FAN-COIL Padlókonvektorok

A padlókonvektorok lényegében padlóba süllyesztett bordás fűtőtestek, amelyek nagy, szabadba nyíló üvegfelületek előtt húzódnak, harmonizálva a padlóburkolattal, biztosítva a beltér komfortos hőmérsékletét és a nyílászárók páramentesítését.

Bizonyára már önben is felmerült az a probléma, hogy hogyan tudná megoldani a nagy üvegfelületű nyílászárói páramentesítését, esztétikus kivitelű, helyet nem foglaló fűtőtesttel. A padlófűtés hőleadását kiegészíteni, vagy olyan fűtőberendezést elhelyezni, amely mindezek mellett önállóan is képes a beltér hőmérsékletét biztosítani, mindezt diszkréten. Előfordulhat, hogy a padlófűtött helyiség hőigénye nagyobb, mint, amit a padlófűtéssel komfortosan, a kellemes felületi hőmérséklet mellett pótolni tudunk, Ilyenkor a kiegészítő radiátorok helyett padlókonvektor beépítése javaslott.
Az üvegfelületekről alábukó hideg levegő a fajsúlykülönbség, vagy a ventilátor rásegítő hatására a padlócsatornában lévő bordás hőcserélő alá áramlik, ahol a felmelegszik. A meleg levegő felszáll a rácson keresztül, és meleg hőfüggönyt alkotva megakadályozza az üvegfelületek párásodását, illetve a helyiség belseje felé áramolva biztosítja a komfortos hőmérsékletet. A ventilátoros padlókonvektorok intenzívebbé teszik a hőleadást és az áramlást, ezzel csökkentve a nagy felületű nyílászárók közelében érezhető kellemetlen hideg sugárzást.
A nyílászárók előtti aljzatba kerül elhelyezésre a kompakt kivitelű fűtőtest lemezházzal, melyet esztétikus rácsozat takar. A padlókonvektor beszerelése nem igényel különösebb szakértelmet. Útmutatók alapján bárki könnyedén beszerelheti. Vízoldali csatlakozása megegyezik a radiátorokéval.
A padlókonvektor lemezháza rozsdamentes acél, hőcserélője rézcső-alumínium lamellákkal, amelyek megbízhatóan biztosítják a hosszú élettartamot és a karbantartásmentes működtetést. Ventilátoros padlókonvektorok csak 12 V-os motorral szereltek, így teljesítve a szigorú érintésvédelmi előírásokat.
A feltekerhető fedőrácsozatnak és a flexibilis vízoldali bekötésnek köszönhetően a hőcserélő felemelhető, elérhetővé téve a lemezház alját is, amely porszívózás után akár nedves ruhával pormentessé tehető, így már a porallergiások is fellélegezhetnek.
Fedőrácsozat kínálatunkban 3 féle kezeletlen fa (igény szerint pácolhatóak), 3 színű tömör eloxált alumínium és szálcsiszolt rozsdamentes rács szerepel. Anyagminőségük lehetővé teszik az akár nagy forgalmú személyi átjárók igénybevételeit is.
Az egyszerű konvekciós (ventilátor nélküli) padlókonvektorok mellett nagy méretválasztékban minden igényt kielégítő ventilátoros kivitelek is rendelkezésre állnak. Az egészen kis szélességű (102mm), a legkisebb mélységű (63mm) amelyek utólagos beszereléssel is telepíthetőek, az egészen nagy teljesítményű normál méretű készülékekig.
A kínálatban szerepelnek hűtési igényre kifejlesztett fűtő-hűtő Fan-coil padlókonvektorok is. A téli fűtést követően, egy központi folyadékhűtőt a meglévő fűtési körre kapcsolva nyáron klimatizálási funkciót töltenek be. Természetesen kialakításuk alkalmas a keletkezett kondenzvíz elvezetésére is. Hatalmas előnyük, hogy a helyiségekbe nem szükséges megjelenésükben oda nem illő split beltéri egységek telepítése. A téli-nyári üzemmód egy szelep átállításával érhető el. A klímakonvektorok másik alkalmazhatósági területe a zárttéri uszodák, pezsgőfürdők közeli telepíthetősége, hiszen az esetlegesen a padlókonvektorba jutó víz a kondenzelvezetőn keresztül távozik, a rozsdamentes lemezház pedig ellenáll a fertőtlenítőszereknek is.
Lehetőség van egyéni elképzelések megvalósítására is, nem csak egyenes, hanem, köríves, szöget bezáró padlókonvektorok kialakításával.
A padlókonvektorok hőszabályzását helyiségtermosztátok látják el. Ventilátoros kivitelek esetében a kínálat hagyományos 1 fokozatú mechanikus-, 1 fokozatú digitális, programozható-, 3 fokozató digitális, programozható- és teljesen automatikus vezérlésű termosztát. Lehetőség van kazán meghibásodás esetén a ventilátorok leállítására, a visszatérő hőmérséklet ellenőrzésével, fotoszenzoros nappali-éjszakai üzemmód automatikus állítására (ilyenkor az automatika max. az 1-es fokozaton üzemelteti a ventilátorokat).
Összegzésként.
A padlókonvektorok alkalmazhatóak kiegészítő fűtésként, önálló hőleadóként, sőt klimatizálásra is; családiházakba, közintézményekbe, irodákba, uszodákba, télikertekbe, kompromisszumok nélkül.

Sinka András

Fan-coil padlókonvektorok magyarországi importőre:
MultiCAD Mérnökiroda

1023 Budapest, Lublói u. 3
Telefon: (06-1) 326-3000; (06-70) 242-5993
Fax: (06-1) 326-1650
e-mail: info@minib.hu
www.minib.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vízálló laminált padló

Korábban a laminált padlókat a szakemberek egyáltalán nem ajánlották nedves helyiségekbe. A melegburkoló mesterek még a laminált feltörlésétől is óvták a lakástulajdonost, vagy legalábbis azt...


Beltéri kerámia- és kőpadlók tisztítása

A kellemetlen, csatakos idő beköszöntésével a szokásosnál több szennyezőanyag kerül a lakásba. Ezen a lábtörlő használata és az utcai cipők papucsra cserélése ugyan sokat segít, ám ennek...