Hétvégi ház berendezése

2012-10-06 21:19:00 | Módosítva: 2012-10-06 21:19:00

Nyaraló fenntartásának számtalan ellenzője van, a legfőbb érv ellene, hogy „miért jó, ha a hétvégét is takarítással tölthetem, minek két lakás”! Ebben van némi igazság, de egy jól megtervezett hétvégi ház sok örömet és valódi kikapcsolódásra alkalmas időt jelent tulajdonosainak. A véletlen folytán egy 33 nm-es nyaraló tulajdonosa lettem, melyet az elmúlt hetekben saját ízlésemre formáltam, és ez talán mások számára is ötleteket adhat.

A ház 4 helyiségből áll, a házba belépve a konyha-étkező, mögötte egy kb. 3 nm-es fürdő és a két teljesen egyforma szoba, melyek 8-8 nm-esek.
Legkevesebbet a szobákról érdemes beszélni, hiszen a gyakorlatban csak alvásra kell berendezni, mert a nyári időszakban nem érdemes a szobában gubbasztani. A gyerekszobában a kinyitható ágyon kívül van egy kis íróasztal, egy komód és 2 polc. Mivel egy nyaralóban sok ruhaneműt nem tárol az ember, 1-1 fiók elegendő a gyerekek 2-3 napra szükséges ruháinak. A másik két fiók elnyeli a takarókat és nagyon kényelmes oda elrakni az ágyneműt is nappalra.
Könyvespolcból nem kell sok, néhány könyvnek, vázának, kisebb dísztárgynak. A nyaralóba ne rakjunk sok mindent a polcokra, mert akkor tényleg portörléssel tölthetjük hétvégéinket. A szobák padlója semmiképpen ne legyen szőnyegpadló, mert a kertből sok piszkot hordunk be, és újra csak a takarítással kell foglalkozni. Egy darab- vagy rongyszőnyeg elegendő.

Ahhoz, hogy falak ne legyen üresek – hiszen az unalmas – képtartó polc lehet a jó megoldás. Ezek kicsi, keskeny polcok, 115 cm hosszúságban készen kaphatók különböző színekben. A szoba színéhez passzoló képet keretben rátéve, igazán hangulatos és berendezett lesz a szoba.

Ebben a nyaralóban nincs bent WC, természetesen mosógép sincs, így gyakorlatilag az egész hely rendelkezésre áll a zuhanyozáshoz. Ennek megfelelően nincs zuhanytálca beépítve, a padló egybefüggő terület, a lefolyó felé a szokásosnál kissé nagyobb lejtéssel burkolva. Az egysíkú fürdőszobák nagy előnye, hogy könnyen tisztántarthatók, nincsenek a zuhanytálca körüli sarkok, melyekben a sok nedvesség és pára miatt sok piszok „megül”. Az egysíkú „csak padló”, könnyen feltörölhető, nem kell külön a zuhanytálcát sem tisztítani, kímélve a nyaralók idejét.

A nyaralótelepen közös WC blokk található, emellett viszont nagyon praktikus a fürdőszobában egy mobil-wc, ami elfogadható áron, 15-20 ezer forintért beszerezhető. Egyetlen hátránya, hogy mindennap ki kell üríteni a tartályát a nyaralótelep erre rendszeresített lefolyójánál. A mobil-wc gyártók biztosítják a tartalom semlegesítésére alkalmas vegyszereket, amikből már bio is beszerezhető, így a környezetet sem károsítjuk túl sok vegyszerrel. A mobil-wc könnyen szállítható, a sokat kempingező családoknak sátorozáskor sem kell lemondani a megszokott komfortról.

A nyaralóban (is) a konyha-étkező kialakítása igényli a legnagyobb gondosságot, hiszen a nap nagyobbik, nem a kertben eltöltött részét a konyhában töltjük. Ha akár csak 1-2 hetet töltünk el folyamatosan a nyaralóban, szinte mindenre szükség van, amire az otthoni konyhában is, ezért minden eszközből kettő kell. Sem a krumplihámozót, sem a tésztaszűrőt nem szállíthatjuk minden héten ide-oda.

Ebben a nyaralóban nem kicsi a konyha, de ezért „nyaralós”. A nagy álló tűzhelyet egy főzőlapos sütő helyettesíti, ami egy kissé átalakított konyhaszekrényre lett állítva. Muszáj átalakítani – vagy méretre készíteni, készíttetni – a szekrényt, mert a főzőlap maximum 1 méter magasságban lehet, csak így használható kényelmesen és biztonságosan. Az a megoldás született, hogy a készen megvásárolt alsó szekrény le lett vágva 57 cm magasra, arra került egy szokásos konyhai munkapult, fém véglezárókkal. 57 cm-es ajtó kapható készen, így a konyhaszekrény többi ajtójával teljesen azonos az ajtó. Az 57 cm magas szekrényben éppen elfér a kétpolcos mélyhűtő. Amikor csak 2 napra megyünk, felesleges egy külön mélyhűtőt üzemeltetni, elég a kis hűtőszekrény mélyhűtő polca, de amikor hosszabb időre kiköltözünk, szükséges a család könnyebb ellátására.

A többi berendezés már nem kell, hogy olyan korrekt legyen, mint otthon, jöhetnek a kreatív megoldások. Ilyen pl. a keskeny hűtőszekrény melletti 20 cm hely. Igazából még egy összecsukható szék sem fér ott el, viszont egy fiók jól jön még, ezért a készen kapható szekrényoldalfalra szerelhető műanyag fiók lett a megoldás.

Az étkező sarkában, fent egy polcon kapott helyet a tv. Alatta egy éjjeli szekrénynek már nem használt alacsony szekrényke van, párnákkal ülőhellyé alakítva, ami nagyon alkalmas hely cipőnk felvételére is.

A fürdőszoba előtti 2 ajtós beépített szekrény a máshol már el nem férő dolgok tárolásra használható. A legfelső polcon van a kerti grillsütő, alatta üvegek, dobozok. A két, szemmagasságban lévő polc a konyhát egészíti ki, a két alsó polcon kapott helyet a „műhely”: szerszámok, csavaros doboz, szatyrok stb.
Még ha mindennek meg is találtuk a helyét, fontos az összkép, hogy amikor valaki belép, jó érzés töltse el. Sajnos sok nyaraló válik raktárrá, mert amit otthon megununk, vagy nem fér el, azt gyakran kivisszük a nyaralóba, ahol néhány év alatt felgyülemlik a sok felesleges holmi.

Még ha nem is vásárolunk újat mindenből a nyaralóba, igyekezzünk a bútorokat és a színeket összhangba hozni. Amikor készen van az új berendezés, szánjunk még egy kis energiát és pénzt a függönyökre. A fényáteresztő függöny legyen sűrű, hogy a kíváncsi szemek elől rejtve maradjunk. A sötétítő függöny lehet színes, de a napfényt jól szűrje, hogy ne melegedjen át túlságosan a ház kánikulában sem. Legyünk merészek, a nyaralóban színes, az otthonunkban csicsásnak tűnő függönyt is választhatunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: nyaraló, weekend, víkend

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Forgó nyaraló

Forgó nyaralókról – mint a kacsalábon forgó vár – időnként lehet olvasni az interneten. Finnországban is van egy ilyen nyaraló, a Puruvesi tó partján álló „Villa Pyöriäinen”.


Nyaralóból lakóingatlan

A nyaralók adás-vételi illetéke pár éve 10-ről 4%-ra változott, ezért egyre többeknek lehet vonzó lehetőség ilyen ingatlanban lakni, életvitelszerűen. Kérdés, hogy a járulékos költségek miatt...