A szép köröm titka

2012-09-06 20:05:22 | Módosítva: 2012-09-06 20:05:22

A civilizált életünkben körmeink látszatra nem túl sok funkciót látnak el, ez azonban nem teljesen van így. Az állatok körmei, karmai valóban több szerephez jutnak életük során, mint az emberi köröm, de azért ez sem haszontalan dolog.

Mire jók a körmeink

Alapesetben a körmünk már a születés előtt elkezdi növekedését, egész életünk során folyamatosan növekszik. A köröm növekedésének üteme változó, egyénenként és életkoronként eltérő lehet, de átlagosan 0,1 mm naponta. A köröm anyaga a szaru, ami a bőrnél jóval keményebb, így ember esetében főként védelmi funkciót lát el, mivel az ujjaink hegye van a legnagyobb balesetveszélynek kitéve. Az ilyen veszélyhelyzetek súlyosságát képes a köröm kissé mérsékelni).

A köröm szarulemeze a körömgyökértől növekszik a szabad szél felé. Alatta a körömágy található, két oldalról pedig a körömsáncok határolják, alattuk a körömárokkal. A köröm állapota szervezetünk egészségi állapotára is utal, hiszen a súlyos vitamin és ásványi anyag hiányok és egyes betegségek is nyomot hagynak a körmeinken.

Súlyos vitaminhiány esetén a körmünk fénytelenné válhat, és töredezni kezd. Tehát a körmeink védik ujjhegyeinket, és állapotuk egészségi állapotunkról is ad visszajelzést.

Köröm a test tükre

A körmök ugyan nem árulkodnak tulajdonosa koráról, de egészségi állapotáról igen:

 • A töredezett körmök, barázdák, fehér csíkok gyakran fehérje-, kalcium- vagy magnéziumhiány jelei. A hosszanti berepedezések hormonzavarra utalhatnak.
 • A keresztirányú barázdák nemritkán betegség vagy helytelen manikűr után keletkeznek.
 • A kifakult körmök rossz vérkeringésre utalnak.
 • Az egészséges körmök nedvességtartalma 15-18%. Ha ez túl magas, a köröm homályos és puha lesz.
 • Ha tövénél rózsaszín, az alsó felén fehér a köröm: veseelégtelenség.
 • Kékes színű köröm, vérkeringési zavar.
 • Zöldes színű körmök, a szervezetben méreganyagok vannak jelen, orvosi megfigyelést igényel.
 • Narancsszínű körömhús, belső mérgezés állhat fent.
 • Pirosas körömhús, piros széllel, asztmára, agyvérzésre való hajlam.
 • Mélypiros körömhús, magas vérnyomás tünete.
 • Mélysárga színű köröm, máj- és epebetegség.
 • Gödröcskék, barázdák és harántcsíkok, B vitamin hiány, de létrejöhet a sok kézmosás, a zsíroldó- és mosószerek használata miatt is.
 • Ismételten megjelenő barázdák, anyagcsere- vagy hormonzavar, különféle bőrbetegségek tünetei lehetnek.
 • Hosszanti barázdák, vérkeringési rendellenesség.
 • Hosszanti csíkok, szívbetegségre utal.
 • Fehér áttetsző vízszintes vonal, cink hiány.
 • Sárgás felemelkedő köröm, gombás fertőzés.
 • Pöttyszerű horpadás, pikkelysömör.
 • Puha, vékony körmök, a hormonrendszer működésének csökkenésére, vérszegénységre, valamint bizonyos vitaminok hiányára utal. Ajánlatos zöld színű zöldségek és gyümölcsök, tojássárgája, kalcium, E- és D vitamin fogyasztása.
 • Törékeny, érdes körmök, sörélesztő, búzacsíra és a B vitamin nyújthat segítséget. A homeopátiás szerek közül pedig a KH3 ajánlható.
 • Hosszában leváló felületű körmök, a vitaminhiány miatt alakul ki, a citrom, a paradicsom és a sárgarépa kiküszöbölheti a tüneteket.
 • Túl kemény körmök, pajzsmirigy-túltengés miatt alakul ki. Pajzsmirigy-diéta, B-vitamin adagolás megelőzheti a betegség komolyabbra fordulását.
 • Ha a félhold láthatatlan, ha a félhold belesüllyed a köröm bőrébe, vagy a bőr benövi, általános gyengeségbe szenved az ember. Ha viszont a félhold elfoglalja a köröm felületének nagy részét, akkor erőteljes a szívműködés. Mindkét esetben orvosi beavatkozásra van szükség, ugyanis a félhold a körömfelület egy ötödét – egy hatodát foglalhatja csak el.

