Hétvégi ház berendezése

2012-10-06 21:19:00 | Módosítva: 2012-10-06 21:19:00

Nyaraló fenntartásának számtalan ellenzője van, a legfőbb érv ellene, hogy „miért jó, ha a hétvégét is takarítással tölthetem, minek két lakás”! Ebben van némi igazság, de egy jól megtervezett hétvégi ház sok örömet és valódi kikapcsolódásra alkalmas időt jelent tulajdonosainak. A véletlen folytán egy 33 nm-es nyaraló tulajdonosa lettem, melyet az elmúlt hetekben saját ízlésemre formáltam, és ez talán mások számára is ötleteket adhat.

A ház 4 helyiségből áll, a házba belépve a konyha-étkező, mögötte egy kb. 3 nm-es fürdő és a két teljesen egyforma szoba, melyek 8-8 nm-esek.
Legkevesebbet a szobákról érdemes beszélni, hiszen a gyakorlatban csak alvásra kell berendezni, mert a nyári időszakban nem érdemes a szobában gubbasztani. A gyerekszobában a kinyitható ágyon kívül van egy kis íróasztal, egy komód és 2 polc. Mivel egy nyaralóban sok ruhaneműt nem tárol az ember, 1-1 fiók elegendő a gyerekek 2-3 napra szükséges ruháinak. A másik két fiók elnyeli a takarókat és nagyon kényelmes oda elrakni az ágyneműt is nappalra.
Könyvespolcból nem kell sok, néhány könyvnek, vázának, kisebb dísztárgynak. A nyaralóba ne rakjunk sok mindent a polcokra, mert akkor tényleg portörléssel tölthetjük hétvégéinket. A szobák padlója semmiképpen ne legyen szőnyegpadló, mert a kertből sok piszkot hordunk be, és újra csak a takarítással kell foglalkozni. Egy darab- vagy rongyszőnyeg elegendő.

Ahhoz, hogy falak ne legyen üresek – hiszen az unalmas – képtartó polc lehet a jó megoldás. Ezek kicsi, keskeny polcok, 115 cm hosszúságban készen kaphatók különböző színekben. A szoba színéhez passzoló képet keretben rátéve, igazán hangulatos és berendezett lesz a szoba.

Ebben a nyaralóban nincs bent WC, természetesen mosógép sincs, így gyakorlatilag az egész hely rendelkezésre áll a zuhanyozáshoz. Ennek megfelelően nincs zuhanytálca beépítve, a padló egybefüggő terület, a lefolyó felé a szokásosnál kissé nagyobb lejtéssel burkolva. Az egysíkú fürdőszobák nagy előnye, hogy könnyen tisztántarthatók, nincsenek a zuhanytálca körüli sarkok, melyekben a sok nedvesség és pára miatt sok piszok „megül”. Az egysíkú „csak padló”, könnyen feltörölhető, nem kell külön a zuhanytálcát sem tisztítani, kímélve a nyaralók idejét.

A nyaralótelepen közös WC blokk található, emellett viszont nagyon praktikus a fürdőszobában egy mobil-wc, ami elfogadható áron, 15-20 ezer forintért beszerezhető. Egyetlen hátránya, hogy mindennap ki kell üríteni a tartályát a nyaralótelep erre rendszeresített lefolyójánál. A mobil-wc gyártók biztosítják a tartalom semlegesítésére alkalmas vegyszereket, amikből már bio is beszerezhető, így a környezetet sem károsítjuk túl sok vegyszerrel. A mobil-wc könnyen szállítható, a sokat kempingező családoknak sátorozáskor sem kell lemondani a megszokott komfortról.

A nyaralóban (is) a konyha-étkező kialakítása igényli a legnagyobb gondosságot, hiszen a nap nagyobbik, nem a kertben eltöltött részét a konyhában töltjük. Ha akár csak 1-2 hetet töltünk el folyamatosan a nyaralóban, szinte mindenre szükség van, amire az otthoni konyhában is, ezért minden eszközből kettő kell. Sem a krumplihámozót, sem a tésztaszűrőt nem szállíthatjuk minden héten ide-oda.

Ebben a nyaralóban nem kicsi a konyha, de ezért „nyaralós”. A nagy álló tűzhelyet egy főzőlapos sütő helyettesíti, ami egy kissé átalakított konyhaszekrényre lett állítva. Muszáj átalakítani – vagy méretre készíteni, készíttetni – a szekrényt, mert a főzőlap maximum 1 méter magasságban lehet, csak így használható kényelmesen és biztonságosan. Az a megoldás született, hogy a készen megvásárolt alsó szekrény le lett vágva 57 cm magasra, arra került egy szokásos konyhai munkapult, fém véglezárókkal. 57 cm-es ajtó kapható készen, így a konyhaszekrény többi ajtójával teljesen azonos az ajtó. Az 57 cm magas szekrényben éppen elfér a kétpolcos mélyhűtő. Amikor csak 2 napra megyünk, felesleges egy külön mélyhűtőt üzemeltetni, elég a kis hűtőszekrény mélyhűtő polca, de amikor hosszabb időre kiköltözünk, szükséges a család könnyebb ellátására.

A többi berendezés már nem kell, hogy olyan korrekt legyen, mint otthon, jöhetnek a kreatív megoldások. Ilyen pl. a keskeny hűtőszekrény melletti 20 cm hely. Igazából még egy összecsukható szék sem fér ott el, viszont egy fiók jól jön még, ezért a készen kapható szekrényoldalfalra szerelhető műanyag fiók lett a megoldás.

Az étkező sarkában, fent egy polcon kapott helyet a tv. Alatta egy éjjeli szekrénynek már nem használt alacsony szekrényke van, párnákkal ülőhellyé alakítva, ami nagyon alkalmas hely cipőnk felvételére is.

A fürdőszoba előtti 2 ajtós beépített szekrény a máshol már el nem férő dolgok tárolásra használható. A legfelső polcon van a kerti grillsütő, alatta üvegek, dobozok. A két, szemmagasságban lévő polc a konyhát egészíti ki, a két alsó polcon kapott helyet a „műhely”: szerszámok, csavaros doboz, szatyrok stb.
Még ha mindennek meg is találtuk a helyét, fontos az összkép, hogy amikor valaki belép, jó érzés töltse el. Sajnos sok nyaraló válik raktárrá, mert amit otthon megununk, vagy nem fér el, azt gyakran kivisszük a nyaralóba, ahol néhány év alatt felgyülemlik a sok felesleges holmi.

Még ha nem is vásárolunk újat mindenből a nyaralóba, igyekezzünk a bútorokat és a színeket összhangba hozni. Amikor készen van az új berendezés, szánjunk még egy kis energiát és pénzt a függönyökre. A fényáteresztő függöny legyen sűrű, hogy a kíváncsi szemek elől rejtve maradjunk. A sötétítő függöny lehet színes, de a napfényt jól szűrje, hogy ne melegedjen át túlságosan a ház kánikulában sem. Legyünk merészek, a nyaralóban színes, az otthonunkban csicsásnak tűnő függönyt is választhatunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: nyaraló, weekend, víkend

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mobilházak Magyarországon

Néhány óra alatt kész otthon, ingatlanadó, építési engedély ésegyéb kötelezettségek nélkül? Amobilházakat nem csak nyaralónak vagy kiállítási pavilonnak, hanem lakóháznak is használhatjuk...


Elektromos kazán

Ha valakinek jelenleg vizes fűtése van és kazáncserén gondolkodik, akkor jó alternatív megoldás lehet az elektromos fali kazán is. Ha egy gázkazánt cserélni kell, akkor 90% esély van arra, hogy...