Nem csak nagykivitelezőknek

Transzport beton

Több év építkezés után már megedződve, gyakorlottnak és tájékozottnak hiszi magát majd minden sorstársam, akinek hozzám hasonlóan kijutott a családi ház építés örömeiből. Öröm és gond egy építkezés, mert habár sok a csalódás és az áldozatként megélt átverés, mindig lehet tanulni és felfedezni újat is.

A beton a mai épületek egyik legnagyobb mennyiségben alkalmazott szerkezeti anyaga, így ára, minősége és a vele végzett munka meghatározó minden építkező számára. Egy átlagos családi házhoz szerkezettől függően 40-70 m3 különféle minőségű betont használunk fel, ami már elég nagy mennyiség ahhoz, hogy számba vegyük a beépítéssel kapcsolatos lehetőségeket. Az egyes szerkezetrészekhez szükséges betonminőség meghatározása a statikus tervező feladata, amit remélhetőleg senki sem vitat. Viszont azon többeknél vita alakul ki, hogy cementet és sódert vegyenek és házilag keverjenek, vagy kész betont hozassanak.
Van, aki úgy véli az a biztos, ami helyben készül, van, aki fél a kész anyag árától, de még olyan is akad, akiben fel sem merül, hogy a mixerkocsi az ő építkezéséhez is odaállhat. Pedig manapság a mixerkocsi által helyszínre szállított transzport beton nem "úri kiváltság", és nem is a nagykivitelezőknek szóló különleges lehetőség. A transzport beton minden építkező és kivitelező számára elérhető, egyszerű hétköznapi mód arra, hogy gazdaságosan és jó minőségben készülhessen el betonszerkezet. A jó minőségre garanciát jelent a keverőtelepeket kiszolgáló tapasztalt szakember gárda, és az általuk összeállított pontos recepturák, a folyamatos minőség ellenőrzés, valamint a szállításhoz és mozgatáshoz szükséges korszerű technológia.
A beton technológus szakemberek állítják össze az egyes minőségi osztályoknak megfelelő, az alapanyagokhoz igazodó konkrét recepturát, e közben figyelembe veszik a speciális igényeket és adottságokat is. A keverőtelepeken alkalmazott nagyteljesítményű berendezések képesek és alkalmasak arra, hogy igen rövid idő alatt, igény szerinti mennyiségben, a pontos adagolásnak köszönhetően stabil minőségben állítsanak elő betont. Az ellenőrzött minőségű alapanyagokhoz kemikáliák is könnyen keverhetők, melyekkel az adott helyzethez igazodó kedvező tulajdonságokkal is el lehet látni a beton keveréket, például gondoljunk a friss beton fagyállóságát növelő kötésgyorsítóra. A folyamatos minőség ellenőrzés nem csak a már kiszállított betonból vett minták utólagos szilárdági- és egyéb vizsgálatára vonatkozik, mivel a keverőtelepeken mód van a kiszállításra váró anyagból vett minták meghatározott paramétereinek azonnali, gyors vizsgálatára is.
A szállításra igénybe vett mixerkocsikat - ha másképpen nem is - látásból mindenki ismeri, viszont a beton építéshelyi mozgatásához használatos ún. betonpumpák (betonpumpás autók) már sokak számára ismeretlenek, pedig ezek a berendezések kímélnek meg minket a talicskázástól és az emeléstől.
Most pedig lássuk azt, ami a legtöbbünk számára húsba vágó, ez pedig a gazdaságosság. Hogyan lehet valami gazdaságos, ami a házilagos keverésnél jobb minőséget eredményez, és amihez speciális berendezések, valamint komoly háttérbázis szükséges? Általában már a beszerzésnél meglepetés éri az érdeklődőt, mint annak idején engem is, amikor kiderül, hogy a megrendelt transzportbeton még árban is kedvezőbb, mint a külön megvásárolt sóder és zsákos cement. A szállítás költsége mind a két esetben jelentkezik, viszont a kész betonnál nem kell bajlódni a rakodással, és nem kell törni a fejünket a tárolás mikéntjén. Gondolják csak el, nem álja el az utat napokig egy sóderkupac, és nem kell aggódni azon, hogy fedett tároló híján elázik a cement. Megjegyzem, a keverőtelepeken az adott beton fajtához a legmegfelelőbb cementtípust alkalmazzák, nem pedig azt, amit éppen az építőanyag kereskedőnél lehet kapni, adalékanyagnak pedig nem "egyensódert", hanem többnyire osztályozott adalékanyagot használnak fel. Az alapanyagok a nagy tömeg miatt általában kedvezőbb áron állnak a keverőtelepek rendelkezésére, így a kész beton jóval olcsóbb is lehet, mint a házilagos keverésnél az együttes alapanyag ár.
Az árkérdést még egyértelműbbé teszi a villanyszámla mellett fizetendő, a beton keveréséhez és mozgatásához szükséges élőmunka. A házilagos keverésnél az adagolás sem igazán pontos, a lapát - mint mérőeszköz - nem állja meg a helyét. A "biztonság kedvéért" többletként adagolt drága cement hatását pedig könnyen kioltja a keveréskor túladagolt víz, ami leginkább a beton tömörségét rontja, csökkentve a szilárdságot. Ha még ehhez azt is hozzátesszük, hogy a leendő családi háznál transzport beton rendelés esetén nem tart egész nap, vagy akár napokig egy szerkezetrész elkészítése, valóban felcsillannak a munkában megfáradó szemek. A gyorsaságnak előnyét azonban leginkább a szerkezetek látják, amelyek minősége és együttdolgozása sokkal jobb lesz a folyamatos és gyors kivitelezésnek köszönhetően.

Pluzsik Tamás
okl. építőmérnök, alkalmazási tanácsadó
(Holcim Hungária Zrt.)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: beton

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Panel szabászat

A 70-es, 80-as években készült panellakásokat sokszor az olcsóság és a praktikum tervezte. Ennek a koncepciónak megfelelően viszonylag kis tereket, kis alapterületű helyiségeket hoztak létre, de...


Betonszerkezetek vízzárósága

Vízzáró beton nincs, a víz a legjobban elkészített betonon keresztül is átszivárog, mivel az - még ha kis mértékben is - de mindenképpen porózus. A beton, illetve az abban található adalékanyagok...