Szobatermosztát

Az egyedi - elsősorban gáz - fűtéssel rendelkezőknek nem kell bemutatni, mégis viszonylag keveset tudunk róla. Ez az a kis doboz, amit a fűtésszerelő valamelyik helyiség valamelyik falára felszerelt, és amely a lakás tényleges hőmérsékletének, valamint a megkívánt hőmérséklet függvényében ki-be kapcsolja a gázkazánt. A régi, egyszerűbb megoldások jóformán egyetlen szabályozó kerékből álltak. Ezeket könnyű kezelni, de energiatakarékos programozásra nem alkalmasak. A legmodernebbek mindent tudnak, de legalább három szakirányú diploma kell a kezelésükhöz.

A szobatermosztát megfelelő elhelyezése

Fontos a termosztát megfelelő helyének kiválasztása. A leggyakrabban használt helyiségben célszerű elhelyezni, ez általában a nappali. Ne tegye ajtó, ablak mellé, vagy a fűtőtest közelébe. Ne legyen a termosztát közvetlen hő- vagy hideghatásnak kitéve.
Néhány termosztát típus kiegészíthető rádióadóval is, ekkor a szobatermosztát a lakáson belül bárhol elhelyezhető. Így fúrás-faragás, vezetékezés nélkül, szabadon ki lehet kísérletezni a termosztát megfelelő helyét.

A szobatermosztát helyes programozása

A modern szobatermosztátok segítségével a fűtés be- és kikapcsolását napi, heti, vagy még nagyobb időbontásban lehet programozni. Termosztáttól függően egy-egy napon belül több fűtési program is beállítható. A programozott be- és kikapcsolás lényege, hogy a napnak csak az igényelt időszakában legyen fűtés. Így elkerülhető az a lehetőség, hogy a kazán akkor is bekapcsol, amikor senki sem tartózkodik a lakásban. Az ilyen termosztát programozásához célszerű előre megszerkeszteni egy napi fűtési menetrendet, melyet a család napi tevékenysége és komfort igénye alapján lehet összeállítani.

Egy átlagosnak mondható család hétköznapi fűtési menetrendje megszerkesztéséhez nyújt segítséget az alábbi példa:
- 6.00 óra, felébred a család. Jó lenne, ha már meleg fürdőszoba fogadná az első családtagokat. Ezért kapcsoljon be a kazán 5.45 órakor. A beállítandó hőmérséklet 21 oC.
- 7.20 órakor mindenki elindul otthonról. A fűtési rendszer hőtehetlensége miatt nem célszerű eddig fűteni, az előbb is lekapcsolható, mondjuk 7.00-kor. A beállítandó hőmérséklet 17 oC.
- 13.30 óra, hazaérkezik a nagyobbik gyermek. Rövid ideig tanul, majd 15.30 órakor elindul edzésre. A fűtés 13.20 és 15.20 között üzemeljen, 21 oC -on.
- 17.00 órakor végleg hazaérkeznek az első családtagok. A fűtés 16.45-kor kapcsoljon be. A beállítandó hőmérséklet 22 oC.
- Amennyiben holnap is hétköznap lesz, akkor a fűtés 21.30-ig üzemeljen.

A menetrend összeállítása után azt "közölni" kell a termosztáttal. Minden termosztáthoz mellékelnek egy elég részletes programozási útmutatót, mely segítségével be lehet állítani napi, vagy heti bontásban a fűtési menetrendet. Ha a programtól eltérő fűtést szeretne (pld. vendégek érkeztek, akik a fűtés program szerinti lekapcsolása után is itt vannak) a "parti" gomb megnyomásával újból bekapcsolható a fűtés.
A szobatermosztátok némelyikén beállítható az is, hogy az egész család több napi távolléte esetén, a hazaérkezés előtt mikor kezdődjön a fűtés. Más termosztátokon mindez telefonon keresztül is beállítható.

Vezeték nélküli termosztát

A készülék két egységből, egy jeladót is tartalmazó termosztátból és egy vevőkészülékből áll. A termosztát szabadon hordozható a lakásban. A rendszeres vagy hosszabb idejű tartózkodásra használt helységben célszerű elhelyezni úgy, hogy az a szoba természetes légmozgásának irányába kerüljön, de huzat, vagy rendkívüli hőhatás (pl. napsugárzás, hűtőszekrény, kémény stb.) ne érhesse.
A hőfokszabályzó, programozható, napi 6 kapcsolási lehetőség, a készüléktől 50 m távolságig működtethető. A hét minden napjára külön-külön, egymástól függetlenül megválasztható kapcsolási időpont és minden kapcsolási időponthoz más-más szabadon megválasztható hőfok beállítására van lehetőség.

Hogyan csapjuk be a termosztátot

Miért is kell ilyesmire vetemednünk? Rendszerint azért, mert abban a helyiségben, ahol az érzékelő van, ott ideális a hőmérséklet, de egy másikban közben megfagyunk. Ha emeljük a hőfokot a termosztáton, akkor abban a helyiségben túl meleg lesz. E helyett inkább szabályozzuk lejjebb a mellette lévő radiátort a radiátor szelepen. Ekkor a helyiség hőmérséklete csökkenni kezd, szobatermosztát pedig kapcsolással reagál. Ennek eredményeképpen a hűvös helyiségben emelkedik a hőmérséklet.

Okosan kihasználva tehát, egy modern szobatermosztáttal komoly mértékű energiamegtakarítást lehet elérni. (www.e-szakerto.hu)


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: termosztát

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okos otthon: WiFi-s eszközökkel

Hogyan tehetjük otthonunkat, környezetünket, életünket kényelmesebbé, automatizálttá modern eszközök (szenzorok, szabályozók) segítségével. Erről szólnak az „okos otthonok”. Bemutatunk néhány WiFi...


Modern fűtésszabályozás

Az egyre növekvő energiaárak szükségessé teszik, hogy az épületek fűtését a lehető legjobb hatásfokú szabályozókkal állítsuk be, és folyamatosan felügyeljük.