Bidé funkciós WC ülőkék

2012-11-10 21:30:12 | Módosítva: 2014-02-11 11:19:11

A WC és bidé egymás melletti elhelyezéséhez kényelmesen
160-180 cm hely szükséges. Ahol erre nincs lehetőség, a két egység keresztezésével helytakarékos megoldást kaphatunk.

Számos egyszerű-, és sok egészen összetett megoldással találkozhat, aki a címben említett speciális ülőkét keres a hazai forgalmazóknál. Az egyszerűbb típusok általában egy állítható szögű, perlátorral ellátott fejet tartalmaznak, és csak egy hidegvízbekötési pont szükséges hozzájuk. A monoblokkos kerámiákhoz kifejlesztett bidé WC ülőke kialakítása már azt is lehetővé teszi, hogy olyan WC-kre is felszerelhető legyen, amiknél a bekötéshez kevés hely áll rendelkezésre.

Eggyel magasabb szint a két fúvókával rendelkező ülőke, aminél külön fúvóka végzi a normál, illetve a női tisztálkodás funkciókat. Középkategóriájú termékeknél a fúvókák a víznyomás hatására jönnek elő. Amint a funkciót leállítjuk, megtisztítják magukat és visszatérnek eredeti, rejtett helyükre, ezáltal megakadályozva az esetleges beszennyeződésüket. Általánosan igaz, hogy az ülőkék eleve antibakteriális alapanyagból készülnek. Magának az ülőkének a felszerelése az univerzális zsanéroknak köszönhetően saját kezűleg is megoldható. Maximális hálózati víznyomásuk 5 bar, ennél magasabb víznyomás esetén a biztonságos üzemeltetés érdekében nyomáscsökkentő beépítése szükséges.

Vízhőmérséklet

Amennyiben szabályozni szeretnénk a mosóvíz hőmérsékletét, vagy a már meglévő vízmelegítő használata, vagy egy saját, kis bojler jöhet szóba. Ha a készülékhez a melegvíz gázkazán, cirkó vagy ezekhez hasonló készülékről/rendszerről érkezik, vásárlás előtt meg kell győződni arról, hogy a meglévő készülékünket biztosan beindítja-e. A bidék nagy része ~1,6 l/perc átfolyással dolgozik, az átfolyós vízmelegítők viszont ilyen kis térfogatáramnál nem mindig gyújtanak be. Ha az átfolyós vízmelegítőn 1,6-2,5 liter/perc tartomány van megadva, abban az esetben sincs teljességgel kizárva, hogy a két készülék együtt fog működni, azonban ez esetben ezt élőben kell letesztelni.

Amennyiben más rendszeren keresztül érkezik a melegvíz a készülékhez (pl. bojler, központi melegvíz hálózat, cirkulációs vezeték), biztosan tökéletesen működik a rendszerrel a bidés WC-ülőke. A saját víztartállyal rendelkező típusok egy 1,5-2 literes tárolóval rendelkeznek, ezért csak a hidegvíz hálózatra való csatlakoztatásuk, illetve elektromos hálózat kiépítése szükséges, melegvízé nem.

Extrák

Érdekes extrákkal is találkozni a témában, ezek javarészt már a felsőkategóriás termékek sajátjai. A csészetisztító-öblítő fúvóka minden használat előtt, baktériummentes vízzel öblíti át a csészét, ezáltal a végtermékek nem tapadhatnak hozzá a kerámiához, ezzel is javítva a higiéniát és komfortot. Masszázs funkcióval ellátott eszköznél az erős, mozgó vízsugár masszíroz, amely serkenti a vérkeringést és megkönnyíti a széklet ürítését. Az öntisztító fúvóka minden használat előtt és után megtisztítja és fertőtleníti a fúvókát, higiénikus tiszta vízzel.

Szintén extra funkció a meleg levegős szárítás, 32-50 °C között állítható hőmérsékletű levegővel. Választható intenzív program is, gyors szárítással. Az ülőke hőmérsékletének szabályozásával minden használó saját igényének, illetve az időjárásnak megfelelően állíthatja be a kívánt hőfokot. Az alsó kategóriás ülőkék ára 40-50 ezer forint, a nagyobb tudású, extrákkal szerelt darabokért ennek a 3-4-szeresét kell kifizetnünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Higiénikusabb WC-használat

Köztudottan a WC csészék és a bidék nem azonos célokat szolgálnak. Az utóbbiak a higiénikusabb tisztálkodáshoz szükségesek és általában külön berendezésként kerülnek beépítésre. Ehhez azonban...


Split vagy monoblokk

Klímaberendezések kapcsán gyakran hallhatjuk a split elnevezést, mely alatt azt értjük, hogy a készülék két részből áll, egy beltéri és egy kültéri egységből. Ez tehát egy osztott berendezés. A...