Vezeték nélkül szabadon a kertben

2012-10-31 22:54:20 | Módosítva: 2012-11-04 17:46:10

Csendes működés, szabad mozgás, alacsony karbantartási költség – csak három előny, ami az akkumulátoros kerti szerszámokat jellemzi. Ugyanazt az áramforrást használhatjuk különböző eszközökhöz is.

Benzines vagy hálózati működésű? Sokáig ez a két választási lehetőségünk volt, ha fű- vagy sövényírót, ágvágót vagy motoros fűrészt akartunk vásárolni. A Li-Ion akkumulátorok azonban egy új korszakot hoztak el, nem csak a barkács, hanem kerti kisgépek piacán is. Vitathatatlan előnyeik közé tartozik a kis tömeg, a kompakt kialakítás, az alacsony zajszint, a csekély fenntartási költségek, valamint az egyszerű tárolás. Hálózati kábel nélkül szabadságot biztosítanak, így korlátlanul mozgathatóak, és sokféle pozícióba állíthatóak.

Milyen gépek közül választhatunk?

Szinte kivétel nélkül az összes kerti szerszám megtalálható már akkumulátoros formában, kezdve a fűszegélyvágótól, a sövényvágón, az avarfúvón keresztül a láncfűrészig, melyek lehetővé teszik, hogy gyorsan, egyszerűen és mások zavarása nélkül ápoljuk kertünket. Sok esetben találkozhatunk multifunkciós gépekkel, melyek két-három feladatra is alkalmasak, így lenyírhatjuk a füvet és a fűszegélyt, vagy apríthatunk, illetve összefújhatjuk az avart a pázsiton.

Az akkumulátoros kerti készülékek többféle intelligens innovációval vannak felszerelve, mint például a takarékos automata kikapcsoló, ami egy meghatározott készenléti időt követően teljesen leállítja az áramellátást. Mindamellett, hogy egyszerűen indíthatók és gyorsan feltölthetők, néhány akkumulátoros kerti készüléket alapkiszerelésben két akkumulátorral árulnak, ezáltal nem kell órákig szünetet tartani a munkában.

A nyírási, vágási és metszési feladatok a kert teljes területén különböző készülékeket kívánnak meg. Akkumulátoros sövényvágók a természetes határoknak formát és határozott kontúrt adnak, miközben a növekedést kordában tartják. Az akkumulátoros fűszegélyvágók a pázsitot tisztán és rendezetten tartják, megbirkóznak minden sűrűn elszaporodott gazzal és karban tartják a kerti utak mentén növő füvet is. Egy akkumulátoros kerti avarfúvóval egy kézzel eltakaríthatjuk a járdára vagy füves terültekre hullott szemetet vagy avart. A vezeték nélküli technológiát alkalmazó teleszkópos ágvágó használata rendkívül kényelmes. A bevonatának köszönhetően kényelmes kézbevételt kínáló készülék nyele 1,7 és 3 m között állítható.

Egy akkumulátorral

Több, nagynevű gyártó hirdeti termékeit azzal, hogy készülékei ugyanazzal a típusú akkumulátorral működtethetőek. A pillanatnyi töltöttségi szint kijelző mindig megmutatja, mennyire van az akkumulátor feltöltve, így soha nem kerülhetünk olyan kellemetlen helyzetbe, hogy abba kell hagynunk a munkát, a lemerült akkumulátor miatt. A pótakkumulátorral szállított modelleknél azonnal akkumulátort cserélhetünk, így folyamatos töltést biztosíthatunk hosszabb üzemidőt kívánó alkalmazásokhoz.

Az akkumulátoros üzemeltetés további nagy előnye, hogy alkalmasak zajérzékeny területeken végzett ház körüli és kerti munkákhoz. A szénkefe nélküli, elektronikusan vezérelt motorok hosszú élettartamot biztosítanak, és nagy erőkifejtésre alkalmasak. A Li-Ion akkumulátorok kapocsfeszültsége 3,6 V, a kis teljesítményű gépek, pl. elektromos ollók ilyen feszültségről üzemelnek. Nagyobb igénybevételnél szükség van a teljesítmény növelésére, így sövényvágóknál gyakran találkozhatunk 18 Voltos, míg elektromos láncfűrészek esetében 36 Voltos kivitellel. Az áramforrások töltési ideje változó, átlagosan 3 óra körül van. A töltöttség állapotát általában LED-ekkel jelzik. A technológia előnye, hogy gyakorlatilag nulla az önkisülése, és lehetőség van gyorstöltésre, ami azt jelenti, hogy a töltési idő 50%-a után a kapacitás 75%-a rendelkezésre áll. Függetlenül attól, hogy az akkumulátor teljesen vagy félig feltöltött, esetleg teljesen lemerült, bármikor a töltőre lehet tenni. Nem kell aggódni az önkisülés vagy a memóriaeffektus miatt. Élettartamuk során kb. 6000 hagyományos AA elemet váltanak ki.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akkumulátoros gépekkel igazi kikapcsolódás a kerti munka

Az akkumulátoros gépek egyik legfontosabb előnye a környezetbarát működés, mert használatuk a benzines gépekhez képest teljesen füstmentes, és a fejlett technológiának köszönhetően a...


Akkutöltés tíz perc alatt

Tíz perc alatt feltölthető lítiumion-akkumulátort fejlesztettek ki elektromos gépkocsik számára a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói. Az új akkumulátor típussal a gépkocsi 400 km megtételére...