kezdőknek és haladóknak

Elektromos padlófűtés

2012-10-31 22:52:10 | Módosítva: 2012-11-05 20:43:58

Nagy melegben nincs jobb érzés, mint mezítláb bemenni a hűvös szobába, és a hideg padlón álldogálni egy jeges italt szürcsölve. Ugyanez a burkolat viszont már korántsem ilyen felemelő egy fagyos téli reggelen, amikor az embernek alig van kedve felkelni az ágyból. Mennyivel jobb lenne ilyenkor egy kellemesen meleg padlót érezni a lábunk alatt!

Az ember úgy működik, hogy ha a lába nem fázik, akkor máris sokkal jobban érzi magát. Ez attól függetlenül így van, hogy milyen technológiával sikerül ezt a meleget elérni.

A padlófűtés előnye, a hagyományos fűtési rendszerekkel szemben, hogy nem foglal el értékes helyet a lakás alapterületéből. Ha valakinél nem oldható meg vizes padlófűtés-rendszer telepítése, annak sem kell lemondania erről a felettébb kényelmes fűtési módról. Ráadásul, ahogy mindjárt ki is derül, a költségeket illetően sem kell aggódni.

Sokan az „elektromos” és a „fűtés” szó együttes használatakor egyből a hatalmas villanyszámlákra gondolnak. A fűtőkábelek azonban közel 100% hatékonysággal alakítják hővé az elektromos energiát, a modern termosztátoknak és precíz szenzoroknak köszönhetően pedig nagyon jól optimalizálható a működésük. Mivel nincs felesleges fűtőközeg, amit fel kell melegíteni, ezért azonnal meleget adnak, és nem megy el felesleges energia a víz felfűtésére. Az elektromos padlófűtés a felhasználó igényei szerint helyiségenként, különböző hőfokokon üzemeltethető, így csak ott kell fizetni a melegért, ahol valóban szüksége van rá. Okos használat mellett tehát az üzemeltetési költség könnyen alacsonyabb is lehet, mint például gázfűtés esetén.

Ez viszont még nem minden. Elektromos padlófűtésnél ugyanis nincs szükség vízkőmentesítésre, nincs lerakódás az égéstérben, nem dugul el a szűrő, túlhevülésre nincs esély, és csőtöréssel sem kell számolni. Emiatt az élettartama összehasonlíthatatlanul hosszabb, mint a vizes rendszereké, karbantartási költsége pedig egyáltalán nincs.

Milyen a megfelelő elektromos padlófűtés?

Az olcsóbb fűtőkábelek többnyire csak PVC szigeteléssel rendelkeznek. Ezzel az a probléma, hogy a 90°C-ra felmelegedő kábelt egy nem sokkal magasabb olvadáspontú szigetelés veszi körül. A PVC ráadásul több év után - a benne levő adalékanyagok miatt - elöregedhet, ami zárlathoz vezethet. A jó minőségű fűtőkábelek fluor-polimer szigetelésének jóval magasabb az olvadáspontja, és 10 év után sem öregszik el, így minimális az esély a meghibásodásra.

A minőségi fűtőkábelek alumínium szálerősítéssel vannak ellátva, így a fűtőszál könnyedén hajlítható anélkül, hogy megszakadna, ráadásul megőrzi a hajlítás ívét (nem „ugrik vissza”), ezért nehezen hozzáférhető helyeken is telepíthető.
Az optimális működéshez szükség van egy jó termosztátra is. A padlófűtéshez alkalmas termosztát a padló és a szoba hőmérsékletét egyaránt érzékeli, ezzel szavatolva a takarékos működést. Egy ilyen megfelelő készülék már az első szezonban meghozza az árát.

Nem csak padlófűtésre

A nagyobb teljesítményű fűtőkábelek kültéren kocsifeljárók, járdák, lépcsők hó- és jégolvasztására is használhatók. Természetesen ehhez a megfelelő nedvesség- és hőmérséklet érzékelőkre van szükség, így csak akkor fűt a rendszer, amikor esik a hó, vagy fagyhatár alatti a hőmérséklet és nedves a felület.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: padlófűtés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A padlófűtésről: állítások és cáfolatok

Mint sok más műszaki és lakberendezési kérdéssel kapcsolatban, a padlófűtésről is hangzanak el állítások, olykor megalapozatlan állítások, melyek aztán az interneten ugyanúgy keringenek, mint ha...


A padlófűtési rendszerek legvékonyabb generációja

Felújításkor, különösen a régebbi lakóépületek esetében, az alacsony magasságú konstrukciók hatalmas segítséget jelentenek a padlófűtés rendszerre való átállás során. Az Uponor Siccus Mini ezt...