Fűtéskorszerűsítés gazdaságosan, kémény nélküli kivitelben

2012-11-10 21:26:44 | Módosítva: 2012-11-14 13:02:09

Az ősz közeledtével foglalkozni kell fűtésrendszerünk átvizsgálásával, jobb esetben fűtésünk korszerűsítésével. Az utóbbira kínál kedvező áru és gazdaságos megoldásokat gázkészülékeik beépítésével a Technorgáz.

A modern lemez lapradiátorok víztere igen kicsi, méterenként mindössze 6 liter, így a felfűtendő víz mennyisége max. 50-60 liter. Az első felfűtés megközelítőleg 1 óra, miután a visszatérő víz hőfoka megemelkedik, így a készülék által létrehozott 20 °C-os ?T soknak bizonyul. Az esetek 90%-ában a 6 kW-os teljesítményt vissza kell szabályozni a sűrű ki-be kapcsolás miatt. A jelenleg kapható 12-24 kW-os kéményes vagy turbós készülékek fűtő teljesítménye többszöröse a szükségesnek, emiatt gázfogyasztásuk jelentősen megnövekszik – a beépítési korlátozások mellett.

A GMBSZ és az OTÉK szabályozása folytán 6 kW-nál nagyobb teljesítményű gázkészülék füstgáz elvezetését homlokzati falra csak korlátozással, a legtöbb esetben pedig nem is engedik kivezetni. Így a turbó rendszerű, fentieknél nagyobb teljesítményű készülékek füstgáz elvezetése csak függőleges irányban, tető fölé lehetséges, jelentősen megnövelve a költségeket.

Némely esetekben a bélelt kéményre ventilátor felszerelése is kötelező, mely szintén költség igényes, és egyben jelentős zaj forrása is. A tapasztalatok alapján egy kb. 60 m2-es (180-220 m3) lakás hőn tartási energia igénye 4-5 kW. A fentiek ismeretében jelent ideális és energiatakarékos megoldást a Technorgáz által tervezett és gyártott MIKA-6E parapetes mini cirkó, illetve MIKA-6E Turbó – 6 kW-os turbós mini kazán, melyek egyedi megoldást kínálnak a parapetes konvektorral szerelt (parapetes változat), illetve kéménnyel nem rendelkező (turbós változat) lakások fűtés korszerűsítésére. A turbós készülék legnagyobb előnye, hogy megoldást kinál azok számára, akik központi fűtőegységről egyedi fűtésre kivánnak átállni!”

Legfőbb tulajdonságok:

  • Nem igényel kéménykiépítést, így jóval költségtakarékosabban oldható meg a fűtéskorszerűsítés, mint a „hagyományos”, kéményes fűtőkészülékek esetében.
  • Kis méret (580x395x260 mm), magas hatásfok (90,5%).
  • Egyenletes meleg, akár 30%-os energia-megtakarítással.
  • 3,5-6,0 kW között szabályozható.
  • A füstgáz teljesen elhatárolt a lakótértől, nem kell tartani füstgáz visszaáramlástól így szabályos beszerelés esetén teljesen veszélymentes.
  • Mivel a füstgáz a csőrendszeren (parapet vagy turbó cső) keresztül távozik, ezért nem szükséges kéményseprői engedély.

A MIKA-6E Turbóhoz csak egy 65 mm-es furat készítése szükséges a falon, így teherhordó falak esetében sincs szükség építési engedélyre.
Mind a két típust gyártják váltószelepes kivitelben (MIKA-6E.V, MIKA-6E.V Turbó) is, mellyel a fűtés mellett a melegvíz ellátás is megoldható (indirekt tároló felszerelésével).

A fűtésrendszer korszerűsítésénél figyelembe kell venni, hogy nagy számban történnek nyílászáró cserék, melyek teljesen elszigetelik a belső légteret, így innen levegő nem nyerhető az égéshez, ill. a füstgáz elvezetéséhez. Ezért a jövő a zárt égésterű C-típusú gáz fűtőkészülékeké!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Értékteremtő fűtéstechnikai megoldások a Bosch-tól

A mai technikai és gazdasági környezet felelősségteljes döntést kíván tőlünk, mivel az emelkedő energiaárak ellen csak tudatos döntésekkel védekezhetünk, ezzel növelve otthonunk értékét. Néhány...


Elektromos fűtőpanelek

Fűtéskiépítés saját kezűleg, azaz hogyan takaríthatunk meg több százezret a fűtésszerelésen? Ha fűtéskorszerűsítésen gondolkodik, akkor érdemes megismernie!