Aljzat-előkészítés parkettaragasztáshoz

A megfelelő, tartós parkettaburkolat eléréséhez elengedhetetlen az alapos aljzat-előkészítés, amit ha a szakma szabályai szerint végzünk el, nagyban hozzájárulunk a burkolat időtállóságához és jó esztétikai megjelenéséhez. Melegburkolási munkáknál, mint a parkettaragasztás is, különösen fontos az aljzatbeton kiegyenlítése, hiszen az olykor vékony burkolóanyag miatt szükséges a tökéletesen sík felület, valamint a ragasztóanyagban lévő nedvességnek kell a hely, ahová a kiszáradás során el tud távozni, hogy ne a már klimatizált faanyag vegye fel újra a többlet nedvességet, mert ez duzzadást, vetemedést okozhat.

Első lépésként a fogadófelületet gondosan meg kell vizsgálni, hiszen annak tulajdonságai, minősége, az adott klimatikus viszonyok, valamint a helység jövőbeni funkciója (vagyis, hogy mire használják majd; pl.: mekkora lesz a felület terhelése, kül- vagy beltér stb.) határozzák meg, milyen termékeket ajánlott használni alapozáshoz és kiegyenlítéshez.
Ezek után az alapozást kell végrehajtani, melynek célja, hogy javuljon a tapadás, csökkenjen az alapzatban lévő szívás, valamint, hogy megakadályozzuk a levegő felszállását, amely légbuborék képződését válthatja ki. A Schönox alapozók számos aljzatra (cementesztrich; beton; fapadlók; gipszkarton lapok; kalciumszulfát bázisú és magnezit aljzatok; kerámia burkolatok; természetes és műkövek; fém; régi ragasztós és egyéb szilárd felületek; üvegtéglák; leragasztott, tiszta és lecsiszolt PVC felületek stb. ) kínálnak megoldást.
A Schönox KH alapozó segítségével a későbbi alkalmazásnak megfelelő szívóképességű alapot, valamint kötőhidat lehet készíteni.
Különösen kritikus aljzatok esetén nyújt jó szolgálatot a Schönox SG, amely egy újszerű, különleges, rugalmas alapozó.
Nagyobb nedvességtartalom (< 4 CM%) esetén a Schönox EG ajánlott, amely magas műgyanta tartalmú, rugalmas, nagy szilárdságú és feszültségkiegyenlítő tulajdonsága van.
A Schönox Superhaftprimer szilárd, nem nedvszívó aljzatokra használható. Kiválóan használható régi kerámiafelületeken végzett alapozásra is.
Az alapozás után az aljzatkiegyenlítő használata következik. A Schönox termékek skálája itt is széles, biztosítják a felületek simítását, javítását, glettelését, szintezését, valamint alkalmasak lejtős felületek elkészítésére, lépcsők felszínének és élének kialakítására.
A Schönox PL kiváló fizikai tulajdonságokkal, alacsony belső feszültséggel rendelkezik. Székgörgőkkel szemben ellenálló, padlófűtésnél is alkalmazható termék, amely polimer műgyantával erősített és homokkal is keverhető a vastagabb réteg eléréséhez.
A Schönox AM és Schönox AP-FASER aljzatkiegyenlítők megfelelőek melegburkolatok (rugalmas és textil padlóburkolatok) alá, használhatók simításra, glettelésre, kiegyenlítésre és szintezésre számos alapzaton, mint pl.: cement és kalciumszulfát kötésű esztrich, fapadló, beton, régi burkolatok és vízálló ragasztóanyag maradványos aljzatok stb.
A kiváló rugalmassággal és keménységgel rendelkező Schönox Superplan különösen alkalmas parketta alá, cement anhidrit, gipsz, beton, magnézia alapfelületre. Önterülő tulajdonsággal rendelkező, kiegyenlítő műgyantával erősített, padlófűtésnél is alkalmazható, és székgörgőkkel szemben min. 1 mm vastagságban ellenálló. Homokkal is keverhető a vastagabb réteg eléréséhez, és repedésmentesen köt.
A Schönox DE olyan - kívánság szerint - kiegyenlítőanyag vagy vékony esztrich, mellyel 3-40 mm vastag réteget lehet készíteni homok hozzáadása nélkül. Kül- és beltéri felhasználásra egyaránt alkalmas. Nagyon jól alkalmazható elektromos fűtésrendszerek kiegyenlítőanyagaként is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: parketta, ragasztás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyors javítások nyaraláskor

Mindenki nyaralni készül, és otthonuktól távol előadódhatnak apróbb javítások is. Varrókészletet általában visznek magukkal az útra kelők, azonban jól jöhet még az erős ragasztószalag, a...


Csiszolás és lakkozás

Amennyire szép a gondozott és ápolt parketta burkolat, annyira lehangoló a matt, felkopott és sérülésekkel „tarkított” felületű fapadló. Ezt természetesen a rendszeres gondozás hiánya is...