Innováció a kertben

2012-11-10 21:32:40 | Módosítva: 2012-11-18 11:53:00

A környezetünk formálásához, ápolásához különböző gépeket használunk (láncfűrész, sövényvágó, fűnyíró, fűkasza), melyek erőforrása többnyire benzinmotor vagy hálózati elektromos motor. Mind a kettőnek meg van a maga előnye és persze a hátránya is.

A benzinmotor hangos, az üzemanyag egyre drágább, a kipufogógáz büdös. Az elektromos gépeknél a hálózati csatlakoztatás jelenthet gondot, és a hosszabbító kábel okoz állandó akadályt, balesetveszélyt. A két típus előnyeit ötvözve, de a hátrányokat elhagyva az akkumulátoros gépek jelentik az innováció megfelelő irányát.

A közelmúltban mutatta be a professzionális szerszámgépeiről ismert Hitachi Power Tools Hungary Kft. az új generációs, csúcstechnológiájú akkumulátoros fűkaszáját, mely hamarosan megvásárolható lesz hazánkban is. Az erőforrása egy csúszótalpas Li-ion akkumulátor, 14,4, illetve 18 Voltos feszültséggel, 3 vagy 4 Ah-ás kapacitással, ami természetesen teljesen kompatibilis a Hitachi által gyártott bármely csúszótalpas akkumulátorral működő egyéb szerszámgépeihez. (Fúró-, csavarozógép, sarokcsiszoló, sövényvágó stb.)

Fontos tudni, hogy a Hitachi az akkumulátorgyártás úttörőjének számít, így a saját akkumulátoraiban cellánkénti őrzés és védelem található, valamint, hogy ilyen nagy kapacitással rendelkező feszültségforrással még nem sok gyártó büszkélkedhet. Egy feszültségerősítő áramkör ezt a potenciálkülönbséget egységesen 38 Voltra növeli, és ez hajtja meg a motort, ami nem a gép tengelyének a felhasználó felőli végén, hanem közvetlenül a munkavégzés helyén, a damilfej fölött helyezkedik el. Mivel nincs tengely, és nincs szöghajtás sem, ezáltal nincs felesleges súrlódás, és minimális az energiaveszteség, tehát az akkumulátor teljes kapacitása közvetlenül a munkavégzésre fordítható.

És itt jön az igazi világújdonság, a gép lelke, a motor. Szakítva minden hagyománnyal – a forgó és állórész szokásos formájával és elrendezésével – a Hitachi kifejlesztett egy speciális, úgynevezett tányérmotoros technológiát, és ezt integrálta a fűkaszába. Az alig 2 cm vastagságú tányérmotor működés közben szinte hallhatatlan, rezgése nem érzékelhető, és szinte egybeolvad a damilfejjel. A teszteléseik során egy 3 Ah aksival feltöltésenként 57-60 m2-nyi, erős aljnövényzettel benőtt területet sikerült megművelnünk.

A legjobb választásnak tekinthetjük olyan helyekre, ahol fontos a zajvédelem (irodaházak parkjai, lakóparkok, horgásztavak, üdülőhelyek, állatkertek) és a környezetvédelem (óvodák, iskolák, egészségügyi létesítmények, szanatóriumok...). Nincs fenntartási- és fajlagos költsége, nincs szervizigénye, és mivel az akkumulátora kompatibilis egyéb Hitachi gépekével, így ha jól párosítjuk őket, még külön aksit sem kell vennünk, tehát megállapítható, hogy az ára is elfogadható.

Azoknak meg, akik hivatásszerűen vágják a füvet, gazt, vadkendert, üzenjük, hogy van még egy-két meglepetés a Hitachi tarsolyában. Látogasson el a www.hitachi-powertools.hu honlapra és kövesse nyomon a technika rohamos fejlődését!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hitachi, kasza, fűnyíró, gyep

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

MTD benzinmotoros, hajtott kerekű fűnyíró

Adott egy nagy pázsitfelület, egy meredek lejtő, és máris nincs kedvünk egy nehéz fűnyíró tologatásához? Aki kertészként a fenti felsorolásnál mindhárom esetben bólintott, nagy valószínűséggel egy...


Ön pihen, amíg a Robolinho® dolgozik

A saját kert sokak számára ideális elvonulási helyet és kikapcsolódást jelent a mozgalmas hétköznapokból. A kerti munka sok örömet ad – főleg, ha „okos” megoldásokkal könnyen ésgyorsan megy. A...