Járólap ragasztás

2012-09-20 10:04:24 | Módosítva: 2012-09-20 10:04:24

Mikor érdemes felbontani a korábbi burkolatot, és mikor hagyjuk meg a régit? Milyen hibákat véthetünk a munka során? Hogyan kerülhetjük el a hibákat?

A járólapokat, csempéket jó minőségű ragasztóhabarcsba rakjuk. A por alapú ragasztóhoz csak vizet kell hozzáadnunk és kezdődhet a burkolás. Mindenekelőtt a burkolandó felület előkészítése az egyik legfontosabb munkafolyamat.

Ha az aljzat nem tökéletesen sík, a burkolatot nem szabad lerakni rá. A gödrök, hullámok rövid időn belül a járólap elválását és törését okozhatják. Ilyen esetekben először a felületet portalanítsuk, majd aljzatkiegyenlítő anyaggal teremtsük meg a biztos alapot. Az így kapott sík felületre száradás után már nyugodtan burkolhatunk.

Ha az aljzat sima és egyenletes, akkor is portalanítsuk a burkolás előtt. A csemperagasztót a burkolólap anyagösszetételének, fizikai tulajdonságainak és a felhasználási terület figyelembevételével válasszuk ki. Ha kültéren burkolunk, akkor a burkolatnak és a ragasztónak is fagyállónak kell lennie. Mindig olvassuk el, és tartsuk be a felhasználási útmutatókat, amit a csemperagasztó csomagolásán találunk.

A burkolás elkezdése előtt fontos a lapkiosztás megtervezése illetve kirajzolása. Aljzatburkolásnál és oldalfalak burkolásánál törekedjünk arra, hogy a szélekre egyforma szélességű burkolat kerüljön. Ezen kívül fontos a díszcsíkok, bordűrök pontos helyének meghatározása esztétikai szempontból. Azokban a helységekben (pl. fürdőszoba), ahol burkolat kerül az oldalfalra és az aljzatra is, először az oldalfallal kezdjük a burkolást. Így elkerülhető, hogy a járólapok megsérüljenek és a munka közben szennyeződésnek legyenek kitéve. Mikor elkészültünk az oldalfalak burkolásával, de még nincs kifúgázva, kezdhetjük a járólap lerakását a fenti ajánlások betartásával. A burkolás befejezése után hagyjunk időt a száradásra (kb. 1-3 nap).

Száradást követően elkezdhetjük a fúgázást. Első teendőnk a fúgakeresztek kiszedése, majd a fúgák és a lapok tisztítása. A már bekevert fúgázó anyagot gumis glettvas segítségével hordjuk fel a már leburkolt felületre, és a fúgaréseket töltsük ki tömören. A fúgák kitöltése után a teljes felületet mossuk át az erre alkalmas eszközzel pl. szivacsos glettvassal. A mosás közben nagy figyelmet szenteljünk a fúgákra, nehogy kimossuk belőle a fúgaanyagot, mert ezáltal a fuga szélessége nem lesz egyforma. Lemosást követően száraz ronggyal törüljük át a felületet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti burkolatok fektetése

Kertekben és közterületeken egyaránt fontos a térkövek szakszerű lerakása. Nagyobb felületeken ezt a munkát egyértelműen szakcéggel érdemes végeztetni, egy kisebb kertrészletben azonban sajátkezű...


A padlóalátét szerepe

A padlóalátétek elsődleges feladata a laminált padló vagy bármilyen faalapanyagú burkolat élettartamának megnövelése. Ehhez a padlóalátétnek meg kell felelnie bizonyos követelményeknek: megfelelő...