polimer akkumulátorral. Lassan összemérhető az ára egy normál FM zsebrádióéval. A hazai forgalomban viszont ennek legalább a duplájáért lehet egy hasonló tudású készülékhez jutni. Ez azért még meglehetősen borsos ár.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: rádió, digitális, dab

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

sonyja avatarja

sonyja         Rádió.....

Szép mult,de a fejlesztések ellenére a Kossuth adása középhullámon este 21ó után elhallgat,URH-n pedig a terepviszonyok erősen behatárolják a vételt.Tapolcán kevesen hallgathatják.

Rádió-távvezérelt világítás a lakásban

A tévé és számos szórakoztató elektronikai készüléket megszokottan távvezérelve működtetünk, ám ezen kívül számos egyéb területen is szokványos a rádió-távvezérelés, pl. a gépkocsiknál, garázs...


Rádió távleolvasós mérőrendszer

Az AMR rendszer korszerű rádió-hullámos távleolvasó mérőrendszer, amely a bevált, stabil és megbízható 868 MHz hullámhosszon működik. Az AMR rendszerbe lehet kötni a fűtési költségmegosztókat,...