Kevés pénzből is

Konyhafelújítás

2012-10-16 21:18:35 | Módosítva: 2012-10-23 19:59:36

Meglepően kevés pénzből is látványos változást vihetünk véghez konyhánkban, akár magunk is. Nagyobb átalakításoknál azonban érdemes tapasztalt felújító segítségét kérnünk.

Egy új konyhabútor nem olcsó mulatság, sőt az is elképzelhető, hogy amíg a régi, színében és stílusában illett a lakás többi részéhez, addig a jelenlegi kínálatban már nem találunk megfelelőt. A teljes csere helyett érdemes elgondolkozni a felújítás lehetőségén, egy teljes átfestés, vagy éppen csak a szekrényfrontok cseréje ugyanis jóval olcsóbb megoldás, ráadásul hasonló változást eredményez, mint egy új garnitúra beszerzése.

Jó megoldás lehet a konyha felújítására és hangulatának feldobására, ha a konyhaszekrénynek csupán a munkalapjait cseréljük le. Az akril felületek elegánsak, jól tisztíthatók és strapabíróak is, hasonlóan a tömör fából készült munkafelületekhez. Ha a fürdőszobából át szeretnénk telepíteni a mosógépet, vagy mosogatógépet vásárolunk, nem muszáj beépíthető gépet vennünk, akkor is nyerünk felületet, ha a fölé munkalapot helyezünk. Ügyeljünk azonban arra, hogy a mosógép mögött a gép csöveinek és a bekötésnek is helyet kell hagyni. A szekrények felrakása előtt érdemes kiglettelni a repedéseseket, és egy tisztasági festést végezni.

A tapasztalatok szerint a konyhai munkafolyamatok sorrendje, ezzel együtt pedig a konyhai tér felosztása a következőképpen a legkényelmesebb: hűtés és tárolás, első előkészítés, mosogatás, második előkészítés, főzés. Ez, a konyhabútorok elhelyezésére vonatkoztatva: hűtő-, fagyasztószekrény és alapanyag-tároló szekrény; előkészítő munkapult (alatta az első előkészítési folyamathoz, vagyis a feldolgozáshoz, daraboláshoz, tisztításhoz szükséges segédeszközöknek szánt tárolókapacitással); mosogatógép és mosogatótálca (utóbbi alatt a szemetessel); második munkapult (alatta, fölötte a főzéshez, ízesítéshez, esetleg a tálaláshoz szükséges eszközöknek fenntartott tárolókkal); végezetül pedig a sütő-főző készülék, fölötte az elszívó-berendezéssel.

A konyhaszekrény-sor tervezésénél érdemes tapasztalt kivitelező tanácsait kikérni a maximális helykihasználással kapcsolatban, költséges alapanyagok helyett javasolhat olcsóbb, de jó megoldást, és tudja, hol érdemes ezeket megvásárolni.

Ha készíttetni szeretnék a bútort, először kell egy alaprajz a konyháról, amelyen fel vannak tüntetve az ajtók, ablakok, tűzhely, csövek, villanykapcsolók és konnektorok. Szükség van egy részletes listára, amelyen rajta vannak a kívánságaink, pl. több hely, több tároló, stílusosabb berendezés stb. Állítsuk ezeket a kívánságokat fontossági sorrendbe. Jó, ha vannak olyan fényképek vagy katalógusok, amelyek tartalmazzák azokat a termékeket, anyagokat, mintákat, elrendezéseket, amelyek tetszenek nekünk. Ez lehet akár egy kép egy barát konyhájáról, vagy máshol látott építészeti megoldás. Ha nem vagyunk rendszeretőek, az üvegajtók helyett szerencsésebb teliajtókat választani, amelyek elrejtik a zűrzavart.

