Télikert nyáron

2012-08-11 13:27:12 | Módosítva: 2014-05-18 17:25:17

A télikertek fő funkciója, hogy kellemes, kora nyárinak megfelelő hőmérsékletet biztosítson télen is a benne tartott növényeknek, és az ott tartózkodó embereknek. A nagy üvegfelületeknek köszönhetően e hőmérséklet mellé viszonylag sok fény is társul, „nyáriasítva” a téli napokat. De mi a helyzet nyáron, amikor e sok üvegfelület áldás helyett átokká válhat?

A télikertek funkciója télen fontos, hiszen a benne található levegőtömeg szigetelő hatású, így a ház, melyhez csatlakozik, nehezebben hűl le. Télen az üvegfelületek a gyengébb napsütésben is könnyebben átengedik a hősugarakat, így viszonylag kis ráfűtéssel is kellemes hőmérséklet tartható a télikertben. Nyárra azonban változik a helyzet, hiszen ekkor a szabadban is kellemes meleg van, az üvegfelületek miatt a télikertben árnyékolás és szellőztetés híján hamar extrém magas hőmérséklet alakulhat ki.

Magas 40-50 °C körüli hőmérsékleten a növények fehérjéi kicsapódnak, denaturálódnak, ami a növények pusztulásához vezet. De ez a hőmérséklet emberi tartózkodásra is alkalmatlan. Emiatt el kell gondolkodni, milyen lehetőségek közül választhatunk, ha télikertünk hőmérsékletét nyáron alacsonyan szeretnénk tartani. E módszerekkel nem kell kihasználatlanul hagynunk télikertünket a meleg évszakban sem. És az sem árt, ha mindezt költséghatékonyan tesszük.

Az olcsó megoldás nem mindig fapados

Régebben a kertészeti termesztésben használt üvegházakat nyáron mésszel befestették. A fehér szín árnyékolta is az üveg alatti részt, és fényvisszaverő szerepe is volt. Nem túl elegáns megoldás, így ma már főleg hobbi télikerteknél, ahol az esztétikum is számít nem alkalmazott.

Ha viszont megfelelő tájolásban fákat ültetünk a télikert mellé, az ideális árnyékolást adhat az üvegfelületekre. Itt lombhullató fák jönnek számításba, mert azoknak az életciklusuk megfelel a télikertek hőmérsékleti ingadozásának. A fán télen nincs lomb, így a napsugarak szinte akadálytalanul jutnak be a helyiségbe. Nyárra – mire már árnyékolásra van szüksége a télikertnek – a fák kilombosodnak, és a fény egy részét elfogják az üvegfelületek elől.

A fákkal történő árnyékolás nagyon sokat számít egy télikert levegőjének a temperálásában, de egyedül csak ezzel a módszerrel nem oldható meg a probléma. Különféle hőtükör-lapok felszerelésével, és rolók, redőnyök, roletták alkalmazásával, melyek között hő és fényvisszaverő típusok is találhatók, csökkenthető a télikert nyári hőterhelése. Ezeket, ha üvegen belülre szereljük, akkor kisebb a hatékonyságuk, ha kívülre, akkor az időjárás viszontagságai hamar rongálják a szerkezeteket. Az ilyen árnyékolásnak további hátránya, hogy többnyire saját kezűleg kell leengedni vagy felemelni, emiatt nem egyszerűen lehet automatizálni, hogy a fényerősségtől függően árnyékoljon, vagy sem.

Napellenzők szél-, és hőérzékelővel, árnyékolók

A különféle napvitorlák és napellenzők, kézi és motoros működtetéssel, igény szerint szél és fény érzékelővel is beszerezhetők, melyek már reagálni tudnak az időjárás változásaira. Széles színválasztékban kaphatók, a jobb minőségűek csak lassan fakulnak.

