Aceton és körömlakklemosó

2016-09-22 11:02:02 | Módosítva: 2016-09-22 11:15:15

Az aceton a ketonok legkisebb szénatom-számú képviselője. Jó tulajdonságai miatt az élet legkülönfélébb területein használják: körömlakklemosó, ill. műanyagok készülnek belőle. A vegyipar általános oldószerként alkalmazza. Színtelen, az éterekéhez hasonló szagú folyadék. Oldószerekben kitűnően oldódik (vízzel, alkohollal, éterrel, benzollal és kloroformmal korlátlanul elegyedik), ezért magát az acetont is oldószerként alkalmazzák. Tűzveszélyes, robbanásveszélyes, alacsony forráspontú folyadék, szobahőmérsékleten is erősen párolog.


Mire jó még

Az acetont univerzális oldószerként alkalmazzák a vegyiparban, ezen kívül több fontos vegyi anyagot is előállítanak belőle. A robbanásveszélyes acetilént acetonban feloldva, majd az oldatot kovaföldben felitatva palackozzák, ez a dissous gáz. Az aceton fontos komponense különböző műanyagoknak, köztük a polikarbonátoknak, a poliuretánoknak és az epoxigyantáknak.

Az aceton egy általános oldószer és hígítószer. A legtöbb gyanta acetonnal való hígítása nagymértékben rontja a kötés minőségét és a megszilárdult anyag fizikai - mechanikai tulajdonságait. Használata ezért elsősorban az eszközök és a munkatér tisztítására javasolt.

A jellegzetes szagú, színtelen igen gyúlékony folyadékot nagy oldó ereje miatt nagyon sok területen használják még. Felold nagyon sok műanyagot, festéket, lakkot (pl. körömlakkot). Jól oldja a zsírokat, és gyorsan párolog, ezért festés előtti tisztításra (fémtárgyak, néhány műanyag) kiválóan használható. Nem alkalmas viszont festékek hígítására, mert tönkreteszi a festéket, lakkot.

Az acetont a szépségipar is használja, a körömlakklemosók gyakori hatóanyaga. Vannak aceton-mentes körömlakklemosók is, de azért ezek is tartalmaznak acetont. Az acetonossal könnyebben lejön a lakk, viszont jobban roncsolja a körmöt. Az aceton-mentesben kevés aceton van, minimális, emiatt kímélőbb a körömnek. Az aceton-mentes körömlakklemosó így kiválóan és hatékonyan használható műkörömhöz is. Oldószer-kombinációjának köszönhetően tökéletesen oldja a speciális polimerrel készült körömlakkokat is. Jó oldó hatása miatt nagyon gazdaságos. A tiszta aceton műköröm felragasztása előtti zsírtalanításra használatos. Körömlakk leoldására a tiszta aceton önmagában nem ajánlott, mivel szárítja (zsírtalanítja) a bőrt, és az berepedezhet. A körömlakk leoldókhoz valamilyen bőrtápláló olajat adagolnak a bőrkiszáradás megelőzésére.

Az acetont és az „aceton-mentes” körömlakklemosót praktikusan tudjuk használni a háztartásban a legkülönbözőbb tisztítási feladatokhoz.

Ha a szappan és a víz nem viszi le a tintafoltokat a kézről, ez azt jelenti, hogy a tinta nem oldódik vízben. Próbálkozhatunk viszont körömlakklemosóval. Fogjunk egy vattadarabot, és törölgessük meg a bőrfelületet az oldattal. Ha a tintafoltok eltűntek, mossunk kezet szappannal. A körömlakklemosó a ruhaszárító dobjáról is képes eltávolítani a tintát. Persze akad más meglepő tisztítószer is tinta ellen.

Megkímélhetjük magunkat a fárasztó kapargatástól, ha festékfoltokat szeretnénk eltüntetni az ablaküvegről. Egy jól szellőző helyen apránként vigyük fel a körömlakklemosót egy vattapamaccsal. Hagyjuk rajta pár percig a festékes részeken, majd dörzsöljük le egy ruhával. Ha kész vagyunk, töröljük át az egész felületet nedves ronggyal.

A matricák, árcédulák levakargatása az üvegtárgyakról néha szintén fárasztó munka, ráadásul gyakran visszamarad egy ragasztóréteg, mely tapadós, és vonzza a koszt. Szedjük le a matricákat, és tisztítsuk le a maradék ragasztót az üvegről acetonos körömlakklemosóval. Ugyanez a módszer fémből készült felületeken is alkalmazható a matricák és ragasztó ellen.

