A LED-es világítás előnyei

2011-12-24 17:24:52 | Módosítva: 2013-09-04 15:45:50

Az 1960-es évek elején feltalált fénykibocsátó dióda (LED) sok változáson ment keresztül, egészen odáig, hogy ma már versenyre kel az izzószálas vagy fénycsöves világításokkal, jelentősen kisebb fogyasztás mellett.

A kereskedelemben kapható LED-lámpák több LED összeépítésével készülnek. A LED-ek alacsony (általában 12 V) egyenfeszültségről működnek, ezért működtetésükhöz előtét áramkörre van szükség. Ezt általában a LED lámpa foglalatában helyezik el, így kívülről úgy látszik, mintha egy hagyományos izzót tartanánk a kezünkben. Szinte minden elterjedt foglalathoz készülnek már LED-es világítások, cseréjük nem igényel szakértelmet.

Mik az előnyei?

Élettartam

A LED-es fényforrásokat több tízezer órás élettartamra tervezik, találkozhatunk 50.000 üzemórás, nagy fényerejű power LED-del, ami az élete során alig veszít fényéből és színhőmérséklet-változása is elhanyagolható. Bekapcsolásuk után azonnal elérik teljes fényerejüket, és a sűrű ki/be kapcsolás sem okoz élettartam-rövidülést.

Mivel nem tartalmaznak mozgó, függesztett, izzó alkatrészt, és nincs bennük gáztöltet, nem érzékenyek a rázkódásra. A különböző típusú LED-ek közül az epoxy tokozású, ún. DIP LED-ek a legrövidebb élettartamúak, mivel a burkolat miatt rosszabb a hőleadásuk, mint korszerűbb társaiknak, és a lencse oxidációja révén csökken a fényáram.

Hőtermelés

A LED-ek hőtermelése minimális, az előbb említett DIP LED-ek állnak e tekintetben a legjobb helyen. A Super Flux vagy az SMD tokozású LED-ek hőtermelése valamivel nagyobb, a legnagyobb fényerejű power LED-ek pedig kis hűtőbordát is igényelnek. Természetesen még az utóbbi hőtermelése is bőven elmarad egy izzóétól, hozzáérve sem kell tartanunk attól, hogy megégetjük magunkat. Hűtőbordával rendelkező LED-eknél alapvető fontosságú, hogy olyan helyen használjuk őket, ahol a hőleadásuk biztosított, ezzel tartható a hosszú élettartam.

Bevilágítási szög

Pár évvel ezelőtt a LED-es világítással szemben megfogalmazott egyik ellenérv az volt, hogy csak helyi (szpot) fényként használhatók, pl. dekorációs világításként. Bár a LED fényforrások mindig irányított fényűek, a csomagolásukon fel van tüntetve, hogy milyen szögben világítanak, ellentétben egy hagyományos izzóval, ami 360°-ban világít. Ezek alapján lehet 25°-os és 110°-os a LED lámpánk fénye. Míg a 110°-os egy általánosabb világítást, addig a 25°-os koncentrált fényt biztosít. Mennyezeti lámpákba, ennél nagyobb, 200° feletti bevilágítási szöggel rendelkező LED-ek is kaphatók.

Színhőmérséklet

Hasonlóan a kompakt fénycsövekhez, a LED-ek is különböző színhőmérsékletben kaphatók. A LED izzók fénye lehet melegfehér vagy hidegfehér. Mint a nevük is mutatja a melegfehér, egy melegebb, sárgás fényt ad, hasonlít a megszokott izzók fényére. Ennek megfelelően a hidegfehér, egy hidegebb, kékesfehér fénnyel világít. Mindenki kedvére eldöntheti, milyen fénnyel szeretné az adott területet, helyiséget megvilágítani. Kaphatók színes fényt adó LED izzók is.

Fogyasztás

A LED-es fényforrások energiafelhasználása a LED-ek számától függ. Nagyon sokféle megtalálható, kezdve a 10 LED-esektől akár 100 LED-esekig. Egy átlagos háztartásban használatos LED lámpák 36-60 LED-del vannak szerelve, energiaigényük pedig 1,8 Watt és 3,5 Watt közé esik. Utóbbi egy 25 Wattos hagyományos izzó fogyasztásának is csak töredéke. Bár egy LED-es világítóegység nagyobb befektetést igényel, de ár-érték arányát tekintve ez a befektetés nagyon gyorsan megtérül az áramszámlánk jelentős csökkenésével.

Néhány különleges felhasználási lehetőség

LED szalag

A LED lámpákban a fénykibocsátó diódák nem csak csoportba rendezve, hanem sorban is elhelyezhetők. Ennek egyik lehetősége a LED szalag, aminek a leggyakoribb felhasználási módja a beltéri rejtett vagy háttérvilágítás, de emellett számtalan területen alkalmazható: reklámcélú, figyelemfelkeltő világításra (például reklámtáblákhoz, cégtáblákhoz), nézőtereken a folyosók és székek közötti járatok megvilágítására, színházakban, repülőgépeken hangulatvilágításra, vendéglátóegységekben és kirakatokban. Kültérre, a nem csapadékbiztos helyekre minden esetben érdemes kültéri LED szalagot választanunk, néhány felhasználási példa erre: kültéri reklámeszközök, üzletek és épületek, valamint szabadtéri szórakozóhelyek megvilágítása.

Power LED

A jelenlegi legnagyobb fényerővel rendelkező LED típus alkalmas halogénizzók helyettesítésére. Stabil fényű és színhőmérsékletű. A beltéri világítás mellett kiválóan használható kültéri utak megvilágítására, dekorációs világításra vagy erős jelzőfényként.

Távirányítható dekorvilágítás

A dekorvilágítás fényereje és színe pontosan állítható egy távirányító segítségével, így mindig az aktuális igényekhez vagy hangulathoz tud igazodni. Lehetőség van folyamatos vagy váltakozó színátmenetek létrehozására, vagy stroboszkóp-szerű villogásra is.

LED fénycső

Osztálytermek, csarnokok, irodák megvilágítására gyakran használnak fénycsövet, ami az izzószálas világításnál jelentősen kisebb fogyasztást produkál. Ha szeretnénk ezt a fogyasztást is a felére csökkenteni, érdemes LED-es „fénycsőre” váltani, ami ráadásul a régi típusú fénycsövek hibáit (villogás, káprázás) is kiküszöböli. A LED-es fénycső a korábbi világítótesttel megegyező hosszúságú és a kivezetései is pontosan megegyeznek azzal, így cseréje egy mozdulattal megoldható. Ezt a fajta megvilágítást az akvarisztikában is előszeretettel használják, megbízhatósága és alacsony fogyasztása miatt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: led, világítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

LED a munkapult felett

A LED szalagok felhasználási lehetősége végtelen. A sok közül egy könnyen kivitelezhető megoldás a konyhapult felé szerelhető helyi világítás meleg fényű LED 5050 SMD szalaggal.


Hódító fények

Napjainkban a modern bútorok tervezésénél, a design és a korszerű anyagok kiválasztása mellett, különös hangsúlyt kap a világítástechnika is. Egy megfelelően megvilágított bútor nemcsak...