Gázkészülékek cseréje

2012-01-16 12:37:58 | Módosítva: 2014-02-18 19:50:33

A gázkészülék-csere általában engedélyköteles, kivéve, ha ugyanolyan teljesítményű és besorolású gázkészülékre cseréljük a régit. Ha újonnan sz eretnék beszereltetni egy készüléket, fontos, hogy a szükséges engedélyek meglegyenek.

A gázfogyasztó készülékeket három kategóriába sorolják. A nyílt égésterű, égéstermék elvezetés nélküli készülékek képezik az „A” kategóriát. Az „A” típusú gázfogyasztó készülékek biztonságtechnikai és egészségügyi szempontból kifogástalan üzemének biztosítása céljából gondoskodni kell a helyiség olyan légcseréjéről, ami az égéstermék és a használat során keletkezett szennyezőanyagok koncentrációját az egészségügyi követelményeknek megfelelő szint alatt tartják.

Az égéstermék-elvezetéssel rendelkező, de a helyiség levegőjétől nem független (szintén nyílt égésterű) tüzelőberendezések tartoznak a „B” kategóriába. E gázfogyasztó készülékek biztonságtechnikai és egészségügyi szempontból kifogástalan üzemének biztosítása céljából gondoskodni kell áramlásbiztosítóval rendelkező gázfogyasztó készülékeknél az égéshez szükséges levegő (az égési levegő), valamint az áramlásbiztosítón keresztül a helyiségből kiáramló levegő pótlásáról, áramlásbiztosítóval nem rendelkező készülékeknél legalább az égéshez szükséges levegő pótlásáról.

A „C” kategóriába tartoznak a zárt égésterű berendezések (ilyenek például a korszerű, kondenzációs kazánok is), melyek az égéshez szükséges levegőt az épületen kívülről biztosítják, és az égéstermékeiket is oda vezetik el. A helyiség légterétől független gázfogyasztó készülékek égéstermékét minden lehetséges esetben a tetőhéjazat fölé kell kivezetni.

Engedélyek

A készülékcseréhez különböző hatósági engedélyekre van szükségünk úgy, mint kéményseprő szakvélemény és gázterv. A kéményseprő szakvéleményt a területi illetékes kéményseprő állítja ki, a gáztervre az engedélyt pedig egy feljogosított tervező által elkészített tervdokumentációra a helyi gázszolgáltató terv felülvizsgálati és engedélyezési részlege adja ki. Tehát a tényleges készülékcsere előtt a fogyasztónak kötelezettsége van a hivatalos engedélyek beszerzésében. Természetesen ezt a feladatot rábízhatja a vállalkozóra is, aki kompletten vállalja a készülékcserét (engedélyeztetés - szerelés-üzembehelyezés). A költségeket becsülve, egy kéményes készülék cseréje esetén, engedélyekkel, magát a készülék árát nem számolva, kb. 80-120e Ft összeggel kell számolnunk (feltételezve, hogy a gravitációs kémény jó, használható állapotban van).

Egyszerűsített gázkészülék-csere

 Lehetséges, hogy 2011 ősszel már egyszerűsített formában, napok alatt tető alá lehet hozni egy kazáncserét, az eddigi 2-3 hónap helyett, feledésbe taszítva ezzel a fekete szereléseket. A júniusi Gázkonferencián a FŐGÁZ Zrt. illetékese egy egyszerűsített eljárásra tett javaslatot. Ennek megfelelően 36 kW teljesítményig a kivitelező felel a gázkészülék cseréjéért abban az esetben, ha az új a készülék osztályba sorolása vagy azonos, vagy magasabb kategóriájú (tehát modernebbet, biztonságosabbat lehet, nem úgy mint a most hatályos GMBSZ szerint), mint a régi. Ezeken túl nem csatlakozhat gyűjtőkéménybe, és természetesen a kivitelezést végző szakembereknek ebben az esetben is rendelkezniük kell mestervizsgával, műszaki biztonsági felülvizsgálói jogosultsággal, regisztrációval és felelősségbiztosítással.

