Látogatás a Knauf üveggyapotgyárában

2012-09-03 11:14:52 | Módosítva: 2012-09-03 11:14:52

A Knauf Insulation jóvoltából lehetőségünk volt betekinteni a csehországi Krupkában működő üveggyapot-gyár működésébe.

Épületeink energiaigénye az egész világ átlagát tekintve 40%-os szeletet hasít ki az összfogyasztásból. Ezért is kiemelkedő jelentőségű a lakó- és ipari épületek megfelelő minőségű és vastagságú hőszigetelése. Ennek egyik lehetősége az üveggyapot szigetelés, ami az igényeknek megfelelően kül- vagy beltéri kivitelben is készülhet.

A krupkai gyáregység 2006-ban kezdte meg termelését, jelenleg Németország és Csehország mellett még számos európai ország (köztük hazánk) is a partnerei közé tartozik. Az üveggyapot gyártása folyamatosan, napi 24 órában történik. A magas fokú automatizáltságnak köszönhetően a folyamatot – szükség esetén – alig több mint egy tucat dolgozó ki tudja szolgálni.

Az alapanyagot jelentő üvegtörmelék döntő többsége Csehországon belülről származik, ezt tárolókban helyezik el a felhasználásig, 5-10 mm átmérőjű darabok formájában. Ezer °C körüli hőmérséklet uralkodik abban a kemencében, ahol az üvegtörmelék megolvasztása történik. A fűtéshez egyrészt gázt, másrészt elektromos energiát használnak. Tovább haladva, a folyékony anyag egy centrifugába kerül, melyen apró furatok találhatóak. Az elv megegyezik a vattacukor gyártásával. Az apró lyukakon keresztül az olvadt üveg 2 mikronos szálak formájában távozik, ezt nagynyomású levegő befúvásával (illetve alulról szívással) könnyítik meg. Egy ún. levegőkés rendezi megfelelő irányba a szálakat, és itt történik az anyag egyben maradását szolgáló kötőanyag adagolása is.

Érdekesség, hogy a Knauf Insulation szakított a környezetre és az emberi egészségre is káros fenol-formaldehid alapú kötőanyag használatával, e helyett az Ecose márkanevű, saját fejlesztésű, keményítő alapú keveréket alkalmazza. Bár a kiinduló anyag keményítő, a polimerizációs folyamat végén egyfajta műanyag válik belőle, ami a mikroorganizmusok és magasabb rendű élőlények számára fogyaszthatatlan, így nem kell tartanunk attól, hogy a tömítés „eltűnik” a helyéről. Kültérben különösen fontos, hogy a szálak víztaszítóak legyenek, ezt szilikon hozzáadásával érik el.

A 25-30 cm vastagságú szigetelőanyagot a jó szigetelőképesség érdekében két, vékony rétegben gyártják, majd egymásra fektetik és összehengerelik őket. Kívánságnak megfelelően táblás vagy tekercses kivitelben kapható, ennek megfelelően történik a vágás is. A röntgenes anyagvizsgálatot követően egy nagy teljesítményű berendezés a kész anyagot összetömöríti és felcsavarja, így sokkal kisebb helyet foglal szállítás és tárolás közben. A csomagolás zsugorfóliával történik, ahol figyelnek a teljes vízzáróságra. A tekercseket kilencesével összerendezik, és raklapra helyezve tárolják. A szállítás kamionnal történik a megrendelőhöz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: knauf, üveggyapot, gyapot

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőterek beépítése ISOVER és RIGIPS termékekkel

MESTER+Az új építésű tetőterek hőszigetelése és a meglévő tetőterek pótlólagos hőszigetelése ISOVER üveggyapot hőszigetelő anyagokkal biztosítható. A hőszigetelő anyagok vastagságának...


Gipszkarton falak hőszigetelése

Gipszkartonnal könnyen, gyorsan, kevés hulladékkal hozhatunk létre válaszfalakat, a lakáson, házon belül. Komfortunk érdekében elengedhetetlen a térelválasztók hangszigetelése, amire kiváló...