teleltetéshez, tároláshoz

Fóliasátor

2012-10-14 16:28:02 | Módosítva: 2012-10-23 20:00:27

Régebben szinte minden zöldséges kertben állt egy néhány négyzetméteres fóliasátor. Ma már ez nincs így, de a fóliasátor ennek, és egyszerűségének ellenére számos előnnyel bír, és sokféleképp felhasználható: növénynevelésre, teleltetésre, raktározásra, időszakosan garázsnak…

A fóliasátras növénytermesztés, főleg a fűtött fóliás az utóbbi időben visszaszorult, hiszen a külföldről behozott zöldségek, gyümölcsök olcsóbbak, mintha itthon, fűtéssel termeljük ezeket. A fűtés nélküli fóliasátrakkal a koraiság fokozható, mivel itt nincs fűtési költség, a benne termett termények ára is versenyképesebb. A fóliasátor azonban sok mindenre használható, és viszonylag olcsón elkészíthető. Mindössze váz kell hozzá, és borítás, ami nem csak fólia lehet…

A fólia váza

A fóliaváz lehet műanyag, acél és alumínium. Ezek az ívesen hajlított megoldások a jobbak. Fából is készülhet fóliaváz, csak az ívek ott hiányoznak, helyette szögletes vonalak jellemzik, ami egyáltalán nem tesz jót a ráhúzott fólia élettartamának. A műanyag olcsó, de nem annyira tartós, mint a fémek. Teherbírása kisebb, így a téli hónyomás kárt tehet benne. Ezt kiküszöbölendő: minél domborúbbra vannak lerakva annál jobb, hiszen így a hó lecsúszhat róluk. A műanyag előnye viszont, hogy a fóliát kevésbé teszi tönkre, mint a fémek. A vázra szorított fólia a szél hatására meg-megcsúszik a vázon, és a mozgás miatti kopás kisebb a műanyag vázak esetén, mint fémvázaknál. A fémeket betekerhetjük fóliával, így kevésbé koptatják a sátor borításául szolgáló fóliát.
Minél sűrűbben rakjuk le a fólia vázelemeket, annál stabilabb lesz a szerkezet. Értelemszerűen a műanyag vázelemeket sűrűbben, a fémből készülteket ritkábban rakhatjuk. Az alacsonyabb belmagasságú fóliasátrak vázelemei ritkábban rakhatók, mint nagyobb belmagasság esetén – a stabilitás miatt.

A fóliavázak takarása

Kertészeti fóliákból számos fajta kapható, ezek vastagságban, minőségben, UV állóságban is eltérnek. Vannak 6 hónapos, 1, 2 és 3 éves fóliák. Az idő itt azt jelöli, hogy mennyi ideig bírja ki a fólia a vázon. A 6 hónapos és a 3 éves között dupla árkülönbség is lehet. Egy standard méretű 12x60 méteres 6 hónapos fólia tekercse 80 ezer forint körül van, ugyanez a méret a 3 évesből 150 ezer forint. Az, hogy milyen időtartamút teszünk fel, attól függ, milyen növénykultúrára használjuk. A 3 éves például 3 évet kibír, de a fényáteresztő képessége évről évre csökken, ami csökkenti a növények hozamát. Ám ha raktározásra használjuk a fóliasátrat, akkor ez a fénycsökkenés nem okoz gondot.
Tehetünk belső vékony fóliát, vagy fátyolfóliát is a vázra (belülre, a takarófólia alá!), ezek csökkentik ugyan a bejutó fény mennyiségét, de növelik a hőmérsékletet, főleg ha légréteg is van a fóliák között, ami szigetel. Kívülre kertészeti hálót is húzhatunk a vázra, ez az árnyékolás nyáron lehet fontos, amikor inkább hűteni kell.