Körmei újra megerősödnek, ha kovaföld- vagy zselatinkapszulát szed, körömerősítőt használ.

A köröm ápolása

Vágás: A leggyakoribb ápolási mód a vágás, hiszen a köröm folyamatos növekedéséből adódóan erre rendszeresen szükség van. Ne vágjuk a körmöket túl rövidre, mert az körömágy-gyulladást okozhat. Szintén kellemetlenségünk lehet belőle, ha a körmök szélét túlzottan bevágjuk. Ekkor megtörténhet, hogy a köröm befelé kezd el a bőrbe nőni, ami hamarosan gyulladással párosul: ez igen fájdalmas lehet. Oldalt-elől tehát csak annyira vágjuk rövidre a széleket, hogy az alatta levő bőrön túlérjen, így növekedéskor esélye se legyen a bőrbe nőni.

Reszelés: A köröm a vágását követően recés maradhat, ami kellemetlen, nem túl komfortos érzést kelt, hiszen minden textilbe beleakad. Amennyiben vágás után nem reszeljük meg körmünket, pár nap alatt akkor is megoldódik a probléma, de a reszeléssel ezt a jótékony kopási folyamatot felgyorsíthatjuk.

Reszeléshez használhatunk fém körömreszelőt is, ám ennek hátránya akkor jelentkezik, ha többen használják, vagy valamilyen bőr-, körömbetegségünk van. Ekkor ugyanis a reszelő (csakúgy, mint az olló és a többi eszköz) a fertőzés továbbvitelét okozhatja. Kaphatók egyszer használatos körömreszelők is, ezek használata drágább, de higiénikusabb.

Körömápolás

Alapvető követelmény a szép kezeknél a körömágybőr visszatologatása. Amikor a bőr megpuhul, akkor sokkal egyszerűbb akár a másik kezünk körmével is visszatolni, de létezik már speciális krém is, amely segítségével néhány perc után eltávolítható a bőr. Ollót ne használjunk, mert könnyen megsérthetjük vele a körömágyat.

A körömvágás attól függ, milyen hosszú a körmünk. Ha a kelleténél hosszabb, akkor először a felesleget vágjuk le ollóval, majd körömreszelővel reszeljük szép formásra. Ha elegendő csak a reszelő használata, akkor ne vágjuk le ollóval. A reszelő használatánál nagyon fontos, hogy mindig csak egy irányba reszeljük a körmöt. Ekkor nem lesz érdes és töredezett. Figyeljük meg a manikűrösök munkavégzése közben a reszelő mozgatását. Polírreszelő segítségével simává és fényessé tehetjük a köröm felszínét.

A törékeny, berepedezett, kettévált körmöket nem ajánlatos lakkozni. A lakk az egészséges körmöknek nem árt, de hetente egyszer mindenképen érdemes lemosni. Az acetonos lemosókat érdemes kerülni, mert ezek erősen zsírtalanítanak.

A körmöt a helyes táplálkozással is ápolhatjuk. Fontos, hogy mit eszünk, mennyi vitamin, ásványi anyag jut szervezetünkbe. A bőr, a köröm és a haj számára ugyanazok az anyagok fontosak; vigyünk be sok A, E és B vitamint, valamint fehérjét, vasat, szelént, szilíciumot. Étrendünk bőven tartalmazzon répát, narancsot, májat, kelkáposztát, brokkolit, kukoricát, tojást, tejet, tejtermékeket. Főzéshez, sütéshez használjunk extra szűz olivaolajat, teljes magvakat, avokádót, diót.

Tisztítás: Fontos a körömlemez külső vége alatt felszaporodó szarumassza, szennyeződések és hámsejtek eltávolítása is. Aki rendszeresen vágja, és röviden tartja a körmét annál ez a tisztítás sokkal kevésbé hangsúlyos, mint annál, akinek hosszú a körme, emiatt pedig sokkal több szennyeződés kerülhet alá.
A körömápoláshoz használt eszközök legyenek mindig tiszták. Az ezekkel okozott sérülések bakteriális és gombás fertőzések kiindulásai lehetnek. A hosszasan áztatott kéz és láb a köröm körüli bőrréteg lazulásához vezet, ami a sérülések esélyét szintén növeli. Az erős vegyszerek, háztartási szerek - például mosogatás, kézi mosás - szintén nem tesz jót a köröm egészségének. Mivel minden rizikót nem tudunk elkerülni, már az is sokat számít, ha nem kiázott bőrrel kezdünk neki a manikűrözésnek, pedikűrözésnek.

