Parapetes kazánok

2012-10-24 13:11:36 | Módosítva: 2012-10-28 19:34:55

A zárt égésterű, turbós-parapetes kazánok levegőszükségletüket az épületen kívülről biztosítják, és a keletkezett égéstermékeiket is kívülre juttatják. Biztonsági és kényelmi szempontok is indokolhatják használatukat.

Ahol nincs, vagy nem megfelelő állapotú a kémény, és ahol az épület kialakítása lehetővé teszi, lehetőség van parapetes kazán használatára. Az épületgépészetben parapetnek a faláttörésen kivezetett csövet és a kapcsolódó szerelvényeket nevezik, amin keresztül egyrészt az égéshez szükséges levegőt kapja a kazán, másrészt az égéstermékek is erre távoznak. Pontosabb, ha a „cső a csőben” kifejezést használjuk, hiszen e két folyamat csak így történhet meg egy időben. A parapet sokszor a beltérben lévő készülék rögzítésére is szolgál. Az ilyen, kémény nélküli füstgázelvezetés természetesen csak szigorú megkötésekkel létesíthető, erről az OTÉK rendelkezik (lásd: keretes írás).

Előnyök

A turbós-parapetes kazánok lakások és családi házak fűtésének és melegvíz-ellátásának a kényelmes és biztonságos megoldását kínálják. Nem kell szén-monoxid veszélytől tartani, köszönhetően a zárt rendszernek. Kompakt méreteik miatt az adott építészeti környezethez problémamentesen illeszthetők. Hasonlóan kéményes társaikhoz, szobatermosztát, külső hőmérséklet-érzékelő, vagy távvezérlő csatlakoztatható hozzájuk. Elfagyásmentes rendszerrel is rendelkeznek. Sok esetben égőfejük PB gáz üzemre is átállítható.

A parapetes kazán kisebb átalakítással beszerelhető a régi parapetes konvektorok helyére, amennyiben a parapet megfelelő műszaki állapotban van. Mivel maga a kazán nem tartalmaz fűtőtestet (hőleadása kb. 0,5 kW), így ebbe a helyiségbe is radiátor felszerelése szükséges, ugyanúgy, mint a többi fűteni kívánt helyiségbe. Tekintve, hogy többnyire a már meglévő parapetre kerül felszerelésre a készülék, ezért a - gázszolgáltató felé - a tervezési díjon kívül egyéb költséggel nem kell számolni. Az átalakítás ideje alatt a gázszolgáltatás ki- és visszakapcsolása teljesen díjtalan.

A kazán működése független a helyiség légterétől, amelybe a készüléket telepítették. Az égéshez szükséges levegő bevezetőt és az égésterméket elvezető rendszert (égéstermék elvezető berendezés) a kazánnal együtt egy egységnek kell tekinteni (ez a parapet).

Az OTÉK előírásai szerint a gáznemű égéstermék homlokzati kivezetésének feltételei.

80. § (1) Homlokzati égéstermék-kivezetést létesíteni – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – építmény, építményrész homlokzatán nem lehet.

(2) Homlokzati égéstermék-kivezetési hely létesíthető – ha a kivezetési helytől mért 10,0 m távolságon belül nincs épület – e rendelkezés hatálybalépését megelőzően használatba vett, meglévő

a) földszintes és szabadon, illetve oldalhatáron álló épület homlokzatán,

b) többszintes épület homlokzatán azzal, hogy lakásfűtő (6 kW-nál nagyobb hőteljesítményű) és vízmelegítő (együtt vagy külön) gázfogyasztó készülék homlokzati kivezetésének tengelyétől mért 2-2 m-es sávban a kivezetés felett a teljes épületmagasságra vonatkozóan a homlokzaton szellőztetésre szolgáló nyílás vagy nyílászáró nincs.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: kazán, parapet

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kazánt receptre?

A britek az energiaszegénység felszámolásának egy meglehetősen egyedi útját választották: 3 millió fontot különítettek el arra, hogy háziorvosok receptre kazánt, szigetelést vagy új ablakokat...


Figyeljünk fűtőkészülékeinkre

Az egyedi fűtőberendezések karbantartását afűtési szezont megelőzően kell elvégeztetni, deatapasztalatok szerint ezt sokan elmulasztották. Agázkazánok esetében a tartós üzem előtt...