Amik szebbé tehetik fürdőszobánkat

Ragasztók ABC-je

2012-11-10 21:33:53 | Módosítva: 2012-11-18 11:53:31

Aki építkezik, vagy épp átalakítja konyháját, fürdőszobáját, teraszát, elérkezik ahhoz a pillanathoz, hogy kiválaszthatja a burkolatot. A ma forgalomban lévő kerámia-, gres- és természetes kőlapok széles választékának köszönhetően csemegézhetünk a különböző stílusú, méretű, színű termékek között. Éppen a nagy választék miatt elkalandozhat a figyelmünk az apróbb részletektől, amelyek azonban komolyan befolyásolhatják a burkolás minőségét.

Mindenekelőtt egy, a burkolásban fontos alapszabályt kell megjegyeznünk. Inkább több burkolólapot illetve csempét vegyünk, mint kevesebbet, hiszen az azonos színárnyalat csak egy gyártási tételből garantált. Nem árt eldöntenünk azt is, hogy milyen színű legyen a fugázó anyag, hiszen ez teszi teljessé a megjelenést.

Ha mindezeken túljutottunk szerencsés esetben rábízhatjuk magunkat egy jó burkolómesterre, aki úgy ismeri a csemperagasztókat és azok minőségi jelzéseit, mint a nők a különböző kozmetikumokat. Azaz melyik ragasztó milyen alkalmazási területre való, milyen lapméret esetén lehet használni, és nem utolsó sorban milyen egyéb plusz speciális anyag alkalmazása javasolt, hogy igazán tartós legyen majd az elkészülő felület.

Nem mindegy, hogy melyiket választjuk

Beltérben, normál körülmények között, kis, illetve közepes méretű lapok esetén használhatóak az alap csemperagasztók, melyek C1 jellel ellátottak. Nagyobb lapméret esetén ezeket már nem ajánlott használni, feljebb léphetünk a ragasztók képzeletbeli ranglétráján, és minimum a C1T jelű ragasztók közül kell választani.

Ha padlófűtésünk van, vagy bármilyen nagyobb igénybevételnek kitett felületünk (teraszok), akkor viszont már rugalmasabb, azaz flexibilis anyag (C2TE) mellett kell dönteni, hiszen senki sem szeretné, hogy az első fűtésszezonban felpattogjon a burkolata.

Olyan esetekben, amikor kenhető vízszigetelésre kell burkolatot ragasztani, vagy a régi csempére szeretnénk újat varázsolni (felbontás nélkül), az ideális választás az emelt minőségű, flex ragasztó (C2TE S1). Ez utóbbi a legbiztosabb megoldás padlófűtés esetén, vagy akár ha a teraszt burkoló lap színe sötét, hiszen ezekben az esetekben különösen fontos a rugalmasság.

Az előkészítés az alapja mindennek

A hidegburkolatok lerakásához teherbíró és sima aljzatra van szükség. Speciális alapozók és aljzatkiegyenlítők segítik a tökéletes tapadást és simaságot. Ma már nem készülhet el úgy fürdőszoba vagy terasz, hogy ne használjunk vízszigetelő anyagokat. Sok bosszúságot kerülhetünk el azzal, ha profi anyagokat használunk. Nedvességnek fokozottan kitett helyiségekben (pl. zuhanyzó) mindenképpen javasolt folyékony fóliát használni burkolás előtt. Ha ezt nem tesszük meg, a fröccsenő víz felszívódik a falazatba, és annak másik oldalán megjelenik a nedvesség, vagy akár a penészesedés.

C - cementkötésű
T - csökkentett lecsúszási hajlam (tixotróp)
E - hosszú nyitott idejű – a ragasztó felhordása után hosszabb lefektetési idő
S1 - deformálható

A jó ragasztók mellett fontos az aljzat megfelelő előkészítése is. A Baumit Kft. Baumacol hidegburkolat-ragasztási rendszerében az aljzatkiegyenlítők is megtalálhatók, csakúgy, mint a vízszigetelést, tömítést segítő anyagok és az alapozók.

A burkolatok széles választékához szükséges, hogy a fugázók is ennek megfelelően különböző színekben álljanak rendelkezésre. A Baumacol fugaprogram minden igényt kielégít. Nem csak rugalmasak, penészesedés-gátlók, de víz- és szennyeződéstaszítók is, így hosszú évekre garantálják a szépséget és biztonságot.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megéri felújítani!

A régi épületek, pincék állagromlása értékcsökkentő, adohos levegő kellemetlen és egészségtelen. Anedves falak hőszigetelése hatástalan. Asalétromosodás, akáros sók roncsolják afalazatot,...


Fürdőszoba átgondoltan

Fürdőszobát tervezni sokkal komolyabb megfontolást igényel, mint egy átlagos lakószobát, mert minden berendezési tárgy fix helyet kap, és mindezekhez falon belüli egységek is tartoznak. Utólagos...