Szobatermosztát

Az egyedi - elsősorban gáz - fűtéssel rendelkezőknek nem kell bemutatni, mégis viszonylag keveset tudunk róla. Ez az a kis doboz, amit a fűtésszerelő valamelyik helyiség valamelyik falára felszerelt, és amely a lakás tényleges hőmérsékletének, valamint a megkívánt hőmérséklet függvényében ki-be kapcsolja a gázkazánt. A régi, egyszerűbb megoldások jóformán egyetlen szabályozó kerékből álltak. Ezeket könnyű kezelni, de energiatakarékos programozásra nem alkalmasak. A legmodernebbek mindent tudnak, de legalább három szakirányú diploma kell a kezelésükhöz.

A szobatermosztát megfelelő elhelyezése

Fontos a termosztát megfelelő helyének kiválasztása. A leggyakrabban használt helyiségben célszerű elhelyezni, ez általában a nappali. Ne tegye ajtó, ablak mellé, vagy a fűtőtest közelébe. Ne legyen a termosztát közvetlen hő- vagy hideghatásnak kitéve.
Néhány termosztát típus kiegészíthető rádióadóval is, ekkor a szobatermosztát a lakáson belül bárhol elhelyezhető. Így fúrás-faragás, vezetékezés nélkül, szabadon ki lehet kísérletezni a termosztát megfelelő helyét.

A szobatermosztát helyes programozása

A modern szobatermosztátok segítségével a fűtés be- és kikapcsolását napi, heti, vagy még nagyobb időbontásban lehet programozni. Termosztáttól függően egy-egy napon belül több fűtési program is beállítható. A programozott be- és kikapcsolás lényege, hogy a napnak csak az igényelt időszakában legyen fűtés. Így elkerülhető az a lehetőség, hogy a kazán akkor is bekapcsol, amikor senki sem tartózkodik a lakásban. Az ilyen termosztát programozásához célszerű előre megszerkeszteni egy napi fűtési menetrendet, melyet a család napi tevékenysége és komfort igénye alapján lehet összeállítani.

Egy átlagosnak mondható család hétköznapi fűtési menetrendje megszerkesztéséhez nyújt segítséget az alábbi példa:
- 6.00 óra, felébred a család. Jó lenne, ha már meleg fürdőszoba fogadná az első családtagokat. Ezért kapcsoljon be a kazán 5.45 órakor. A beállítandó hőmérséklet 21 oC.
- 7.20 órakor mindenki elindul otthonról. A fűtési rendszer hőtehetlensége miatt nem célszerű eddig fűteni, az előbb is lekapcsolható, mondjuk 7.00-kor. A beállítandó hőmérséklet 17 oC.
- 13.30 óra, hazaérkezik a nagyobbik gyermek. Rövid ideig tanul, majd 15.30 órakor elindul edzésre. A fűtés 13.20 és 15.20 között üzemeljen, 21 oC -on.
- 17.00 órakor végleg hazaérkeznek az első családtagok. A fűtés 16.45-kor kapcsoljon be. A beállítandó hőmérséklet 22 oC.
- Amennyiben holnap is hétköznap lesz, akkor a fűtés 21.30-ig üzemeljen.

A menetrend összeállítása után azt "közölni" kell a termosztáttal. Minden termosztáthoz mellékelnek egy elég részletes programozási útmutatót, mely segítségével be lehet állítani napi, vagy heti bontásban a fűtési menetrendet. Ha a programtól eltérő fűtést szeretne (pld. vendégek érkeztek, akik a fűtés program szerinti lekapcsolása után is itt vannak) a "parti" gomb megnyomásával újból bekapcsolható a fűtés.
A szobatermosztátok némelyikén beállítható az is, hogy az egész család több napi távolléte esetén, a hazaérkezés előtt mikor kezdődjön a fűtés. Más termosztátokon mindez telefonon keresztül is beállítható.

Vezeték nélküli termosztát

A készülék két egységből, egy jeladót is tartalmazó termosztátból és egy vevőkészülékből áll. A termosztát szabadon hordozható a lakásban. A rendszeres vagy hosszabb idejű tartózkodásra használt helységben célszerű elhelyezni úgy, hogy az a szoba természetes légmozgásának irányába kerüljön, de huzat, vagy rendkívüli hőhatás (pl. napsugárzás, hűtőszekrény, kémény stb.) ne érhesse.
A hőfokszabályzó, programozható, napi 6 kapcsolási lehetőség, a készüléktől 50 m távolságig működtethető. A hét minden napjára külön-külön, egymástól függetlenül megválasztható kapcsolási időpont és minden kapcsolási időponthoz más-más szabadon megválasztható hőfok beállítására van lehetőség.

Hogyan csapjuk be a termosztátot

Miért is kell ilyesmire vetemednünk? Rendszerint azért, mert abban a helyiségben, ahol az érzékelő van, ott ideális a hőmérséklet, de egy másikban közben megfagyunk. Ha emeljük a hőfokot a termosztáton, akkor abban a helyiségben túl meleg lesz. E helyett inkább szabályozzuk lejjebb a mellette lévő radiátort a radiátor szelepen. Ekkor a helyiség hőmérséklete csökkenni kezd, szobatermosztát pedig kapcsolással reagál. Ennek eredményeképpen a hűvös helyiségben emelkedik a hőmérséklet.

Okosan kihasználva tehát, egy modern szobatermosztáttal komoly mértékű energiamegtakarítást lehet elérni. (www.e-szakerto.hu)


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: termosztát

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Használjuk a termosztátot!

2009 végére százezer lakásban válik szabályozhatóvá a fűtés, köszönhetően a panel-felújítási és más energiatakarékossági programoknak. A megtakarítás viszont csak akkor lesz kézzelfogható, ha...


Energiahatékony fűtésszabályozás otthonra

Az okoseszközök – telefonok és táblagépek – már beköltöztek otthonunkba, és segítik mindennapi életünket. Már nem csak internetezünk, chat-elünk, zenét hallgatunk, de ha szeretnénk akár a tv...