Kiállások

Mind a villamossági, mind pedig a vízkiállásokat tervezzük meg előre. Gondoljuk át, hova helyezzük majd a kávé/teafőzőt, a kenyérpirítót, a mikrót, és hagyjunk egy konnektort a ritkábban használatos elektromos eszközöknek is.
Világítás terén szükség van mennyezetvilágításra, de egy központi világítótest helyett sokkal praktikusabb több spotlámpát elhelyezni, akár a konyhaszekrény vonalát követő álmennyezetbe, vagy a szekrény erre a célra kialakított felső peremébe. Ezek közvetlenül a pultot világítják meg, ahol ténylegesen szükségünk van a fényre. A sok spotlámpa sokat fogyaszthat, érdemes legalább két szakaszra bontani őket, és külön kapcsolóval ellátni az egyes szakaszokat. Így ha épp nincs nagy fényre szükségünk, akkor tudjuk csak egy részét is használni. Ne felejtsünk el külön helyi világítást helyezni a mosogató fölé, hiszen a mennyezetvilágítás fényét a felső konyhaszekrény, illetve mi magunk is árnyékoljuk mosogatás közben.

Kerüljük el a hibákat

Van néhány alapvető hiba, amivel jó az elején tisztában lenni, így sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Az első, ha mindent egyedül szeretnénk csinálni. Ha csak egy nagyon kis költségvetésű felújításról, falfestésről van szó, persze nincs szükség több emberre, de teljes bútor-, elektromos hálózat-, víz- és gázszerelvény cserénél érdemes segítséget kérni.
Ha úgy gondoljuk, hogy részben vagy egészben vállalkozóra bízzuk a munkát, akkor csak olyan jöhet szóba, akivel végig egyeztetni tudjuk kívánságainkat, elképzeléseinket, és rendelkezik referenciával. Az egyik legnagyobb hiba, fejest ugrani a felújításba, anélkül, hogy tudnánk, mi a végcél. Tisztázzuk magunkban, hogy milyen összeg áll rendelkezésünkre, milyen padlót, bútort, konyhapultot szeretnénk vásárolni. Ha a munkák egy részével megbízunk valakit, soha ne fizessünk többet előre, a költségek 40%-nál. Tartsuk magunkat az eredeti elképzeléseinkhez, különben könnyen elszaladhat velünk a ló.

Ha csak mirelit pizzát szeretnénk sütni a sütőben, teljesen felesleges egy indukciós tűzhelyet vásárolni, előbbit később még mindig lecserélhetjük. Érdemes kerülni a túldekorált, nem ésszerű konyhát. Ha eladásra készítjük fel a lakást, csak a minimális felújítási munkákat érdemes elvégezni, az új tulajdonos nagy eséllyel teljesen más igényekkel lép majd fel. Érdemes a praktikusságra helyezni a hangsúlyt, az esztétikum ehhez igazodjon.

Foglalkozzunk azzal is, ami a felszín alatt van. A konyhapult és a szekrényajtók külső fele mindig látszódik, de ne hagyjuk, hogy a láthatatlan részek az enyészeté legyenek. Húzzuk meg az ajtópánt csavarokat, vizsgáljuk meg, hogy elég masszívak-e a polcok.

Végül, de nem utolsósorban, merjünk belevágni a felújításba. Egészen kevés pénzből komoly eredményeket érhetünk el. Egy rendrakással, alapos, mindenre kiterjedő takarítással, tisztasági festéssel kellemes viszonyokat teremthetünk konyhánkban.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: koynha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Harmónia a kertben

Végre itt a jó idő, a kertem buján zölddel, a gólyák is visszaköltöztek, és maholnap a fecskék is megérkeznek. A minap, elnézve a „gólyáimat”, hogyan tatarozzák, csinosítják tavalyi fészküket,...


Loft életérzés, Otti kivitelezésben

A Loft az 1960-as években Angliából indult útjának, majd New Yorkban is teret hódított. Szó szerinti fordításban padlásteret, padlásszobát jelent. Ebben az időben, a nagyvárosokban sorra zártak...