Szüreteljen az Ezermesterrel

2012-10-23 21:03:36 | Módosítva: 2012-10-28 19:34:23

A szeptembertől novemberig tartó időszak legfontosabb mezőgazdasági, s egyben vidám, társadalmi eseménye a szüret. Elsősorban a szőlőszüret, mivel újabban itthon reneszánszát éli és egyre népszerűbb a saját borok házilagos készítése. Nem csoda, hiszen évszázados borászati hagyományaink vannak. Ám, ha szétnézünk a kiskert táján, gyümölcsök gazdag kínálatából válogathatunk. Szeptemberre beérik az alma, körte, birs, szilva, som, mogyoró, dió, mandula, sőt még egyes szederfajták is.

Ezen gyümölcsök „szüretelésére”, szedésére nem kell különösebb szerszám, csak a két kezünk. A kemény héjú idénygyümölcsöket – dió, mogyoró, mandula - a legesztétikusabb fonott kosarakba szedni, a kamra polcára téve így mutatós is, és sokáig eláll, akkor is, ha nem akarjuk megpucolni, feldolgozni, anélkül, hogy bedohosodna. Az almát, körtét fa-, vagy műanyag ládákba érdemes gyűjteni ömlesztve, némileg nagyobb helyigénye miatt, onnan a legkönnyebb kikapkodni a további felhasználás céljára. A szilvát étkezési célra szintén, ám ha pálinkát akarunk belőle készíteni – hisz az otthoni pálinkafőzés 2010. szeptemberétől 50 literig engedélyezett – akkor elég, ha vödörbe szedjük, onnan úgyis a cefretároló edénybe kerül.

A szőlő szüreteléséhez, és a kiváló házi bor készítéséhez érdemes „szüreti szettet” beszerezni. Elemei a szüretelő olló - aminek metsző része speciálisan meghosszabbított a fürtök könnyű, törésmentes leválasztásához; a szüreti kád, a szőlődaráló és a szőlőprés. A szüretelés során összegyűjtött fürtök a szüretelő kádakba kerülnek, onnan a darálóba, majd a présbe.

A tradíciók szerint főleg a lányok, asszonyok taposták a szőlőt, de ma ne ítéljük őket erre az időigényes és fizikailag kissé megterhelő műveletre. A szőlődaráló darálóhengeres, gyártanak kézi illetve motoros változatot is, mindkettő óránként 500-700 kg szőlő darálását, bogyózását teszi lehetővé, ám a kézi típus ára kb. feleannyi, mint a motoros megoldásúé. Természetesen motorosból kapható nagyobb teljesítményű is.

A prést nemcsak szőlő kisajtolására használhatjuk, hanem minden puha héjú gyümölcs préselésére is. Az újabb típusok alumínium vagy saválló létányérral rendelkeznek, a szorító keret nyitható, a kosár kifordítható. A legmodernebb fejlesztések hidraulikus elven működnek, egyszerűen beleöntjük a gyümölcsöt, lezárjuk a tetőt, rákötjük a vizet, és ha megnyitjuk a csapot, a víznyomás normál hálózati víz esetében a 40 literes készüléknél 20 tonnás préselő erőt fejt ki a gyümölcsre. A prés belsejében található acél préselő dobon, vékony, hosszúkás nyílásokon folyik ki a gyümölcslé (15 kg almából akár 10 liter almalevet nyerhetünk). A kinyert gyümölcslé tökéletes akár friss fogyasztásra és cefrézésre is.

A modern, csappal ellátott szüretelő kádakba folyt szőlőléből must lesz, majd igazi jó bor, ha megfelelően erjesztjük, leginkább fa – tölgyfa – boroshordóban. A fahordó fontos a bor érleléséhez, mert a fa szövetein keresztül a bor folyamatosan levegőhöz tud jutni, ami elősegíti oxidációját, ugyanakkor tartóssága miatt kevesebb a párolgás, így testesebb, gyakran édesebb a ki nem erjedt gyümölcscukor miatt. A bor érlelése a fahordókban akár 1-3 évig is eltarthat. Ezek a borok többnyire magas alkoholtartalmúak. Tradicionális boroshordókat ma is készítenek, igény szerinti méretben.

A borkészítés utolsó borászati kelléke: a borospalack vagy a demizson, amiből széles termékkínálat van a falábú csapos 2 literes üveg hordócskától az egyedi címkézésű, sőt, palackozású üvegekig. Válasszunk bornak, alkalomnak és vendégeinknek megfelelően.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szüret, szőlő, bor

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bizsu ékszerek bőrhulladékból

Csecsebecse, divatékszer (bizsu), amely nem nemesfémből készült és nem ékítik drágakövek. Ez jellemző a bizsu ékszerekre. Ma is kedveltek a nők és újabban a férfiak körében is. Az...


Déligyümölcsök

Bár már télen is kapható szinte mindenféle gyümölcs, melyek nálunk nyáron teremnek, ezek vagy betároltak, ezért nem ugyanolyan ízűek, vagy a világ másik feléről utaztatták ide őket féléretten...