Rendszerépítők

Solar vezérlések

2012-07-18 22:25:22 | Módosítva: 2012-07-18 22:25:22

Lakásunkban, házunkban vagy közösségi épületeinkben sokszor egyedi rendszerek egymástól függetlenül szabályozzák a fűtést, a használati melegvíz (HMV) készítést, a klímakészüléket vagy a napkollektoros rendszer energiatermelését. Amennyiben vannak ilyenek. Tovább színesíti a képet, amikor a gázkazán mellett – zöld- és költségtakarékossági szempontok hatására – pellet-, fa-, faapríték- stb. üzemelésű második kazán van beépítve. Amikor nincs állandó személyes felügyelet, ami biztosítja a prioritást, az összehangolt működtetést az egyedi vezérlési rendszerek között – ez általában a legritkább esetben sem valósul meg –, tetemes lehet az így összehozott veszteség.

Tehát egy vezérlés a napkollektorokhoz, egy másik a gázkazánhoz és a fűtési rendszerhez, majd egy megint másik a fatüzelésű kazánhoz – még ma is általános szituáció. Már évekkel ezelőtt elindult egy trend az egyedi rendszerek hálózatba szervezésére, integrálására. Köszönhető ez az egyre fejlődő napkollektor vezérlő rendszereknek, melyek képesek voltak ellátni a HMV termelési igényeket vagy fűtési kör vezérlését.

Ma már olyan komplex rendszerek működnek, amelyekben helyi mikro-hálózatban összekötve pl. egy biomassza fűtőközpont kommunikál decentralizált energia felhasználó helyekkel és a hozzájuk tartozó napkollektor egységekkel (CAN bus). A központi biomassza fűtőközpont vezérlése, rendelkezik húsz érzékelő bemenettel, tizenkettő relé kimenettel, melyből kettő változó fordulatszámú szivattyú is lehet. A nagyszámú be- és kimenetek az igények szerint rugalmasan konfigurálhatók.

Egyes rendszerek kapcsolhatók az internethez (WLAN). Ezen keresztül helyhez és időhöz nem kötött rendszermonitoring áll a rendelkezésünkre. A rendszer és a működési paraméterei megjeleníthetőek egy PC vagy okostelefon (iPhone, BlackBerry) kijelzőjén. Az integrált web interfész lehetővé teszi a belépést a rendszerbe bármely web böngésző használatával.

A hálózathoz LAN és az internethez való csatlakozás egy standard routeren keresztül történik. Az adatokat a különböző szabályzóktól mérési adatgyűjtő fogadja, hogy tárolja és megjelenítse a működési státuszt (hőmérséklet, áramlási sebesség stb.) hosszabb perióduson keresztül is. Ezek az értékek később változtathatók, így javíthatjuk rendszereink tulajdonságát, hatásfokát.

 

Berke István
okleveles gépészmérnök

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Befőzőautomata

A befőzőautomata segítségével a régi, akár nagymamáink receptjei is elkészíthetők, ráadásul a saját ízesítésünk szerint használhatjuk. Csak a hozzávalókat kell az üvegbe helyezni, akár...


Termodinamikus szolár rendszerek

A napenergia fűtési- vagy használati melegvíz előállításra irányuló hasznosítása egy tiszta, rövid idő alatt megtérülő megoldás. Napjainkra jelentős fejlődésen mentek keresztül a szolár rendszerek,...