Konyhai hulladékok kerti felhasználása

2011-12-27 00:11:40 | Módosítva: 2011-12-28 22:42:08

A szerves hulladékok komposztálása bevált környezetbarát gyakorlat, sőt vannak olyan konyhai maradékok, melyeket közvetlenül kertünk javára is fordíthatunk! Kávézacctól a grapefruit héjig.

 

Kifacsart citrom/narancs/grapefruit héj: a félbevágott, felfordított citrusféle kiváló csigariasztó, a frissen ültetett, zsenge növényeket védhetjük meg a rágáskártól.

Tojáshéj: az ásványi anyagokban, kiváltképp kálciumban és magnéziumban gazdag héj tápanyagot biztosít a komposztban lakó giliszták számára, serkenti azok szaporodását. Ezen felül fellazítja, levegőssé teszi a földet, ami különösen paradicsompalánták ültetésénél lehet előnyös.

Kávézacc: szintén a talaj vagy a komposzt gazadítását szolgálja. Elsőrangú talajtakaró, gazdag nitrogénben, ami a növények számára elengedhetetlen tápanyag. Paradicsom vagy bors termesztésénél különösen hasznos. A kávézacc még ezernyi más dologra is felhasználható, a szagtalanítástól a hangyák távoltartásán keresztül a súrolószerig!

Tealevél: hasonlóan a kávéhoz, a televelek is rengeteg tápanyagot tartalmaznak. Érdemes a tavaszi vagy koranyári időszakban keverni a komposzthoz, amikor a talajban lévő mikroorganizmusok a hőmérsékletnek köszönhetően a legaktívabbak. Fontos, hogy a filteres teák zacskója nem minden esetben biológiailag lebomló anyagból készül, ezért ha ilyen teát fogyasztunk, ne dobjuk zacskóstul a komposztba!

Olajos magvak héja: mogyoró, pisztácia, napraforgó a legfinomabb csemegék, de a héjuk is jól hasznosítható, fellazítják a talajt. Fontos, hogy az esetlegesen rajtuk található sót mossuk le a talajba/komposztba történő bekeverés előtt!

Papírgurigák: a javarészt újrahasznosított papírból készült kéztörlő vagy vécépapír gurigák nem tartalmaznak veszélyes anyagot, így nygodtan használhatóak palánták kiültetés utáni védelmére. 5-10 cm-re a talajba dugva őket, a kezdeti időszakban védik a növényeket a csigák és rovarok támadásától

 

Erőspaprika: az egyik legjobb környezetbarát rovarriasztó- és írtó. Keverjük öszsze csapvízzel, töltsük szórófejes flakonba és kész a vegyszerektől mentes oldat.

A lejárt szavatosságú, erős aromájú fűszereket (pl. bors, fahéj) ne dobjuk ki, a vakondok elleni vegyszermentes védekezésben nagy hasznukat vehetjük. Szórjuk a vakondtúrások tetejére, így elvehetjük az állat kedvét attól, hogy feltúrja a kertünket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hulladék, maradék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zöldhulladék gyűjtés

A lehullott falevelek, ágak összegyűjtésekor, fűnyíráskor is fontos,hogy odafigyeljünk a környezettudatosságra, és a zöldhulladék-gyűjtést válasszuk. Ugyanis az így begyűjtésre kerülő...


Mit tegyünk az elhasznált fényforrásokkal?

A fényforrásokhoz kapcsolódóan is fontos a környezettudatos gondolkodás. Egy hagyományos izzót – amíg lehet kapni – elvileg még ki lehet dobni a háztartási szemétbe élettartama végén, mert csak...