Intelligens villanyóra

Okosmérés

2012-10-10 21:57:17 | Módosítva: 2012-10-10 21:57:17

A tervek szerint 2014-től olyan villanyórák kerülnek a lakásokba, melyek képesek adatokat gyűjteni fogyasztási szokásainkról, a villanyszámlánk pedig kiszámítható lesz, és ami a legfontosabb: megtakarítást érhetünk el vele.

Az okosmérés egy olyan technológia, amely lehetővé teszi az energiaszolgáltató számára a mérőórák távolról történő leolvasását, valamint biztosítja, hogy a fogyasztók folyamatosan nyomon követhessék fogyasztásukat. Az okosmérés alkalmazásával távolról szervizelhetővé válnak a mérőórák, és a hozzá kapcsolódó hálózati eszközök, valamint hosszú távon olyan új szolgáltatások is bevezethetővé válnak, mint az online tarifa választás és az otthoni eszközök kezelése. Az okosméréssel lehetővé válik az energiaveszteségek csökkentése.

Mi okozza a problémát?

Bizonyára sokan használtak régebben éjszakai áramot, ami manapság vezérelt áram néven ismeretes. Az elektromos fogyasztásban vannak csúcsok és völgyek. Az éjszakai időszak is ilyen, ekkor a fogyasztás drasztikusan lecsökken, de az erőművek nem állhatnak le. Ilyenkor a nappalihoz képest jelentősen kedvezőbb áron kaphatjuk az energiát, feltéve, hogy van ilyen típusú mérőóránk.

Természetesen csak bizonyos fogyasztótípusok esetén van értelme ennek a megoldásnak, ilyen például a bojler, a hőtárolós kályha, mosógép, mosogatógép. A probléma ugyanis az energia tárolása. Erre hazánkban kevés lehetőség van, ezért különösen fontos feladat a fogyasztási szokások megismerése a hatékonyabb energiaellátás érdekében. Ennek a legkorszerűbb megoldása az okosmérés.

Hogyan működik?

Az okosmérés egy korszerű villanyóra segítségével történik, ami negyedórányi pontossággal adatokat szolgáltat a fogyasztási szokásainkról. Ennek révén mindig pontosan tudhatjuk, hogy mennyi energiát használtunk fel, mikor vannak a csúcsidőszakok otthonunkban, és ez az információ megkönnyíti az energiaelosztó munkáját is.

A villanyóra kétirányú kommunikációra képes, azaz alkalmas adatok fogadására és továbbítására is. Nincs szükség a továbbiakban leolvasásra, a havi számla mindig pontosan a fogyasztásunkat fogja tükrözni. Nincs szükség vezérel táram-mérő órára, az eszköz ezt is megoldja. Lehetőség van viszont előrefizetős (pre-paid) szolgáltatás igénybevételére. A kommunikáció jelenleg mobilhálózaton vagy telefonvonalon keresztül történik, de a tervek szerint a nagyfeszültségű elektromos hálózat szolgál majd az adattovábbításra is.

Hazai tapasztalatok

2012-ben a Magyar Telekom és az EON közös, okosmérési mintaprojektet indított, melynek keretében új műszaki rendszert helyeztek üzembe Szolnokon. Ennek a rendszernek a célja a közüzemi fogyasztás mérése, és az elszámolás folyamat-optimalizálása. A mintaprojekt 1 milliárd forintra becsült költségét a villamosenergia-elosztó társaságok állják.

A tervek szerint körülbelül 2014-ben kezdhetnék el az országos rendszer bevezetését, ami egészen 2020-ig tartana. A rendszer az egész ország gazdaságára és energiafelhasználására is pozitív hatással lehet: a fogyasztók jobban odafigyelhetnek saját háztartásuk működésére, az energiaszolgáltatók pedig jelentősen több információt kapnak a fogyasztók szokásairól, így hatékonyabban tervezhető az ellátás. A Magyar Energia Hivatal arra számít, hogy az okosmérés eredményeként országosan 3-4 százalékkal csökken az energiafelhasználás - a kísérletnek ezt kellene igazolnia.

A hálózat intelligenssé tételének másik célja, hogy a megújuló energiatermelés jobban elterjedjen Magyarországon. Ha valahol egy nagyobb szélerőmű épül, muszáj ugyanakkora teljesítményű, hagyományos gázturbinát is mellérendelni, ami szélcsendben kapcsol be, hogy a rendszer egyensúlya ne billenjen fel. Az okos hálózat sokféle energiaforrást tud integrálni, így kevésbé központosítottá válhat az áramellátás.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: villanyóra, mérőóra

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Áramszolgáltató-váltás

Ugyanazon villanyóra, ugyanolyan áram, csak a kereskedő más: azaz másnak fizethetjük az áramszolgáltatásért a díjat, persze nem mindegy, mennyivel kevesebbet. Ezért nem árt tudni, milyen szabályok...


Okosmérés ma

10éve terjedőben van, de még sem terjed elég gyorsan. Megvalósítását a legnagyobb villany, gáz, víz és hőenergia szolgáltatók már 2011-ben elkezdték, ésennek során 2014-ig egymástól teljesen...