Készházak

2012-10-23 21:01:54 | Módosítva: 2012-10-26 22:21:20

A készház a könnyűszerkezetes házak egyik altípusa. Az előre megtervezett és legyártott elemekből, LEGO-szerűen, néhány nap alatt összeállítható az ingatlan.

A készház előre elkészített elemekből létrehozott fal-, tető- és födémszerkezet, melyet időjárástól független gyártóhelyen állítanak elő, majd az építkezés helyszínén szerelnek össze. A ház vázszerkezete lehet fa vagy fém.

Tervezéskor, kiválasztáskor az első szempont a felhasznált anyag minősége. Mivel az építendő lakóház élettartamát alapvetően befolyásolja, nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy az adott vázszerkezet megkapja-e a megfelelő védelmet (fa esetében az impregnálást, szárítást; fém esetében a korrózióvédelmet). Sok tévhit kering a faszerkezetekkel kapcsolatban. Megfelelő előkészítés és védelem mellett, a fa több száz évig is megőrzi alapvető fizikai tulajdonságait, ennek jó példái a középkorból megmaradt ácsszerkezetek, templomok.

A fémszerkezet elemeit szabvány szerinti mértékű horganybevonat védi a korrózióval szemben. A szerkezetet borító lemezeknek, azaz a vázra két oldalról közvetlenül rákerülő rétegeknek fontos statikai szerepük van, ezért lényeges, hogy mi a felhasznált anyag. Gyakorlatban elterjedt a faforgácslap építőlemez, a gipszrost lap illetve a háncslemez (OSB). Tapasztalatok alapján az előbbi anyagok 12 milliméter vastagság felett már megfelelő statikai tulajdonságokkal rendelkeznek.

A falszerkezetek hő- és hangszigetelési képességét a felhasznált anyagok tulajdonságai alapján méretezéssel állapítják meg, az épület energiafelhasználását már az engedélyezési folyamat előtt meg kell határoznia a tervezőnek. A hőszigetelő réteg szigetelési feladatát akkor tudja ellátni, ha sem kicsapódó pára, sem külső csapadék nem jut a belsejébe. A nem beépített padlás kiszellőztetett legyen, míg a beépített padlástér átszellőztetett rétegfelépítésű tetőszerkezettel kell, hogy készüljön.

Lakóépületek esetében elengedhetetlen az ÉME alkalmassági bizonyítvány (építőipari műszaki engedély), ami a lezajlott vizsgálatok eredményeként rögzíti, hogy az adott rendszer alkalmas-e minden szempontból, lakóház építésére. Fontos, hogy az ÉMI által kiadott alkalmassági bizonyítvány ne csak az egyes felhasznált anyagokra, hanem az adott rendszerre vonatkozzon. Mielőtt kivitelezőt választatánk, fontos meggyőződni arról, hogy a kivitelező a rendszer építésére minősített kivitelező-e, és egyáltalán, minősített rendszert épít-e.

Első lépésben a tervező felméri az építési telek domborzati viszonyait, tájolását, valamint egyezteti az önkormányzattal a rendezési tervben szereplő előírásokat. Az előírások ismeretében egyezteti a megrendelővel az igényeket, mely alapján vázlatrajzokat készít, ezt követi az árajánlat majd a tervdokumentáció. Az engedélyeztetés általában 2 hónapot vesz igénybe. Ha megvan az engedély, következik a szerződéskötés, melyben a két fél rögzíti a pontos árat, és a fizetési feltételeket, a részletes műszaki tartalmat, valamint a beépítésre kerülő anyagok típusát, színét. Engedélyeztetés után elkezdődhetnek az alapozási munkák, (vagy a pince építése), ez a megrendelő feladata. Ehhez általában segítséget nyújt az építést végző cég. Ezzel egy időben, a gyártmányterv alapján legyártásra kerülnek a fal- és födém elemek. Hozzávetőlegesen, egy 100 m2 alapterületű épület esetén 3-4 hetet vesz igénybe a gyártási folyamat.

Az alap elkészülte és az épületelemek legyártása után leszállítják épületelemeket, és daru segítségével a szerelő csapat megkezdi az épület felállítását. Egy 100 m2-es épület falelemei pár óra alatt a helyükre kerülnek, majd megkezdődik a tetőszerkezet szerelése. Az épület 2-3 nap alatt tető alá kerül, cserépfedéssel, külső nyílászárókkal.

Befejezésként a szakipari munkák következnek: elkészül a külső hőszigetelő vakolatrendszer, a bádogosmunka, az ereszburkolat. Ezt követik a gépészeti alapszerelések, majd az aljzatbetonozás és szigetelés, beépítésre kerülnek a belső nyílászárók, a legvégén pedig a burkolás, festés és a szerelvényezés zárják a sort. Egy 100 m2 alapterületű épület kivitelezési ideje, „kívül kész” állapotba 3-5 hetet, kulcsrakész állapotba 8-10 hetet vesz igénybe.

Az előregyártásnak köszönhetően az építkezés rendkívül gyors és tiszta, a kivitelezés időjárástól függetlenül történhet. Az építési engedély kézhezvételétől számítva, az épületelemek a ház méretétől függően 1 hónapon belül leszállításra kerülnek, a teljes kulcsrakész kivitelezés pedig 3-4 hónapot vesz igénybe.
Jó minőségű energiatakarékos épületet kaphatunk, elfogadható áron. A jól kialakított hőszigetelés alacsony fűtési költséget eredményez, a CO2 kibocsátás pedig passzívház kiépítéssel valamint megújuló energiaforrások használatával tovább csökkenthető. Az átlagos készház falszerkezetek hőátbocsátási tényezője U=0,19 W/m2K, de ennél jobb is elérhető (~0,16 W/m2K). Összehasonlításképpen egy passzívházé ~0,11 W/m2K. A falszerkezetek a jó hőszigetelő képességük mellett kielégítik a tűzvédelmi követelményeket is. A külső és belső falszerkezetek Betonyp burkolattal is készülhetnek, mely egy nagyszilárdságú tűz-víz-lúg és gombaálló cementkötésű faforgácslap építőlemez, ezáltal a külső falak a „nehezen éghető” tűzvédelmi csoportba tartoznak, és jó hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Lényeges szempont, hogy a falelemeknek nagy a teherbírása, bármilyen berendezés (pl. szekrény) egyszerűen rögzíthető, bonyolult rögzítési technika nélkül.

Környezetvédelmi szempontból fontos, hogy a fa építési nyersanyagokat takarít meg, mivel folyamatosan megújul, előállításához nem szükséges fosszilis energia, és nem kell hatalmas terület a gyár felépítéséhez sem. A fa növekedése közben CO2-t von el, és szerkezetébe szénként építi be azt. A fafeldolgozás költséges technika nélkül is lehetséges, megmunkálása a többi építési anyag előállításához képest kevesebb energiát igényel. Gyártása során nem szabadulnak fel káros anyagok és teljesen, azaz hulladék nélkül feldolgozható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Építészeti megoldások - Passzívház Magyarországon

Áprilisi lapszámunkban röviden összefoglaltuk a passzívházak alapvető jellemzőit, mostani írásukban pedig egy konkrét, megépült családi házat mutatunk be, először építészeti szempontból.


Rögzítés gyorsházban

A különböző építőanyagok más és más rögzítéstechnikát igényelnek abent lakók mindennapi használatában. Hangsúlyozottan a mindennapi használatról beszélünk, melynek során képeket, dísztárgyakat,...