Nedves helyiségek villanyszerelése

2012-10-23 20:56:55 | Módosítva: 2012-10-25 22:38:48

A vizes környezet, a fokozott páratartalom miatt különösen nagy körültekintéssel kell eljárni vizes helyiségek elektromos hálózatának kialakításánál, és a fogyasztók üzemeltetésénél.

Magyarországon az MSZ 1600 szabványsorozat rendelkezik az 1000 V-ál nem nagyobb feszültségű, erősáramú berendezések létesítéséről. A szabvány alapján nedves helyiségnek minősül minden olyan tér, ahol a páratartalom meghaladja a 75%-ot és páralecsapódási veszély áll fenn. Egy lakóházban ez a fürdőszobát, a WC-t, rossz szellőzésű pincehelyiséget, mosókonyhát jelenti.

Fürdőszoba

A fürdőszobákat a villamos berendezés elhelyezése szempontjából négy sávra (zónára) osztják fel. A fürdőkád vagy zuhanyozótálca közvetlen közelében (0. zóna) csak 12 V váltakozó, érintésvédelmi törpefeszültségről táplált villamos berendezést, az 1. és 2. sávban csak villamos forróvíztárolót, valamint gáz- és olajtüzelésű készüléken lévő villamos készüléket, a 3. sávban a helyiségfűtő villamos készüléket, legalább 2,25 m magasságban szabad felszerelni.

Az elektromos eszközökkel a fürdőszobában a nedves környezet miatt fokozott elővigyázatossággal kell bánni. Érdemes vízmentes (csapófedeles) konnektorokat használni, de ezek sem lehetnek a fürdőkád vagy a zuhanykabin közvetlen közelében (távolság: minimum 60 cm). Fürdőszobában tilos a hosszabbító használata; hősugárzót, törülközőtartót, tükröt és lámpát stabilan rögzítsük a falhoz, és ne helyezzük el kád fölött vagy zuhanytálca közelében. A hősugárzóknak karnyújtásnyinál messzebb kell lenniük a csaptól vagy kádtól! Tervezésnél vegyük figyelembe, hogy a fürdőszoba nagyságának megfelelően 3-5 db földelt dugalj szükséges.

Ablak nélküli fürdőszobáknál a szellőztető kapcsolását a világításhoz kell kapcsolni, továbbműködéssel. A világításhoz egy mennyezeti kivezetés, és a nagyságtól illetve felszereléstől függően több fali kivezetés szükséges. Ha nincs külön mosókonyha, vagy a készülékeket nem külön helyiségben helyezzük el, akkor a mosógéphez és szárítógéphez való csatlakozókra (független áramkör) is gondolnunk kell.

A vezetékcsatorna alkalmazását kerülni kell, ha mégis alkalmazásra kerül, akkor csak levehető fedelű, műanyag vezetékcsatornát szabad alkalmazni, amelynek fedele szerszámmal lehet csak levehető. Időszakosan nedves helyiségben közel vízszintesen vezetett vezetékcsatornát csak 2,25 m magasság fölött szabad létesíteni, függőlegesen vezetett vezetékcsatornát e magasság alatt is szabad, de legmélyebb pontján gondoskodni kell a víz elszivárogtatásáról (pl. úgy hogy lyukat fúrunk a szerelődobozba). A vezetékeket gégecsőben kell vezetni, de az ún. „MM-fal” kettős műanyag szigetelésű vezeték védőcső nélkül vakolat alá- és vakolatba is szerelhető. Alkalmazhatósága minden esetben a helyiség jellegétől és a vezeték keresztmetszetétől függ.

Fí relé

Mindenképp tervezzünk Fí relét a vizes helyiségbe. Ez az apró kiegészítő megvéd az olyan esetekben, mint pl. amikor vizes hajszárítóhoz vagy földzárlatos mosógéphez ér valaki, illetve ha a gyerek a konnektorba dug egy tárgyat. A szerkezet figyeli a fázis és a nulla vezetéken folyó áramerősséget, és ha a kettő nem azonos - azaz valahová máshová folyik az áram - akkor a relé azonnal lekapcsol. A relé olyan gyors és érzékeny, hogy jó esetben az áramütött nem is érzékeli az életveszélyt.

A kismegszakítóra hasonlító kis berendezést közvetlenül a villanyóra után, a kismegszakítók elé kell beszerelni, plusz áramot nem fogyaszt. A Fí relé szinte minden elektromos boltban kapható, ára 10-12.000 Ft, villanyszerelővel érdemes felszereltetni, javasolt a 30 mA (milliamper) érzékenységűt választani. A Fí relé nem váltja ki a kismegszakítót (biztosítékot), azaz nem véd a túlterhelés ellen. Szintén nem jelent biztonságot abban az esetben, ha egyszerre fogjuk meg a fázist és a nullát. Ez leginkább egy szabálytalan, kontár villanyszerelési művelet során jöhet létre, vagy ha kisgyerek nagyon nagy butaságot csinál (és a gondatlan szülő is) a szabadon hagyott konnektorral).

WC

Ablak nélküli WC-nél mindig gondoljunk arra, hogy a szellőztető kapcsolását a világításhoz kell kapcsolni, továbbműködtetéssel. A világításhoz egy kimenet szükséges a mennyezetre, vagy a falra. Ha vendég WC-ről van szó, esetleg mosdóval, akkor még 1-2 dugalj is szükséges. Ha a melegvíz szolgáltatás nincs egyéb módon megoldva, egy vízmelegítő készülék felszerelése is szükséges lehet.

IP védettség

A villanyszerelés során gyakran találkozni az „IP védettség” elnevezéssel. Különböző szerelési követelményeket határoznak meg az egyes helyiségek és szabad terek jellege szerint. Egy adott védettségi fokozat azt mutatja meg, hogy a villamos termék, idegen testek és a víz behatolása ellen nyújtott védelme milyen keretek közé van szorítva.

Így pl. az IP 44 védettség esetében, az első szám szerint 1,00 mm-nél nagyobb eszközzel nem lehet behatolni, a második szám szerint pedig minden irányú fröccsenő víz ellen véd, vagyis külső térre is felszerelhető. Egy IP 67 védettségű lámpatest már egy sekély tóban is elhelyezhető. Az IP 54 tokozott szekrény kültérre is felszerelhető, és korlátozott por elleni védelmet is biztosít, ez már jobb védelem, mint az IP 44.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

kontraproduktív avatarja

kontraproduktív         tévedések a cikkben

Az MSZ 1600-as szabvány besorolása szerint a lakások fürdőszobái "IDŐSZAKOSAN nedves helyiség"-ek és nem "NEDVES helyiségek". A címet is módosítani kéne, mert a "nedves helyiség" elsősorban ipari környezetben fordul elő. Itt pedig alapvetően lakásokhoz tartozó helyiségekről van szó.

üdv!

Nyomatékhatárolós kéziszerszámok

Az otthoni szerszámok között ma már szinte nélkülözhetetlenek az akkus csavarbehajtók, amelyeken az ún. nyomatékhatároló tárcsa segítségével szabályozható a maximális nyomaték, és ami...


Rigips Habito® Hydro a terhelhető, ütésálló, tűzgátló, impregnált építőlemez

A Rigips válaszfalak segítségével a teret egyszerűen oszthatjuk különálló helyiségekre, hiszen a gipszkarton válaszfal könnyedén – tégla, habarcs és egyéb kőműves segédanyagok felhasználása...