Az általában terasz fölé szerelt, de télikert fölé is alkalmazható napellenző hatékonyan védi a túl erős, káros és esetenként kellemetlen napsütéstől az alatta tartózkodókat és a mögötte lévő helyiséget. A szalagfüggöny a reluxához hasonlóan igen elterjedt belső árnyékoló, előnye a hagyományos függönnyel szemben, hogy sokkal jobban ellenáll az erős napsütésnek, nem veszíti el a színét. Szintén nagy színválasztékkal rendelkezik, így a belső színvilágához lehet alkalmazkodni vele. Trópusi fából is előállítható több színben, ez igen igényes és dekoratív. Ferde kivitelben is elkészthető. A napháló a rolettához hasonló szerkezet, de igény esetén saját tokba is szerelhető, akár külső, akár belső felszerelése lehetséges. Anyaga a napfényt alaposan megszűri, de némi világosságot biztosit.

A szellőztetéssel is hűthetjük a levegőt

Szellőztetéssel is jelentősen csökkenthetjük a télikert hőmérsékletét. Lényeges, hogy minél több és fokozatmentesen nyitható ablak legyen, azokat pedig az aktuális időjárási (hőmérséklet, szél) viszonyoknak megfelelően nyissuk, csukjuk. Ez is könnyen automatizálható folyamat, így beszereltethetünk olyan hőérzékelőt, ami a hőmérséklet függvényében nyitja csukja az ablakokat, sőt ez kombinálható belső hővédő függöny kifeszítésével, vagy behúzatásával is. Akár mobil üvegezéssel is elláthatjuk télikertünk egyes ablaktábláit: ezekkel a nyárra kiszerelhető ablaktáblákkal, részben vagy egészben nyitottá varázsolhatjuk télikertünket.

Jó, de még kevésbé elterjedt megoldás az üvegfüggöny, vagy más néven függőleges profilok nélküli üvegezés. Ez a technológia alkalmas minden olyan tér üveggel való körülhatárolására, amely nem része a lakásnak, lakóháznak, de azt kitágítja, hasznosabbá, élvezhetőbbé teszi. A hagyományos üvegezéseknél a keretek nagy felületeket vettek el a látótérből, nehézkes volt a mozgatásuk, eltakarták az épület homlokzatát. Az üvegfeldolgozó ipar ma már tömegesen készít nagyméretű, méretpontos, minőségi, edzett üvegtáblákat, csiszolt szélekkel, az alumíniumipar szinte tetszőleges keresztmetszetű húzott profilok gyártására képes, az üveggel együtt szolgáltatva a két alapvető félterméket a balkon-, és télikert üvegezések készítéséhez.

Itt a szerkezetek könnyű alumínium profilokból és üvegtáblákból állnak, nincs függőleges keretprofiljuk. Az edzett üvegtáblák vastagsága általában 6, 8, vagy 10 mm, szélességüket, magasságukat a helyszíni feltételek, a geometriai és mozgatási körülmények alapján tervezik meg. Az egymástól független, csiszolt szélű edzett üvegtáblákat alul-fölül alumínium profilokba ragasztják, vagy szegecselik. A táblák alsó és felső sarkaira görgőszerkezetek kerülnek, a vezetőprofilokban jobbra-balra eltolhatóak.

Tetszőleges számú üvegtábla kerülhet így egymás mellé, például két fal közé. A falnál levő első tábla nyitható, mint egy ablak, a többi táblát egyenként mellé tolva lehet kinyitni. A táblák a falhoz simulva tárolhatók. Kétoldali nyitás is lehetséges, egy tábla kinyitása után a többi tetszés szerint széthúzható szellőztetés céljából.

Légkondicionálás, csak végső esetben

Mint a fentiekből látható számos technikai megoldás közül választhatunk amellett, hogy árnyékolással és szellőztetéssel is hűthetjük a levegőt a nyár folyamán télikertünkben. Éppen ezért a légkondicionálás itt, elvi lehetőségként jelen van ugyan, de óriási költsége miatt a gyakorlatban ezt felesleges télikertben alkalmazzuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: üvegház, télikert

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vízlábnyom

A növekvő vízfelhasználás, népességnövekedés és a klímaváltozás következtében egyre nagyobb gondot okozhat a víz és az energia hiánya, elsősorban a fejlődő országokban, de máshol is.


Télikertek

A korszerű télikertek az üvegezett növényházak mai reinkarnációi. Elsődleges céljuk már nem a növénytermesztés vagy a dísznövények termesztése, hanem olyan új lakótér létrehozása, amely az...