Mészkő és homokkő padlóburkoló lapok beépítése

A Cser kiadó gondozásában jelent meg Dennis Jeffries Padlóburkolatok című könyve. A képekkel gazdagon illusztrált kötetből - bemutató gyanánt - a mészkő és homokkő burkolatok lerakásával foglalkozó részt emeltük ki.

Első lépésként válogassuk át színek szerint a lapokat, majd rakjuk őket a helyiség különböző pontjain halmokba. Ha bontásból származó, szabálytalan elemeket használunk, úgy tervezzük meg a burkolatkiosztást, hogy a nagyobb elemek a helyiség közepére kerüljenek, a kisebbek pedig a szélére (így kevesebbet kell vágnunk). A kőlapok rendkívül nehezek, így óvatosan dolgozzunk velük! A lerakás előtt jelöljünk ki két egymásra merőleges tengelykeresztet a helyiség középpontjában, majd a negyedelős módszer szerint módosítsuk a helyzetét.
A testes mészkő és homokkő lapokat legalább 3-6 mm-es fugahézagokkal rakjuk le, hogy a megfelelő mennyiségű fugázó-anyag biztosan a helyükön tartsa a lapokat.

1. A kijelölt segédvonalak mentén szárazon rakjuk ki a lapokat. A lapok között hagyjunk 3-20 mm széles fugákat, attól függően, hogy milyen összhatást szeretnénk elérni. Ha szükséges, használjunk fugakereszteket. Ezután töltsük ki a térnegyedeket a lapokkal, a szélső, vágott sorok kivételével.

2. Mérjük le a szélső sorok szélességét. Vonjunk le belőle 6 mm-t (2x3 mm) a fal melletti és a csempék közötti hézagokhoz.

3. Vágjuk méretre a szélső lapokat, ehhez használjunk kartonpapírt. Törjük el a lapokat, az ívek kialakításához használjunk sarokcsiszolót, a lyukakhoz kőzetfúrót. Az éleket félköríves keresztmetszetű reszelővel simítsuk le.

4. Amint kiraktuk az egész felületet, és elégedettek vagyunk az összhatással, a gyártó utasításainak megfelelően keverjünk össze az ágyazóhabarcsot; a száraz keverékhez annyi vizet adagoljuk, hogy krémes állagú keveréket kapjunk. A habarcs hamar kötni kezd, ezért csak annyi keveréket készítsünk el egyszerre, amennyit egy órán belül fel tudunk használni.

5. Emeljünk fel az ajtótól legtávolabbi sarokban 10 lapot, majd hordjuk fel a habarcsot kőműveskanállal; kb. 1 cm mélységű ágyazóhabarcs réteget készítsünk.

6. A lapok lerakását a falaknál kezdjük, innen haladjunk a helyiség belseje felé. Ha szükséges, a lapok közé helyezzünk fugakereszteket. Lerakás közben enyhén forgassuk meg a lapokat, hogy jobban beletapadjanak a ragasztóba, és a gumikalapáccsal ütögessük meg őket, hogy eltávozzanak alóluk a levegőbuborékok. Munka közben szintezővel rendszeresen ellenőrizzük, hogy sík-e a felület (ha kell, vonalzóval segítsük a műveletet). A lapok vastagságkülönbségeit az ágyazóhabarcs mennyiségével ellensúlyozzuk.

7. Emeljünk fel újabb 10 lapot, majd az előzőekben leírtak szerint folytassuk a lerakást. Ne térdeljünk és ne lépjünk rá a frissen lerakott lapokra. Folyamatosan töröljük le a felesleges habarcsot a lapok felületéről nedves szivaccsal vagy ronggyal, és legalább 3 órán át hagyjuk kötni a burkolólapot.

8. Távolítsuk el a fugakereszteket. Következhet a hézagolás, amelyet szintén ágyazóhabarccsal készítünk. A 4. lépésben leírtak szerint keverjük ki a habarcsot, egyszerre kb. fél vödörnyi mennyiséggel dolgozzunk. A munkát az egyik sarokban kezdjük; vakolókanállal juttassuk a habarcsot a köztes és a falcsatlakozás melletti hézagokba. Lehetőleg kevés habarcsot öntsünk a kőlapok felületére.

9. Munka közben nedves szivaccsal vagy ronggyal rendszeresen töröljük le a felesleges fugázóanyagot a felületről; minden lapot (átlós irányban) egyszer töröljünk át, így nem szedjük ki a fugázóanyagot a hézagokból. Rendszeresen öblítsük ki a szivacsot tiszta vízben, majd alaposan nyomkodjuk ki.

10. A hézagolás és áttörlés után fugázópálcával simítsuk le a fugák felületét. A fugákat 3 órán át hagyjuk kötni.

11. Nedves szivaccsal vagy ronggyal töröljük le a felületről a rajta maradt fugázóanyagot. A fugázóhabarcsot 3 órán át hagyjuk kötni, majd porszívózzuk vagy seperjük fel a felületet. Hordjunk fel a festőhengerrel még egy réteg felületkezelő védőbevonatot, alaposan bedolgozva a fugák közé. Szivaccsal itassuk fel a felesleges anyagot, majd egy éjszakán át hagyjuk száradni.

12. Konyhában, fürdőszobában és egyéb vizes helyiségekben a fal és a padlóburkolat csatlakozását tömíteni kell. A tömítőanyagot kinyomópisztollyal juttassuk a résbe, majd 24 órán át hagyjuk kötni.


www.murexin.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mintás csempe másképpen

Az alábbi képes összeállításunkban nem arra kerestünk példákat, hogy milyen csempeminták vannak, hanem arra, hogy miként lehet játszani különböző csempékkel, és azokból harmonikus kompozíciót...


Padlószőnyeg csere helyett felújítás

A német Innoprop GmbH által kifejlesztett széndioxidos BIO tisztítási technológia forradalmasítja a padlószőnyegek, kárpitok tisztítását, a foltok eltüntetésének módját. A közismert és a...