A LED-es világítás előnyei

2011-12-24 17:24:52 | Módosítva: 2013-09-04 15:45:50

Az 1960-es évek elején feltalált fénykibocsátó dióda (LED) sok változáson ment keresztül, egészen odáig, hogy ma már versenyre kel az izzószálas vagy fénycsöves világításokkal, jelentősen kisebb fogyasztás mellett.

A kereskedelemben kapható LED-lámpák több LED összeépítésével készülnek. A LED-ek alacsony (általában 12 V) egyenfeszültségről működnek, ezért működtetésükhöz előtét áramkörre van szükség. Ezt általában a LED lámpa foglalatában helyezik el, így kívülről úgy látszik, mintha egy hagyományos izzót tartanánk a kezünkben. Szinte minden elterjedt foglalathoz készülnek már LED-es világítások, cseréjük nem igényel szakértelmet.

Mik az előnyei?

Élettartam

A LED-es fényforrásokat több tízezer órás élettartamra tervezik, találkozhatunk 50.000 üzemórás, nagy fényerejű power LED-del, ami az élete során alig veszít fényéből és színhőmérséklet-változása is elhanyagolható. Bekapcsolásuk után azonnal elérik teljes fényerejüket, és a sűrű ki/be kapcsolás sem okoz élettartam-rövidülést.

Mivel nem tartalmaznak mozgó, függesztett, izzó alkatrészt, és nincs bennük gáztöltet, nem érzékenyek a rázkódásra. A különböző típusú LED-ek közül az epoxy tokozású, ún. DIP LED-ek a legrövidebb élettartamúak, mivel a burkolat miatt rosszabb a hőleadásuk, mint korszerűbb társaiknak, és a lencse oxidációja révén csökken a fényáram.

Hőtermelés

A LED-ek hőtermelése minimális, az előbb említett DIP LED-ek állnak e tekintetben a legjobb helyen. A Super Flux vagy az SMD tokozású LED-ek hőtermelése valamivel nagyobb, a legnagyobb fényerejű power LED-ek pedig kis hűtőbordát is igényelnek. Természetesen még az utóbbi hőtermelése is bőven elmarad egy izzóétól, hozzáérve sem kell tartanunk attól, hogy megégetjük magunkat. Hűtőbordával rendelkező LED-eknél alapvető fontosságú, hogy olyan helyen használjuk őket, ahol a hőleadásuk biztosított, ezzel tartható a hosszú élettartam.

Bevilágítási szög

Pár évvel ezelőtt a LED-es világítással szemben megfogalmazott egyik ellenérv az volt, hogy csak helyi (szpot) fényként használhatók, pl. dekorációs világításként. Bár a LED fényforrások mindig irányított fényűek, a csomagolásukon fel van tüntetve, hogy milyen szögben világítanak, ellentétben egy hagyományos izzóval, ami 360°-ban világít. Ezek alapján lehet 25°-os és 110°-os a LED lámpánk fénye. Míg a 110°-os egy általánosabb világítást, addig a 25°-os koncentrált fényt biztosít. Mennyezeti lámpákba, ennél nagyobb, 200° feletti bevilágítási szöggel rendelkező LED-ek is kaphatók.

Színhőmérséklet

Hasonlóan a kompakt fénycsövekhez, a LED-ek is különböző színhőmérsékletben kaphatók. A LED izzók fénye lehet melegfehér vagy hidegfehér. Mint a nevük is mutatja a melegfehér, egy melegebb, sárgás fényt ad, hasonlít a megszokott izzók fényére. Ennek megfelelően a hidegfehér, egy hidegebb, kékesfehér fénnyel világít. Mindenki kedvére eldöntheti, milyen fénnyel szeretné az adott területet, helyiséget megvilágítani. Kaphatók színes fényt adó LED izzók is.

Fogyasztás

A LED-es fényforrások energiafelhasználása a LED-ek számától függ. Nagyon sokféle megtalálható, kezdve a 10 LED-esektől akár 100 LED-esekig. Egy átlagos háztartásban használatos LED lámpák 36-60 LED-del vannak szerelve, energiaigényük pedig 1,8 Watt és 3,5 Watt közé esik. Utóbbi egy 25 Wattos hagyományos izzó fogyasztásának is csak töredéke. Bár egy LED-es világítóegység nagyobb befektetést igényel, de ár-érték arányát tekintve ez a befektetés nagyon gyorsan megtérül az áramszámlánk jelentős csökkenésével.

Néhány különleges felhasználási lehetőség

LED szalag

A LED lámpákban a fénykibocsátó diódák nem csak csoportba rendezve, hanem sorban is elhelyezhetők. Ennek egyik lehetősége a LED szalag, aminek a leggyakoribb felhasználási módja a beltéri rejtett vagy háttérvilágítás, de emellett számtalan területen alkalmazható: reklámcélú, figyelemfelkeltő világításra (például reklámtáblákhoz, cégtáblákhoz), nézőtereken a folyosók és székek közötti járatok megvilágítására, színházakban, repülőgépeken hangulatvilágításra, vendéglátóegységekben és kirakatokban. Kültérre, a nem csapadékbiztos helyekre minden esetben érdemes kültéri LED szalagot választanunk, néhány felhasználási példa erre: kültéri reklámeszközök, üzletek és épületek, valamint szabadtéri szórakozóhelyek megvilágítása.

Power LED

A jelenlegi legnagyobb fényerővel rendelkező LED típus alkalmas halogénizzók helyettesítésére. Stabil fényű és színhőmérsékletű. A beltéri világítás mellett kiválóan használható kültéri utak megvilágítására, dekorációs világításra vagy erős jelzőfényként.

Távirányítható dekorvilágítás

A dekorvilágítás fényereje és színe pontosan állítható egy távirányító segítségével, így mindig az aktuális igényekhez vagy hangulathoz tud igazodni. Lehetőség van folyamatos vagy váltakozó színátmenetek létrehozására, vagy stroboszkóp-szerű villogásra is.

LED fénycső

Osztálytermek, csarnokok, irodák megvilágítására gyakran használnak fénycsövet, ami az izzószálas világításnál jelentősen kisebb fogyasztást produkál. Ha szeretnénk ezt a fogyasztást is a felére csökkenteni, érdemes LED-es „fénycsőre” váltani, ami ráadásul a régi típusú fénycsövek hibáit (villogás, káprázás) is kiküszöböli. A LED-es fénycső a korábbi világítótesttel megegyező hosszúságú és a kivezetései is pontosan megegyeznek azzal, így cseréje egy mozdulattal megoldható. Ezt a fajta megvilágítást az akvarisztikában is előszeretettel használják, megbízhatósága és alacsony fogyasztása miatt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: led, világítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ívelt képernyő és más újdonságok

Az ívelt képernyőnek köszönhetően tévézési élményei új szinteket fognak elérni.


Intelligens világítás

Az okos házak legáltalánosabb alap funkciója az intelligens világításvezérlés, mely amellett hogy kényelmes kezelhetőséget biztosít a felhasználók számára energiatakarékossági szempontból is...