Látogatás az MTD-nél

2012-09-09 20:11:37 | Módosítva: 2012-09-09 20:11:37

Az MTD Hungary jóvoltából lapunk meghívást kapott a cég nemesvámosi gyárának megtekintésére és termékeik kipróbálására. Sajtórendezvényükön a gyepápolásról is hasznos információkat szerezhettünk.

Az MTD története több mint 75 évvel ezelőttre nyúlik vissza. 1932-ben három ötletgazda német mérnök, Theo Moll, Erwin Gerhard és Emil Jochum alapítottak egy szerszámkészítő gyárat Cleveland-ben. A vállalatnak a „Modern Tool and Die Company” nevet adták. A későbbi tulajdonosok látva a fejlődést, további (nemesvámosi) beruházások mellett döntöttek. Így került sor 2000-ben illetve 2001-ben arra, hogy közel 14000 m? alapterületű csarnokrendszerrel bővüljön a gyár. Ezek mellett egy új festőüzemmel is gazdagodott a cég.

A nemesvámosi üzemben tolós fűnyírók, kapálógépek, gyeplazítók, motoros kaszák és egyéb kézi mozgatású termékek mellett hómarókat és rider fűnyírókat állítanak elő. 2009-ben a WOLF-Garten cég teljes mértékben az MTD szervezetébe integrálódott, így az elektromos, benzines és dízel kerti eszközök mellett kézi kerti szerszámok, minőségi fűmagok és gyepápoló-szerek is megtalálhatók a kínálatban. A Cub Cadet márka szintén az MTD szárnyai alá tartozik, itt elsősorban az amerikai piacra gyártott, nagy teljesítményű fűnyírótraktorokkal találkozhatunk.

Kert- és gyepápolás

A sajtótájékoztató részeként a WOLF-Garten, különböző célra kifejlesztett fűmagjaival ismertetett meg a cég munkatársa. Újdonság a szórózsákos kiszerelésű fűmag, ami külön eszköz nélkül is egyenletesen teríthető a kertben. A nagy mennyiséget tartalmazó zsákokat visszazárható kivitelben árusítják. Gyepápolásnál nagy szerep jut a különböző trágyázó anyagoknak, itt granulált és folyékony kivitel közül is választhatunk. Utóbbi nagy előnye, hogy szabványos locsolócsatlakozóra csatlakoztatható, így a vízzel egyenletesen szétporlasztva ápolhatjuk a gyepet, ami 48 óra alatt teljesen újjászületik. Új fejlesztésű az akár 40 mm átmérőjű ágat is elvágni képes eszköz, ami az ollóit egy íves pályán mozgatja, ezáltal a közrefogott ág nem csúszik ki az élek közül.

Fűnyíró traktorok tesztje

Széles skálát fed le az MTD a kézi mozgatású és traktoros fűnyírók terén is. Utóbbiak közül több újdonsággal is megismerkedtünk. Az elektromos hajtású traktort elsősorban csendes felhasználásra tervezték (pl. kórházak, szanatóriumok kertjébe). A „Zero-Turn” elnevezésű fejlesztésnek köszönhetően a traktorok egy része egy helyben is képes megfordulni. Ötletes a fűgyűjtő zsák kialakítása: egy kézzel, lehajolás nélkül szabadulhatunk meg a lenyírt fűtől, egy kar segítségével a dobból is eltávolíthatjuk a beragadt fűmaradékot, a sérülés veszélye nélkül. Különböző méretű kertekhez, parkokhoz eltérő vágószélességű traktorok állnak rendelkezésre.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: mtd, fűnyíró, kerti gép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akkust vagy vezetékest?

Egy kerti szerszámgép megvásárlása előtt mindenki igyekszik végiggondolni, hogy akkus, vezetékes-elektromos vagy benzines motorral hajtott eszközt válasszon-e. Az előnyök és hátrányok viszonylag...


AL-KO fűnyíró traktorok

Akinek nagyobb gyepfelületről kell gondoskodnia, annak sem okvetlenül nehezebb az élete. Sőt...az AL-KO széles traktorválasztéka tökéletesen alkalmazkodik már 500 m2 felett minden gyepterülethez. A...