Lépéshang szigetelés

Új és régi épületekben gyakori probléma a lakásszintek közötti kopogó lépéshangok áthallása, a bútorok mozgatásának, a felső szomszéd mindennapi életéből eredő zajoknak a lehallása. Ez különösen így van a modern társasházakban, főként ott, ahol a tervezőknek egyre többször vékony födémlemezeket kell használniuk, hogy az épületek magassága kisebb legyen.

A lépéshangot igazán hatékonyan csak felülről, a felső lakás padlójának lépéshang-szigetelésével lehet csökkenteni; ezek az ún. úsztatott rendszerek. Lényegük, hogy a nagy tömegű (min. 350-400 kg/m2), merev és szilárd (beton) födémszerkezetre rugalmas anyag, "úsztató" réteg(PUR, PE, roppantott EPS, szálas szigetelő anyagok stb.) kerül, és ezen "úszik" a megint csak merev padlózat. Minél nagyobb egy homogén tartófödém felületi tömege, annál jobb a lépéshang-szigetelés. Minél nagyobb a szigetelési vastagság, annál jobb a hangcsillapítás. Fontos, hogy ez a merev padlózat az oldalfalakkal is csak rugalmas elemeken keresztül érintkezzen, így nem jöhetnek létre hanghidak.
Az úsztatott födém rendszer lehet pl. polietilén hablemezen "úszó" betonréteg (úsztatott beton), és azon a választott padlóburkolat, de lehet kőzetgyapot lemez is, amelyre teherelosztó aljzatbeton és bármilyen burkolat fektethető. Minél rugalmasabb a szigetelőanyag (alacsony dinamikai merevség), annál jobb az úszó padló hangtompításának minősége. Terhelhető kőzetgyapot szigetelésre közvetlenül is fektethető például szalagparketta (hiszen a teherelosztás így megvalósul), de a jó lépéshang szigetelés érdekében a széleknél (falaknál) is biztosítanunk kell a rugalmas ütköztetést.
Ha a "súlyozott helyszíni szabványos lépéshang-nyomásszint" jóval az előírt kötelező 48 dB határérték alatt van, akkor csendes és kényelmes az otthonunk. Általában az előírások csak az akusztikai kényelem legalacsonyabb szintjét határozzák meg. A beépítésre kész termékekkel és rendszerekkel nagyon könnyű manapság elérni a valódi akusztikai kényelmi szintet.
Mindezek a megoldások azonban csak többszintes lakásoknál jöhetnek szóba, akár utólagosan is megvalósítva. Egy idegen lakásban aligha engedik, hogy az alul lakó kedvért hangszigetelést építsenek ki a felső lakás padlózatán. Ilyenkor csak álmennyezetes szigetelő rendszert készíthetjük el, ami biztosan nem olyan hatékony, mint a padló hangszigetelése.

Az egymás alatt elhelyezkedő helyiségek esetében a szálasanyagok mellett egy speciális eljárással rugalmassá tett polisztirol fajta is alkalmazható hangszigetelésre (lépés-hangszigetelő polisztirol). A szigetelés kialakításakor ebben az esetben is figyelembe kell venni a hanghidak kiküszöbölését. Ennek módja a helyiségek kerülete mentén beépített perem-szigetelőcsík. A szigetelőcsíkot a falazat és az aljzat csatlakozásánál kell elhelyezni.

Az üveggyapot (pl. Isover) lépéshang-szigetelő lemezek használata, úsztatott aljzatú szerkezetekkel kombinálva, hatékony megoldást nyújt a lépéshang problémákra. A lépéshangszigetelő lemezek az emeletközi födémeken rugalmas elválasztó réteget alkotnak. Az akusztikai lemez az úsztató rugó réteg a födémszerkezet és az úsztatott betonréteg között.
Helyezzünk el a falon körbe rugalmas szegélyszalagot is, hogy ne legyen merev kapcsolat az úsztatott padlószerkezet és a fal, vagy az épületszerkezet egyéb olyan részei között, amelyek hanghidat okoznak. Ha az úsztatott padló közvetlen kapcsolatban van a fallal, az hanghidat okozhat, és súlyosan csökkenti a hangszigetelés szintjét.
Az akusztikai lemezek beépítésekor körültekintően kell bánni a csövek és más egyéb elemek által okozott hanghidak elkerülése érdekében. Az ágyazásnál be kell szintezni a beépítendő csöveket. A csövek felett is lennie kell úsztató üveggyapot lemeznek, így nem lesz a cső hanghíd.
Az üveggyapot szigetelő lemezek alkalmazhatók közvetlenül fa padló alá helyezve is. A fa padlószerkezet szintén "úszik" az akusztikai szigetelő lemezen. A faszerkezet alatti üveggyapot lemezek rugalmassága biztosítja a zajcsökkentést. Ha a fa padló közvetlenül kapcsolódik a falhoz, az hanghidakat okoz, ami súlyosan csökkenti a hangszigetelést. Fa padlószerkezeteknél is fontos a meglévő épületszerkezethez való merev kapcsolódások elkerülése.

