Fűtéskorszerűsítés gazdaságosan, kémény nélküli kivitelben

2012-11-10 21:26:44 | Módosítva: 2012-11-14 13:02:09

Az ősz közeledtével foglalkozni kell fűtésrendszerünk átvizsgálásával, jobb esetben fűtésünk korszerűsítésével. Az utóbbira kínál kedvező áru és gazdaságos megoldásokat gázkészülékeik beépítésével a Technorgáz.

A modern lemez lapradiátorok víztere igen kicsi, méterenként mindössze 6 liter, így a felfűtendő víz mennyisége max. 50-60 liter. Az első felfűtés megközelítőleg 1 óra, miután a visszatérő víz hőfoka megemelkedik, így a készülék által létrehozott 20 °C-os ?T soknak bizonyul. Az esetek 90%-ában a 6 kW-os teljesítményt vissza kell szabályozni a sűrű ki-be kapcsolás miatt. A jelenleg kapható 12-24 kW-os kéményes vagy turbós készülékek fűtő teljesítménye többszöröse a szükségesnek, emiatt gázfogyasztásuk jelentősen megnövekszik – a beépítési korlátozások mellett.

A GMBSZ és az OTÉK szabályozása folytán 6 kW-nál nagyobb teljesítményű gázkészülék füstgáz elvezetését homlokzati falra csak korlátozással, a legtöbb esetben pedig nem is engedik kivezetni. Így a turbó rendszerű, fentieknél nagyobb teljesítményű készülékek füstgáz elvezetése csak függőleges irányban, tető fölé lehetséges, jelentősen megnövelve a költségeket.

Némely esetekben a bélelt kéményre ventilátor felszerelése is kötelező, mely szintén költség igényes, és egyben jelentős zaj forrása is. A tapasztalatok alapján egy kb. 60 m2-es (180-220 m3) lakás hőn tartási energia igénye 4-5 kW. A fentiek ismeretében jelent ideális és energiatakarékos megoldást a Technorgáz által tervezett és gyártott MIKA-6E parapetes mini cirkó, illetve MIKA-6E Turbó – 6 kW-os turbós mini kazán, melyek egyedi megoldást kínálnak a parapetes konvektorral szerelt (parapetes változat), illetve kéménnyel nem rendelkező (turbós változat) lakások fűtés korszerűsítésére. A turbós készülék legnagyobb előnye, hogy megoldást kinál azok számára, akik központi fűtőegységről egyedi fűtésre kivánnak átállni!”

Legfőbb tulajdonságok:

  • Nem igényel kéménykiépítést, így jóval költségtakarékosabban oldható meg a fűtéskorszerűsítés, mint a „hagyományos”, kéményes fűtőkészülékek esetében.
  • Kis méret (580x395x260 mm), magas hatásfok (90,5%).
  • Egyenletes meleg, akár 30%-os energia-megtakarítással.
  • 3,5-6,0 kW között szabályozható.
  • A füstgáz teljesen elhatárolt a lakótértől, nem kell tartani füstgáz visszaáramlástól így szabályos beszerelés esetén teljesen veszélymentes.
  • Mivel a füstgáz a csőrendszeren (parapet vagy turbó cső) keresztül távozik, ezért nem szükséges kéményseprői engedély.

A MIKA-6E Turbóhoz csak egy 65 mm-es furat készítése szükséges a falon, így teherhordó falak esetében sincs szükség építési engedélyre.
Mind a két típust gyártják váltószelepes kivitelben (MIKA-6E.V, MIKA-6E.V Turbó) is, mellyel a fűtés mellett a melegvíz ellátás is megoldható (indirekt tároló felszerelésével).

A fűtésrendszer korszerűsítésénél figyelembe kell venni, hogy nagy számban történnek nyílászáró cserék, melyek teljesen elszigetelik a belső légteret, így innen levegő nem nyerhető az égéshez, ill. a füstgáz elvezetéséhez. Ezért a jövő a zárt égésterű C-típusú gáz fűtőkészülékeké!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Társasházak fűtéskorszerűsítése gyűjtőkémény átalakítással

Legtöbb társasházbangravitációs gyűjtőkémény szolgál a lakásokba beszerelt gáztüzelő-berendezések füstgázának elvezetésére (Termofor vagy LAS kémények).


Átmeneti fűtések

Az elektromos fűtésekről korábban elterjedt nézet volt, hogy drága az üzemeltetésük. Ez igaz volt, ám azóta sok minden változott: a többi fűtési mód is drága lett. Felment a gáz ára, a fatüzelés...