Csőmenet-tömítő anyagok

2012-01-08 20:56:08 | Módosítva: 2012-01-10 20:33:20

Hosszú évtizedeken keresztül kizárólag a kenderkócot használták csőmenetek tömítésére, napjainkban a teflon az uralkodó anyag. Az előnyöket és hátrányokat mutatjuk be.

A menettömítő termékek megakadályozzák a gázok és folyadékok szivárgását a menetes kötéseknél. Az anyag kiválasztásánál figyelembe kell venni a vibrációt, nyomás- és hőmérsékletváltozás okozta hatásokat. Technológia alapján szilárd, nem kikeményedő és kikeményedő, pasztaszerű tömítésekről beszélhetünk.

Miért kell tömíteni?

A csövek és szerelvények összeszereléskor mindig marad egy előre nem meghatározható belső rés a meneteknél, e nélkül nem lehetne összecsavarni őket. A megmaradó rés a megfelelő tűréshatárokkal tartható elfogadható szinten. A tapasztalat szerint az anyagminőségtől függően 0-700 mikrométer közötti értékkel számolhatunk.

Milyen feltéteknek kell megfelelni?

A csőmenetre feltekerhető anyagok egy statikus állapotot képeznek, a szabad rések és menetek lezárását hívatottak biztosítani azzal, hogy feltekerésre kerültek. Alapvető követelmény velük szemben, hogy hosszú időn keresztül se eresszenek, kémiailag és biológiailag ellenállóak legyenek, jól bírják a nyomás- és hőmérsékletingadozást.

Melyik menettömítő anyagot használják a leggyakrabban?

Háztartási felhasználás esetén, vízszerelésnél a kender+paszta, teflonszalag vagy teflonzsinór használható. A kender előnyös tulajdonsága, hogy olcsó, víz hatására megduzzad, kiváló tömítést biztosítva. Pasztával (ez lehet pl. sziloplaszt) fokozható a tömítés tartóssága.

A teflonszalag előnye, hogy tiszta, olcsó és könnyű vele dolgozni, ami pedig a legfontosabb, gázvezetékek tömítésére is alkalmas, ellentétben a kenderrel.
A legújabb és legdrágább csőmenet-tömítő anyag a teflonzsinór, amit dobozából kihúzva tekerhetünk a menetre. Előnye a sima szalaghoz képest, hogy utólag a felszerelt alkatrész (pl. csőszerelvény) megmozdítható a szivárgás veszélye nélkül. Hátránya a teflonszalaghoz viszonyított, relatív magas ár.

Hogyan tömítsünk teflonszalaggal és zsinórral?

A csőmeneteket minden esetben tisztítsuk meg a szennyeződésektől, esetleges tömítésmaradványoktól. Ezután a menetemelkedés irányába tekerjük fel a teflonszalag egyes rétegeit. Általában 7-8 réteg szükséges a megfelelő tömítéshez, de van, aki egyenesen azt javasolja, hogy annyit tekerjünk rá, hogy a csőmenet már ne üssön át a szalagon. Ezt követően először kézzel, majd szerszámmal tekerjük a helyére a szerelvényt.

Lényeges, hogy utólagos igazításra nincs lehetőségünk, ha túltekertük, szedjük le és kezdjük előröl a műveletet. Teflonzsinór esetén szintén menetirányba haladjuk. A dobozon javaslatként szerepel, hogy hány menetet tekerjünk rá a csőre. Ne csak a menetárkokba juttassunk az anyagból, hanem egymást keresztező szálak is legyenek! Teflonzsinór használatánál a szerelvény korlátozott mértékben visszafelé is hajtható, így utólag igazíthatunk a helyzetén.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: cső, teflon, gyapot

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egy sertéshizlalda esete a fagyapottal

A Knauf Insulation Kft. a Zalaegerszeg melletti Heraklith gyárában már hosszú ideje készít fagyapotból U zsalutermékeket, amelyek – mivel használata esetén megtámasztó zsaluzatot nem igényel a...


Uponor ötrétegű vezetékrendszer

Az építőiparban az épületgépész szakemberek nemcsak családi házas, vagy társasházas projektekkel találkoznak, hanem sok esetben bonyolultabb, nagyobb csőátmérővel tervezett rendszereket is...