Muskátlik téli tárolása

Ablakaink, erkélyeink gyönyörű díszét a több színben pompázó muskátlik jelentik. Átteleltetéséhez az első októberi fagyoktól egészen tavaszig, különlegesen kell tárolni.

A borostyánlevelű, ismertebb nevén futó muskátli, vékony lecsüngő hajtású. Október közepétől védett és világos helyen kell tárolni. Fontos, hogy minél kevesebbet legyenek háborgatva telelésük során. A legjobb, ha az eredeti tárolóedényükben és talajukban hagyjuk mindegyiküket. Ügyeljünk, hogy világos, de fagymentes helyre helyezzük, ahol 5-8 °C-nál nincs melegebb. Kifejezetten házi körülmények között érzik jól magukat, sötét és meleg helyre téve meg sem érik a tavaszt. Viszont az egészséges, dús hajtások jól átteleltetett töveik, igazán gazdagon színpompáznak a tavasz beköszöntével.
A közönséges kerti muskátli tövek bokrosan elágazó, pozsgásan vaskos hajtásúak. A rajtuk lévő mirigyszőrökkel dúsan borított levelek a nyári szárazságon és erős napfényen kívül, még az első kora őszi fagyokat is jól tűrik. Általában még elviselik a mínusz 1-2 fokos lehűlést is. Éppen ezért jól viselik a lakótelepi lakások világos, ám kissé hűvös lépcsőházait. Ha 10 fok körüli hőmérsékleten tároljuk, akkor havonta legalább egyszer meg kell öntözni, de nem túl sok vízzel. A pusztuló levelektől és hajtásrészektől is mindig meg kell tisztítani. A legbiztonságosabb megoldás a közönséges kerti muskátli tövek esetében, ha legkésőbb az őszi fagyok előtt, bő gyökérzettel és enyhén nyirkos földdel együtt kiemelve, megfelelő méretű cserépbe vagy faládába ültetjük. A ház kamrájában, pincében, garázsban vagy más hasonló helyiségben, enyhén nyirkos homokba vagy földbe "elvermelhetjük" a sikeres átteleltetés reményében. Így fagymentes és viszonylag száraz, de nem túl sötét helyre kerüljenek.
Legbizonytalanabb az átteleltetés, ha a növény gyökérzetéről a rátapadt földet is teljesen leszedjük. Azután papírba vagy műanyag fóliába csomagoljuk, és zsineggel jól elkötjük a gyökérnyaknál. Ilyenkor az elinduló rothadás mellett, még a kiszáradás veszélye is fenyegeti. Tavasszal viszont hiába várjuk a dús virágzatból álló tövek fejlődését.
Ezzel szemben a helyesen elteleltetett muskátlik tavaszi virulása gyönyörű látványt nyújt számunkra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: muskátli

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Cserép az ablakpárkányon

Egy elég mély ablakpárkányon amuskátlis láda tulajdonképpen jól elfér, mégsem lehet rögzítés nélkül odarakni. Bármikor támadhat egy erős szélvihar, vagy öntözéskor tehetünk egy óvatlan...


A balkon növényeit táplálni kell

A muskátlik gyorsan elhasználják a földben lévő tápanyagokat,csak rendszeres pótlás, egyenletes N-P-K ellátottság mellett virágzanak dúsan és növekednek erőteljesen.