Légellátás

A készülék légszükséglet-számításánál a készülék hőterhelését el kell osztani a helyiség térfogatával, és a kapott érték 1750 watt/köbméternél kisebb kell, hogy legyen, vagy 1750 és 3140 watt/ köbméter közé kell esnie, szellőzéssel. A szénmonoxid mérgezésről sokat hallunk, ezért vegyük komolyan.

Gázvezetékek

A készülékcserénél a szerelővel nézessük át a meglévő gázcsöveket, és a kémény állapotát. Szükség esetén a készülékcserekor még külön is vizsgáltassuk meg kéményseprővel a kéményt. Gázvezetéknél meg kell vizsgálni, hogy van-e rajta elhegesztett csonk, a cső anyaga a mérőtől azonos-e, a szerelés technológiája hegesztéses-e. Menetesen szerelt gázvezetéknél csak a gázcsőhálózat cseréjével együtt cseréljük le a gázkészüléket. Régebben még kenderrel tömítették a meneteket, ami azóta kiszáradt, és engedheti a gázt, ezért tiltott a használata.

Beüzemelés

A gázkészülék, konvektor, kazán, cirkó, tűzhely beüzemelőjének az a feladata, hogy felülvizsgálja a készülék bekötését. Ellenőrizze a kéményseprő szakvéleményt, a gáz helyes bekötését, az érintésvédelem meglétét, a hideg-melegvíz és a fűtés helyes bekötését, hogy szakszerűtlen bekötés esetén a készülék ne károsodhasson. Ha minden feltétel megfelelő, akkor a készülék garanciajegyét is a beüzemelő véglegesíti. Tehát a gázkészülék beüzemelő egy "felülvizsgáló" is, aki ha bármiféle hibát észlel, azt közli a megrendelővel, a hibákat kijavíttatja, és kéri a hiányzó szakvéleményeket.

  • A gázkészülékek őrlángja akár napi 1 m3 gázt is fogyaszthat, ami havi több ezer forintos többletköltséget generál. A modern gázkészülékek már nem rendelkeznek gyújtólánggal, ionizációs gyújtásúak. Így csak akkor fogyasztanak gázt, ha valóban fűtenek.
  • Kondenzációs kazánokkal akár 35% gázt is megtakaríthatunk. Ez 100 m2-es lakás esetén azt jelenti, hogy a garancia lejártáig (5 év) a teljes beruházás megtérül.
  • Ha nyílászáróinkat lecseréljük fokozottan zárókra (műanyag vagy más – gumis tömítésű - ajtóra ablakra), úgy a lakás légelátása megváltozik és a hagyományos (kéményes) gázkészülékek elhasználják a levegőt. Ez fulladáshoz, füstgázmérgezéshez vezethet. A modern – zárt égésterű - gázkészülékek már az égéshez szükséges levegőt is a szabadból szívják (turbós gázkészülékek). Így teljesen biztonságosak a tulajdonos számára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

thotzoltan avatarja

thotzoltan         Gázkészülék csere

Most akkor működik már az itt leírt egyszerűsített csere?
és erről tud valaki valamit?:)http://www.stop.hu/belfold/egyszerubb-lesz-az-otthoni-gazkeszulekek-csereje/1066231/

Tulajdonosváltás az okosvilágban

Okoseszközeink minden esetben regisztrációt igényelnek. Általábannemcsak felhasználói fiókot kell létrehoznunk a gyártó weboldalán, hanem magát a készüléket is hozzá kell rendelnünk ehhez...


Fűtéskorszerűsítés gazdaságosan, kémény nélküli kivitelben

Az ősz közeledtével foglalkozni kell fűtésrendszerünk átvizsgálásával, jobb esetben fűtésünk korszerűsítésével. Az utóbbira kínál kedvező áru és gazdaságos megoldásokat gázkészülékeik beépítésével...