WC tartályok

Falsík mögé rejtett

2012-09-01 14:39:24 | Módosítva: 2014-02-11 11:16:51

Lakásfelújítások alkalmával vagy új építkezéseknél a WC kialakításakor az öblítőtartályt ma már inkább a falsík mögött, elrejtve szokás elhelyezni. A szerelési egységek kiválasztását többnyire a helyi adottságok és az egyedi igények döntik el.

A WC-k felújításakor az öblítőtartály különösebb átépítési munkálatok nélküli beépítését egyszerű módon teszi lehetővé a monolit kialakítású öblítő rendszer. Beépítése gyors és bontási törmeléket sem okoz. A monoblokkos WC csészéknek is elegáns alternatívája csekély helyigénye miatt. Ez az öblítőtartály az épületek szerkezeti részének megbontása nélkül csatlakoztatható a meglévő víz-és szennyvízcsatlakozásokhoz. Előnye, hogy a falon kívüli tartályokkal rendelkező WC-k is viszonylag egyszerűen átalakíthatók korszerű öblítő rendszerűvé, amely egyben dekoratív látványt is nyújt. Rugalmas alkalmazhatósága révén talpon álló, és fali WC csészékhez egyaránt alkalmazható. Beépítésekor semmi nem emlékeztet a csésze és a tartály különálló egységére, a homlokzati elem pedig letisztult eleganciát biztosít a fal elé telepített öblítő rendszernek, amely természetesen kétfunkciós öblítésű és csendes működésű.

Jelentősebb átalakítást igénylő megoldásoknál a falba, vagy előfal mögé építhető öblítőtartályokat szokás alkalmazni. Az ilyen öblítőtartályokat gyártók (Alcaplast, Colo, Ferromix, Geberit, Grohe, Uniset, Viega stb.) különféle termékei és típusaik érthetően különböző adottságúak, alapjellemzőik azonban közel azonosak. Tartájuk többségükben hangszigetelt EPS műanyagból készült, amely csendesített működésű. Ürítésük kivétel nélkül kétfunkciós, azaz 6-9 l-nyi teljes, és 3 l takarékos öblítést tesz lehetővé, amit a falsikra szerelt, osztott gombos nyomólapokkal lehet kiválasztani és működtetni. Ezek csak az adott típushoz gyárilag ajánlottak lehetnek és nem mindenkor tartozékai a tartálynak, azaz külön tételként kell megvásárolni. Továbbá mindegyik rendelkezik kiépített vízhálózati és öblítővíz csatlakozóval, viszont a szennyvíz hálózathoz nem mindegyiknek van csatlakozó kivezetése.

Az ilyen tartályok előszereltsége ezért érthetően eltérő. Az igényesebb típusok a WC csésze falra szerelését is lehetővé tevő tartókerettel szereltek, amelyeket a tartófalhoz, vagy annak megfelelően kialakított üregébe lehet rögzíteni. A falsíkra szerelt öblítőtartályok elrejtéséhez előtétfal kialakítása szükséges, amely akár acélvázra szerelt gipszkarton burkolatú is lehet. Vannak esetek azonban, amikor a régi, padlón álló WC csésze - pl. lefolyóba kötési okok miatt - nem kerül cserére, az ilyen esetekre is van falba építhető öblítőtartály változat.

A különféle gyártmányok típusainál lényeges adat a beépítési mélység, amely 130-230 mm között típusonként változó. Az esetleges tartókeretek magassága 850-1200 mm között változó; tégla- vagy gipszkarton falba történő beépítéshez más és más típusú öblítőtartályok alkalmasak. Az ilyen átalakításokat természetesen megfelelően képzett szakemberekre célszerű bízni, akik kellő ismeretekkel rendelkeznek, és a munkát garanciával, kifogástalanul képesek elvégezni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bidé funkciós WC ülőkék

A WC és bidé egymás melletti elhelyezéséhez kényelmesen 160-180 cm hely szükséges. Aholerre nincs lehetőség, akét egység keresztezésével helytakarékos megoldást kaphatunk.


Belső és külső WC-tartályok javítása

A beépített WC-tartályok meghibásodása ugyan ritka, ám ha a csészébe folyamatosan, vagy csak időnként folyik a tartály vize, akkor a legtöbben keresnek egy szerelőt, aki jó pénzért megszünteti a...