Mészkőburkolatok

2019-11-04 19:05:02 | Módosítva: 2019-11-04 19:12:02

A mészkő – mint minden természetes anyag – hihetetlenül változatos színvilágú és jellegzetes mintázatú ásványi anyag. Nincs két teljesen egyforma kőlap, ez adja különlegességét, megismételhetetlenségét és időtlen értékét. Ez nem anyaghiba, hanem egyedi természetes szépsége. A mészkő, más néven kalcium-karbonát szerves eredetű üledékes kőzet. Már az időszámítás előtti IV. században is használták építőanyagként, és kedveltsége a mai napig töretlen. Főként padló- és falburkolatként kerül beépítésre, ám párkányok és lépcsők kialakításához is gyakran használják az időtállósága miatt.


Természetes szépség

A mészkő ún. egyásványos, üledékes kőzet, amelynek 90%-a kalcit vagy aragonit, amit más karbonát ásványok, kvarc, kova, agyag és egyéb szerves anyagok egészítenek ki. A kezdetben hézagos üledéket a később rárakódott rétegek tovább tömörítették, ami végül kevéssé hézagos, tömör kőzetté változott. A travertin mészkő viszonylag rideg, szilárd és jól megmunkálható kőzet, ám szivacsos szerkezete miatt felületkezelést igényel. Népszerűségét meleg, többnyire bézs színtónusai mellett jó hőszigetelő képessége is indokolja. Szerkezete puhább, mint a gránité, ebből adódóan különféle felületi kezelések után igen dekoratív burkolóanyag, amelyből külső és belső térben is jól használható, időtálló fal- és homlokzati vagy padló burkolatok készíthetők.

A mészkő burkolólapok méretei nagyon változatosak. Vastagságuk 1, 2, 3 cm közötti, felületi méretük választéka ennél sokkal bőségesebb. Ez függ a forgalmazó cégek vagy a gyártók választékától, és a lapok típusától is. Mintázatukat nemcsak a különféle kőfejtőkből származó kövek jellegzetességei határozzák meg, hanem a vágás iránya is befolyásolja. A hosszvágásúakra jellemző a kevésbé réteges tagoltság, míg a rétegre merőleges (travertin) vágás az anyag rétegződését jobban juttatja érvényre. A felületi megmunkálásuk is változó. A hasított felület természetes kőfelületet ad, a matt csiszoltak sima felületűek, de nem fényesek, az antikolt felületűek pedig patinásított, öregített felületűek. A stokkolt, azaz felületérdesítettek, és a homokszórt felületű kőlapok finom struktúrája érdesített kőfelszínt eredményez, míg az öregített, lángolt felületűek erősen érdes, rusztikus felületű kőlapokat eredményeznek.

Mivel a természetes kövek jól illenek bármely stílusirányzatú épülethez vagy belső berendezéshez, nagyon széles a felhasználói réteg, aki ezt az igényes és elég drága burkolatot keresi. A hazai kőbányákban különböző korú mészkőfajtákat fejtenek ki, és dolgoznak fel beépítésre kész lapokká. A legismertebbek a sóskuti, fertőrákosi, budakalászi és a süttői mészkövek. Különlegesség a tardosi, hússzínű mészkő, amit magyar márványnak is neveznek. A kőkereskedésekben más országokból származó mészkő burkolólapokat is árusítanak a választék bővítése érdekében.

A mészkő burkolatok közül főként a kőpadlók igényelnek rendszeres tisztítást. A porszívózást követően mindössze tisztítószeres vízzel kell a padlót felmosni. Savas, lúgos hatásnak nem szabad kitenni a mészkő burkolatokat, így savas vagy lúgos tisztítószerrel is tilos tisztítani. A tisztításhoz csak műanyag szálú, sörtés kefe használható. A különféle felületkezelő anyagok valamelyikével 6-12 havonta meg kell újítani a bevonatukat. Ezekkel matt vagy csillogó hatást lehet elérni. A felületkezelés szükségességét a bekövetkezett felületi kopás mértéke alapján lehet eldönteni.

Mészkőpadlók lerakása

A nagyméretű mészkőlapok lerakása nem könnyű feladat, amit mindenképpen szakemberre ajánlott bízni. Ám a kisebb és nem vastag lapok kisebb területre fektetése akár saját kezűleg is elvégezhető. A mészkő lapokat ragasztóval vagy ágyazó habarccsal lehet a beton aljzatra erősíteni. Ez utóbbi erősebb kötést biztosít a ragasztóknál, viszont nehezebb dolgozni vele, mert gyorsabban elveszíti a képlékenységét.A burkolatokat többnyire aljzatbetonra rakják. Ha fa alátétdeszkázat lenne az alap, akkor mindenképen szakértővel ellenőrizendő, hogy az adott aljzat elbírja-e a terhelést. A fa alátét deszkázatnál ilyen esetekben polietilén fóliával, vagy kent folyékony fóliaszigeteléssel kell elejét venni az ágyazó habarcs nedvesség károsító hatásának. Ez károsíthatja a fát, és gyengítheti a habarcs rétegét is. Az aljzatbetonra nem szükséges aljzatkiegyenlítőt teríteni, és a fa alátétdeszkázatra sem kell rétegelt lemez réteget teríteni, csak abban az esetben van erre szükség, ha nagyon egyenetlen az alapfelület.

A helyiség kicsinyített alaprajzán elvégezhető a burkolat lapméret szerinti kiosztása, és az esetleges mintázat is e rajzon tervezhető meg. A rajz alapján már kiszámítható a burkoláshoz szükséges lapok száma, amit néhány lappal érdemes megnövelni az esetleges veszteségek miatt. Az alzat előkészítése után a fektetési terv alapján szárazon lerakhatók a kőlapok. Felületükre portalanítás után festőhengerrel felhordható a felületkezelő anyag, majd 30 perc múlva a felesleget tiszta ronggyal vagy szivaccsal fel lehet itatni. A kőfelülete egy éjszakán át száradjon.

A lehelyezett lapok alá 1 cm vastagságban kell a habarcsot egyenletesen felteríteni, majd a lapokat a habarcsba nyomva, kissé elforgatva és szintezve helyezzük le. A fugák mérete 3-6 mm közötti ajánlott, ami biztosítja, hogy a megfelelő mennyiségű fugázó anyag a helyükre rögzítse a kőlapokat. A fugázáshoz nedvesebb ágyazó habarcs használható, amit hegyes vakolókanállal vagy szivacsos lappal kell a fugákba simítani, és utána fugázó pálcával zömítve lehet simára munkálni. A szétkenődött fugázó anyag maradéka nedves szivaccsal törölhető le, majd egy újabb réteg felületkezelő felhengerelése után egy teljes napi száradás szükséges a burkolat használatba vételéhez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Természetes kő homlokzatburkolatok

A természetes kőburkolatok időtállóak, szépek, értékesek. Az esztétikus, jól megtervezett és kivitelezett, gondosan karbantartott természetes kőburkolat hosszú évtizedekig a ház dísze lehet.


Mediterrán életérzés

Egyre több embertől hallom, hogy mediterrán stílusú házat, mediterrán jellegű teraszt, kertet szeretne, és valóban, egyre több olyan családi házat, kertes házat látni, ami némileg emlékeztet...