A POLIFOAM hablemezek vékony (10 mm vastagság alatti) rétegben közvetlenül a kontakt jellegű padlóburkolatok alatt elhelyezve jelentős mértékben csökkentik a két szint közötti lépés- és kopogóhang áthallást. A szabványos követelményértéket azonban ennél az anyagnál is csak az úsztatott padlók képesek kielégíteni. "Hanglágy" úsztató rétegeként történő beépítésre a POLIFOAM N 30 típusú hablemezek alkalmasak, hiszen zárt cellaszerkezetükből adódóan (más, szálas anyagú úsztató rétegekkel ellentétben) nedvességre nem érzékenyek.
Például: 15 cm vasbeton födém + 5 mm hablemez + 5 cm úsztatott betonaljzat eredő lépéshang szigetelő képessége 21 dB-lel javul.
Úsztatott padlóburkolatok esetén az úsztató réteg felett merev teherelosztó réteg beépítése szükséges. A POLIFOAM hablemezre - mint úsztató rétegre bármilyen előre gyártott merev lemez, vagy helyszínen bedolgozott beton és esztrichréteg elhelyezhető. A tervezéskor figyelembe kell venni a POLIFOAM hablemezek terhelés alatti összenyomódási jellemzőit. Szerencsére azonban a polietilén hab igen kedvező tulajdonságokkal rendelkezik. Az anyag rugalmas tulajdonságának köszönhetően a terhelés megszűntével a pontszerű terhelésből adódó összenyomódás is kiegyenlítődik.
A POLIFOAM hablemezt - mint úsztató réteget - egy rétegben célszerű fektetni. A hablemezeket tompa illesztéssel kell egymás mellé tenni. A falak mentén és a födémet áttörő szerkezeteknél (pl. csővezetékeknél) az úsztató réteget a végleges padlónívóig kell felvezetni; erre a célra POLIFOAM öntapadó habcsík is alkalmazható. A hablemez úsztató réteg kialakítását úgy kell végezni, hogy az ne sérüljön meg és az úsztatott réteg, valamint a határoló felületek között szilárd kapcsolat sehol ne keletkezzen, mert az hanghíd kialakulásához vezet.

A kőzetgyapot (pl. Rockwool) lemez úsztató rétegként jól oldja meg a szintközi födémek lég- és lépéshang szigetelését. A helytelenül kivitelezett lépészaj szigetelés viszont utólag nem javítható, ezért kiemelten fontos az alábbiak betartása. A falak mentén körbe helyezzünk el szegélycsíkot. A szegélycsíknak futtassuk neki a lépéshangszigetelést, az aljzatbetont és a burkolatot. Csak a burkolat elkészülte után vágjuk le a felesleges részt. A lépéshangszigetelő anyagot (pl. ROCKWOOL Steprock ND vagy HD) teherelosztó palló felhasználásával fektessük, és az aljzatbetonozást is ezen végezzük, mert a pontszerű terhelés összetöri az anyag rugalmas szálszerkezetét.
A lépéshangszigetelő anyagot technológiai szigeteléssel (PE fólia) óvjuk meg a cementlé befolyásától. A lábazati burkolatot az oldalfalra rögzítsük (ne érintkezzen a padlóburkolattal), és a keletkező fugát tömítőanyaggal fugázzuk ki.

Leggyakrabban előforduló kivitelezési hibák úsztatott padlószerkezet megvalósítása során:

  • nem lépéshangszigetelő típusú anyagot építenek be, pl.: az ún. lépésálló EPS nem alkalmas lépéshangszigetelésre
  • nem választják el ún. peremszigeteléssel a padozatot és annak aljzatát a helyiség falaitól. (A peremszigetelésnek is hangszigetelő képességgel rendelkező anyagnak kell lennie.) Hiába a jó lépéshangszigetelő anyag és a megfelelő beépítés, a kopogó hangokat a padló bevezeti a falba, és azon keresztül terjed tovább.
  • nem építenek be az aljzatbeton, vagy esztrich alá technológiai fóliát. A cementpép befolyik a lépéshangszigetelő lemezek illesztési hézagaiba, és mikor az megszilárdul hanghidakat képez.
  • durva bánásmód miatt a lépéshangszigetelő anyag összenyomódik, megsérül, ilyen helyeken nem tudja azt, amit normál esetben

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hangszigetelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Új lehetőség mozi- és zeneszobák professzionális burkolására

Az otthoni zenehallgatás szerelmesei, a házimozi rajongók anyagi lehetőségeik függvényében a szórakoztató elektronika rendkívül széles palettájáról válogathatják készülékeiket. Kevesebb szó esik...


Teremtsünk csendet a földszintre!

Igazán családbarát háznál, ha meg akarjuk teremteni a kellemes légkört, nem árt, ha kiküszöböljük a házon belüli zajokat is. A válaszfalak szigetelése szükséges, de ha nagy a család és...