Aljzat-előkészítés parkettaragasztáshoz

A megfelelő, tartós parkettaburkolat eléréséhez elengedhetetlen az alapos aljzat-előkészítés, amit ha a szakma szabályai szerint végzünk el, nagyban hozzájárulunk a burkolat időtállóságához és jó esztétikai megjelenéséhez. Melegburkolási munkáknál, mint a parkettaragasztás is, különösen fontos az aljzatbeton kiegyenlítése, hiszen az olykor vékony burkolóanyag miatt szükséges a tökéletesen sík felület, valamint a ragasztóanyagban lévő nedvességnek kell a hely, ahová a kiszáradás során el tud távozni, hogy ne a már klimatizált faanyag vegye fel újra a többlet nedvességet, mert ez duzzadást, vetemedést okozhat.

Első lépésként a fogadófelületet gondosan meg kell vizsgálni, hiszen annak tulajdonságai, minősége, az adott klimatikus viszonyok, valamint a helység jövőbeni funkciója (vagyis, hogy mire használják majd; pl.: mekkora lesz a felület terhelése, kül- vagy beltér stb.) határozzák meg, milyen termékeket ajánlott használni alapozáshoz és kiegyenlítéshez.
Ezek után az alapozást kell végrehajtani, melynek célja, hogy javuljon a tapadás, csökkenjen az alapzatban lévő szívás, valamint, hogy megakadályozzuk a levegő felszállását, amely légbuborék képződését válthatja ki. A Schönox alapozók számos aljzatra (cementesztrich; beton; fapadlók; gipszkarton lapok; kalciumszulfát bázisú és magnezit aljzatok; kerámia burkolatok; természetes és műkövek; fém; régi ragasztós és egyéb szilárd felületek; üvegtéglák; leragasztott, tiszta és lecsiszolt PVC felületek stb. ) kínálnak megoldást.
A Schönox KH alapozó segítségével a későbbi alkalmazásnak megfelelő szívóképességű alapot, valamint kötőhidat lehet készíteni.
Különösen kritikus aljzatok esetén nyújt jó szolgálatot a Schönox SG, amely egy újszerű, különleges, rugalmas alapozó.
Nagyobb nedvességtartalom (< 4 CM%) esetén a Schönox EG ajánlott, amely magas műgyanta tartalmú, rugalmas, nagy szilárdságú és feszültségkiegyenlítő tulajdonsága van.
A Schönox Superhaftprimer szilárd, nem nedvszívó aljzatokra használható. Kiválóan használható régi kerámiafelületeken végzett alapozásra is.
Az alapozás után az aljzatkiegyenlítő használata következik. A Schönox termékek skálája itt is széles, biztosítják a felületek simítását, javítását, glettelését, szintezését, valamint alkalmasak lejtős felületek elkészítésére, lépcsők felszínének és élének kialakítására.
A Schönox PL kiváló fizikai tulajdonságokkal, alacsony belső feszültséggel rendelkezik. Székgörgőkkel szemben ellenálló, padlófűtésnél is alkalmazható termék, amely polimer műgyantával erősített és homokkal is keverhető a vastagabb réteg eléréséhez.
A Schönox AM és Schönox AP-FASER aljzatkiegyenlítők megfelelőek melegburkolatok (rugalmas és textil padlóburkolatok) alá, használhatók simításra, glettelésre, kiegyenlítésre és szintezésre számos alapzaton, mint pl.: cement és kalciumszulfát kötésű esztrich, fapadló, beton, régi burkolatok és vízálló ragasztóanyag maradványos aljzatok stb.
A kiváló rugalmassággal és keménységgel rendelkező Schönox Superplan különösen alkalmas parketta alá, cement anhidrit, gipsz, beton, magnézia alapfelületre. Önterülő tulajdonsággal rendelkező, kiegyenlítő műgyantával erősített, padlófűtésnél is alkalmazható, és székgörgőkkel szemben min. 1 mm vastagságban ellenálló. Homokkal is keverhető a vastagabb réteg eléréséhez, és repedésmentesen köt.
A Schönox DE olyan - kívánság szerint - kiegyenlítőanyag vagy vékony esztrich, mellyel 3-40 mm vastag réteget lehet készíteni homok hozzáadása nélkül. Kül- és beltéri felhasználásra egyaránt alkalmas. Nagyon jól alkalmazható elektromos fűtésrendszerek kiegyenlítőanyagaként is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: parketta, ragasztás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ötletek a MESTER ragasztók használatához

A MESTER termékcsalád ragasztói számos építőipari és barkácsolási ragasztási feladat megoldására alkalmasak. Ehhez adunk tippeket az alábbi összeállítással.


Hézagtömítés a parkettán

A fa holtában is „dolgozik”, azaz változik. Felszíne teltebb, sötétebb lesz, és sajnos a mérete sem állandó, idővel fokozatosan összeszárad. Főként a fapadlókon, azok között is a parkettákon okoz...