Univerzális és helytakarékos szifonok

2017-08-15 20:28:04 | Módosítva: 2017-08-17 08:05:54

A szifonok legfontosabb szerepe, hogy a lefolyócsatornából ne áramoljon vissza a bűz. A kellemetlen szag természetes velejárója ugyan minden csatornahálózatnak, mivel különböző szerves anyagokat engedünk le rajta. A szagok kijutásának megakadályozására szolgálnak a bűzelzáró szifonok, melyek kialakításuk miatt sokszor helyigényesek. Könnyítik a szerelést az univerzálisan beépíthető, helytakarékos szifonok, amelyek ideális beépítést tesznek lehetővé.


Minden lefolyóvezeték használati oldalára be kell építeni valami bűzzáró szerelvényt. A kisebb csőátmérőknél ezt egy külső szifonnal (mosogató, mosdó, zuhanyzó, fürdőkád, padlóösszefolyó), a nagyobb csőátmérőnél (WC lefolyó) pedig a fajanszba épített bűzelzáró gát oldja meg. A szifonok másodlagos szerepe, hogy a nagyobb, darabos szennyeződéseket nem engedik a csatornavezetékekbe kerülni, ami idővel dugulást okozhat. A szifonok bűzelzárását minden esetben a beépített íves könyökhajlatban, vagy külön kialakított szennyfogó bura alján összegyűlő víz eredményezi.

A szifonok viszonylag helyigényes szerelvények, amelyekre gyakran a mosogató- vagy mosógép vízleeresztő csonkja is csatlakoztatható. Gyakran megesik, hogy a könnyebb szerelhetőség és a helymegtakarítás miatt egyszerűbb megoldásként a megfelelő méretű gégetömlővel oldják meg pl. a mosogatómedence bekötését. Ez egyszerű megoldásnak tűnik, hiszen könnyen megoldható a bűzelzáró hajlat kialakítása, ám a túlfolyó bekötése már nem lehetséges, és a bekötőcső bordázatában még szennyszűrővel sem gátolható meg az apróbb szennyezőanyagok, ételmaradékok lerakódása.

Az ilyen szifoncsövek kitisztítása csak a leszerelése utáni alapos átmosással oldható meg. Egyszerűbb a dolog a mosdókagylóknál, ahol a burás- vagy íves, ún. hattyúnyakas kialakítású szifonok bűzelzáróját közvetlenül a levezető csatornába kell kötni. Ilyen esetekben is jól használhatók a helytakarékos bekötésű szifonok. A megoldásuk egyszerű. Egy könyökös és hollandi csatlakozással ellátott vízszintes cső szakasszal rögtön, a mosogató leeresztő szelepére csatlakozva a mosogató szekrény hátsó fala felé elindulva átkerül a szifon bűzzáró része a falban lévő lefolyócső közelébe. Így teljesen megváltozik a szifon helye és rengeteg hely szabadul fel a szekrényben vagy a munkapult, mosdó alatt. Ezáltal jobban kihasználható és rendezhetőbbé válik a szerelvények alatti rész.


A helytakarékos mosogató szifon használata egyéb előnyt is jelent a régi búra szifonokkal szemben. Kialakításának köszönhetően a csőszifonban nehezebben rakódik le a mosogatás során lefolyóinkba jutó sűrű zsíros mosogató lé. Teljes keresztmetszetben tud áthaladni rajta a szennyes víz, és nincsenek benne szűk járatok, amelyek lassítják a szennyvíz elfolyását. Ezért ritkábban fog kialakulni lefolyó-dugulás. A helytakarékos mosogató szifonok között van olyan kialakítású is, aminek az alján van egy ún. értékgyűjtő kanál, ami megakadályozza a nagyobb darabos szennyeződések, vagy egyéb tárgyak lefolyóba kerülését. Nagy előnye hogy szerszám nélkül kiemelhető ellenőrizhető, és házilag is könnyen tisztítható.

Ügyelni kell arra, hogy a szifonburás típusoknál a lefolyócső 3 cm-rel a csatornanyílás alá nyúljon a bura belsejében. Sokkal nehezebb a helyzet a munkapultba süllyesztett mosogató medencék esetében. A vízbekötés itt is megoldható flexibilis csatlakozó csövekkel, ám a szifonok elhelyezése már gondot okozhat a medencék elhelyezkedése és a csatorna helye közti távolság miatt. A helytakarékos szifonokkal azonban ez is áthidalható. Ezek bekötőcsöveinek hossznövelésével, vagy méretre szabásával még a kétmedencés mosogatók is könnyen szerelhetők. Ezek között is van olyan, amelyik a bekötőidomokat gégecsöves elemekkel köti össze, ám ezek az elemek könnyen leszerelhetők, és szükség esetén könnyen kitisztíthatók, átmoshatók. A túlfolyók is egyszerűen csatlakoztathatók a lefolyórendszerbe.


Egyes típusoknál a helytakarékosságot a szifonkönyök ideális elhelyezésével, közvetlenül a lefolyócsatorna alá helyezésével érték el. Így a bekötések között akár 30 cm-nyi oldalelhúzást is lehetővé tettek. Az így felszabaduló helyet szemetes, vagy kis vízmelegítő-, esetleg víztisztító elhelyezésére lehet használni.

Ezért érdemes ilyen univerzálisan és főként helytakarékosan beépíthető szifonokat beépíteni, mert ezzel alattuk, vagy mellettük értékes tároló helyet lehet létrehozni. A szifonoknál azonban nem mellőzhető az időnkénti lefolyószeres tisztítás és az ezt követő forró vizes átmosás. Ezzel leoldhatók a csőelemek felületére tapadó zsíros lerakódások, és megelőzhető a lefolyócsövek elszűkülésének a veszélye is. A leszerelhető szifonok buráit is ajánlatos évente legalább egyszer alaposan kimosni, különösen a mosdóknál, ahol haj és szőrszálak rakodhatnak le az aljára.

Egy érdekes megoldás

A nürnbergi székhelyű, pécsi leányvállalattal is rendelkező Haas cég egy különleges szifont fejlesztett ki, melyet széles körben alkalmazhatunk. A 2793-as univerzális szifon csatlakoztatható 5/4” és 6/4” lefolyóhoz is (előbbi mosdónál, utóbbi mosogatónál általános), tokcsatlakozás szempontjából pedig a szifon-szett tartalmaz egy DN 32 és egy DN 40-es könyökcsövet, így mindkét méretbe illeszthető. A tömlőcsatlakozónak köszönhetően mosó- vagy mosogatógép is köthető rá.

Mivel helytakarékos idommal rendelkezik, a lefolyó alatt nem a szifonkönyökkel találkozunk, melyet szorosan a fal mellé illeszthetünk, hanem egy üres térrel, melyet kiválóan kihasználhatunk, így elhelyezhető mellette szemetes, vízlágyító, kisbojler, víztisztító, esetleg még egy polc, de fiók esetén sem kell a közepét kivágni, sőt ezen kívül alkalmazható mozgáskorlátozott szifonként is.

A nagy dimenziókból könnyen szabhatunk kisebbet, függőlegesen is, de vízszintesen akár több mint 30 cm oldalelhúzás is elérhető.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.


Megelőzhető a dugulás

Mosdó, mosogató használata során sokszor nem figyelünk arra, hogy a vízzel együtt a lefolyóba szennyező anyagok is kerülnek, amelyek a cső falára fokozatosan lerakódva szűkítik annak áteresztő...