A tisztítás nem csak a körmökre vonatkozik, hanem a körömápoló eszközöket is célszerű időnként fertőtleníteni: alkoholba áztatni, vagy forró vízben kifőzni.

A körömápolás eszközei

A klasszikus manikűrkészletben néhány nagyon hasznos eszköz található, amelyek az otthoni körömápoláshoz az esetek többségében teljesen megfelelnek és elegendőek. Található benne körömcsipesz, körömolló, körömreszelő, és néhány - a köröm körüli bőr igazítására alkalmas - különféle kialakítású kanál.
Amennyiben professzionális körömápoló és műköröm építő részt szeretnénk kialakítani otthonunkban, már számos profi gép közül választhatunk. Ezek többsége inkább műköröm építő vállalkozásoknak készült, de természetesen otthon is használhatók, ha erre valakinek igénye van.

Körömgomba ellen

A körömgomba természetes anyagokkal való terápiája jó kiegészítője lehet a gyógyszeres kezelésnek.

Ecetes, fokhagymás kezelés
Alapanyagok: 20%-os eceteszencia és 1 gerezd fokhagyma. Az ecetből egy kevés mennyiséget öntsünk egy kis csészébe, egy kis darab (borsó mennyiségű elég) fokhagymát törjünk össze, majd keverjük el alaposan az ecettel. Ha szükséges, kezelés előtt a lábat mossuk meg, töröljük szárazra. Ha a körömgomba előrehaladott állapotban van, akkor érdemes a fertőzött körömrészt körömreszelővel eltávolítani. Az ecetes-fokhagymás oldattal kenjük meg a lábon lévő körmöket, körömágyat. Az oldatot ne öblítsük le, hagyjuk megszáradni. A kezelést naponta kétszer végezzük el. Az oldat kicsit „illatos”, így például randevú, vagy munkahelyi megbeszélés előtt ne kezeljük ilyen módon a lábunkat, de pl. lefekvés előtt igen hasznos az ilyen kezelés. A megmaradó ecetoldattal bekenhetjük a fertőzött állapotban viselt, így megfertőződött lábbelijeinket is, ha nem akarjuk őket lecserélni.

Ecetes, sós kezelés
Ugyanaz, mint a fenti, csak fokhagyma helyett sóval erősítjük az ecetet.

Vásárolhatunk köröm-csiszológépet különféle fejekkel: ez gyakorlatilag a körömreszelő gépesített, professzionális változata. Áruk tízezer és harmincezer forint körül mozog. Csiszológép mellé illik venni egy porelszívót, mert nem kellemes és gusztusos, ha száll a körömpor, miközben a csiszolás megy. A porelszívó ára is tíz és húszezer forint között van. Vásárolhatunk asztallapba építhető típust, de akár kéztámasszal egybeépítettet is. A speciális UV lámpák a már előbb említett ragasztási technológiához szükségesek a ragasztó megszilárdításához.

A műköröm szalonok kedvelt eszköze még a paraffin gép, amely a paraffinos kézápoláshoz szükséges. Paraffinos kézápoláskor a bőrt fertőtlenítik, radírozzák és vitaminos krémmel kezelik. Így az elhalt hámsejtek eltávolítását követően mintegy bőrmegújító kezelést végeznek. A paraffin jó hőtároló tulajdonságaiból adódóan tágítja a pórusokat, fokozza a vérkeringést, így a kötőszövetek jobban hasznosítják az azt követő hidratáló krémes kezelést. A körömágy és gyökér táplálásával nem csak a bőrnek, a körömnek is hasznos e kényeztetés.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nedves üzem és koromégés

A korszerű, szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő készülékeknél a legújabb követelményeknek megfelelő kémény szükséges, mert egy begyújtási cikluson belül előfordulhat a nedvesség kicsapódása a...


Indul a balkon-növények szezonja

Május közepétől már talaj menti fagyokra sem kell számítani, így a fagyérzékeny egynyári növények szezonja is beindul, és benépesülhetnek a balkonládák. A jó növényválasztásnak és a helyes...