A hőtől megolvadt műanyag feloldása is lehetséges acetonnal. Előfordul, hogy túl közel kerül egy műanyagzacskó a forró fém szendvicssütőhöz, kenyérpirítóhoz. Az így kialakuló helyzet igazi takarítási kihívást jelent, de ilyenkor is fordulhatunk az acetonhoz, ne hagyjuk, hogy egy kis olvadt műanyag tönkretegyen egy hibátlanul működő eszközt. Távolítsuk el a ragadós piszkot körömlakklemosóval. Először is húzzuk ki a konnektorból a felforrósodott háztartási készüléket és hagyjuk lehűlni. Ezután öntsünk egy kevés körömlakklemosót egy puha rongyra, és finoman dörzsöljük meg vele a szennyeződést. Ha az olvadt műanyag lejött, töröljük át nedves ruhával, és szárítsuk meg papírtörlővel. Ez a megoldás a hajsütővasnál is működik.

A pillanatragasztó makacsul ragad szinte mindenhez, bőrünket is beleértve. Ha megpróbáljuk lehámozni ujjainkról, azzal csak a bőrt szaggatjuk fel. Inkább itassunk át egy vattagolyót acetonos körömlakklemosóval, és tartsuk rajta a bőrfelületen, amíg a ragasztó feloldódik.

A műbőr cipők egy idő után kifakulnak, sőt horzsolásnyomok keletkeznek rajtuk. A nyomok eltüntetéséhez finoman, de intenzíven dörzsöljük át őket körömlakklemosóval átitatott puha ronggyal vagy papír törlőkendővel. Ezután nedves ruhával töröljük le a felesleget. Az órák elmattult, karcolódott „üvegén is segíthet az aceton. Ha az óra üvege törhetetlen műanyagból készült, dörzsöljük meg a karcolásokat a folyadékkal, amíg elhalványulnak vagy eltűnnek. A karóra fém részeit, illetve ékszereket is így tisztíthatjuk meg, sőt a számítógép billentyűzete is könnyen tisztán tartható körömlakklemosó és egy régi fogkefe segítségével. Csak nedvesítsük meg a kefét, és finoman dörzsöljük meg vele a billentyűket. A tiszta acetont erre ne használjuk, mert megoldja a gombokat.

Ha a hibajavító vagy egy régi körömlakk besűrűsödik, hígítsuk fel újra körömlakklemosóval. Csepegtessünk pár cseppet az üvegbe, majd rázzuk össze. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy keveset, amíg a kívánt sűrűséget eléri. A porcelán dísztárgyakon összegyűlt foltokat is eltávolíthatjuk körömlakklemosóba mártott vattával, majd alaposan mossuk le.

Acetonban sokféle műanyag feloldódik, így tulajdonképpen ragasztani is lehet vele. A ragasztandó műanyag tárgy összeillő két féldarabjára acetont cseppentünk, majd várunk egy percet, míg az oldószer megoldja műanyagot. Ekkor összenyomjuk a darabokat, és óvatos fújogatással serkentjük, az oldószer elpárolgását. A megoldott műanyagrészek összeolvadnak és egy idő után újra kikeményednek.

Óvatosan az oldószerekkel

Az aceton túlságosan is erős oldószer, tisztításkor először alkohollal, aztán patikában kapható tiszta benzinnel próbálkozzunk, és csak a végső eszköz legyen az aceton.  Óvatosan bánjunk vele. Súlyos szemirritációt okoz. Belélegezve álmosságot vagy szédülést okozhat. Ismétlődő használata a bőr kiszáradását vagy megrepedezését eredményezheti. A vizeletben megjelenő aceton éhezés vagy cukorbetegség jele lehet. Ilyenkor nemcsak a vizelet, a lehelet is aceton szagúvá válik.


Az aceton molakulaszerkezete


Alkoholos filctoll ellen is jó


Az elektronikában is használják zsíroldókéntCipőtisztítás: ilyen volt, ilyen lett


Ecsetmosásra legdrasztikusabb az aceton


Festékkapargatás után könnyen letisztíthatjuk a munkaeszközt


Ilyen célra csak végső esetben


Ilyen lett a kormos autógyertya acetonos törlés után


Különböző kiszerelésekben kapható


Lakkozott körömhöz kíméletesebb az körömlakk-lemosó


Lejön a ráégett műanyag a sütő faláról


Leszedi a pillanatragasztót, de a bőrnek nem használ


Még a festék is lejön


Nagy a különbség a tiszta aceton és a glicerinnel kever aceton között


Billentyűzethez az aceton-mentes körömlakklemosó is elég


Újra kifehéredik a kávés porcelán

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Környezetbarát csúszásmentesítő

Téli viszonyok közt az utak, járdák és járófelületek jegesedés okozta közlekedési problémák kezeléséhez ajánlunkútszóró anyagokat. A síkosság elleni küzdelemben jelent hatékony megoldást...


Ecsetek mázolási munkákhoz

A lakkok-, zománc festékek, lazúrok felterítésének hagyományos eszközei a különféle ecsetek. A korszerű gyártástechnológiának köszönhetően az új ecsetek minőségileg tartósak, és igényes munkát...