Vasaló és a fóliafeszítés

Amikor a fóliaváz már áll, akkor lehet rátenni a fóliát. Ez egy igen nagy figyelmet igénylő munka, hiszen ha nem sikerül elég feszesre a borítás, akkor a szél állandóan mozgatja majd a vázon, így a kopás miatt nem lesz hosszú élettartamú. Alapszabály, hogy fóliát csak teljes szélcsendben lehet felrakni, mert még kisebb fóliasátrak esetén is, ha belekap a szél a fóliába, nincs az az ember, aki meg tudná tartani, hogy ne a harmadik szomszédból kelljen visszahozni, már hibásan, összelyukadva…

A fólia hosszát vágjuk le a méretre, de úgy, hogy elől-hátul legalább 50-80 centiméter lelógjon. A lelógó részt hajtsuk vissza mindkét végen úgy, hogy egy erős kötelet teszünk a hajtásba. Ez után újságpapírok között vasalóval forrasszuk össze a fóliát a visszahajtott résszel úgy, hogy a hajtásba helyezett kötél szabadon mozoghasson. Így a kötélnek csináltunk egy pályát, amin belül mozoghat, akárcsak egy nadrágban az öv.

A fóliasátor négy sarkát kijelölő vázelemek földbe érési pontjánál helyezzünk le 4 vaskampót, legjobb ha lebetonozzuk hiszen ezek nem mozdulhatnak el. A vázra terített fóliát ezek segítségével fogjuk hosszirányban kifeszíteni: a köteleket belefűzzük a vaskampókba, és elkezdjük feszíteni, majd amikor megfelelően feszes megkötjük mind a négy helyen. Ez a bevasalt kötél egyrészt a hosszirányú feszítést végzi el, ami ilyen formában később, például a meleg miatti nyúlás esetén újra állítható, feszíthető. Másrészt, mivel a kötél a fóliavázon túllóg elől és hátul is, így nyitott végek esetén sem tud a szél úgy belekapni, hogy levigye a fóliát.

Ha ezzel megvagyunk, akkor következik a szélesség irányába való feszítés. Ezt úgy végezzük el, hogy 60-80 centiméternyi fóliát a sátor két oldalán a földbe fogunk beásni. Ássunk a sátor mindkét oldalán teljes hosszban egy kis árkot. A szélesség irányában történő feszítéshez is legalább két ember kell, akik egyszerre, egymással szemben dolgoznak. Bele kell lépni a fóliába úgy, hogy a lábunkkal az árok aljára nyomjuk a fóliát, de nem összegyűrve, hanem úgy, hogy a földet, amit az árokkészítésnél kitermeltünk a lábunk helyére tudjuk tenni, azaz a fólia az árokban mintegy szatyorszerűen áll, teljesen kibélelve az árkot, és a rákerülő föld biztosítja a stabil tartást. A földet rárakása után jól megtapossuk. Ezt mindkét oldalon azért kell egyszerre végezni, hogy a fólia egyenletesen feszes legyen, és a középvonala ne húzódjon el egyik irányban sem, mert ellenkező esetben mire a végére érünk, egyik oldalon túl sok fóliánk lesz, az átellenben levő részen meg a földet sem éri majd el. Ha ezzel is megvagyunk, akkor már csak a két végére kell ajtót szerkesztenünk, ami egyszerűen nyitható kell legyen, és minél nagyobb felületű, hiszen az átszellőztetés csak itt oldható meg a későbbiekben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: sátor, fólia

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Víztakarékos háztartás

Vízzel takarékoskodni nem egyszerűen pénzügyi kérdés, sokkal inkább egy szemléletet jelent. Sok olyan apró trükk létezik, amikkel visszaszorítható háztartásunk vízfogyasztása anélkül, hogy életünk...


Autófóliák

Fontos a megfelelő UV védelem, mert a jó minőségű fólia védi az autó belső terének borításait és a bent ülőket egyaránt. Különösen a szabadban parkoló gépkocsik esetében jelentősen...