Mészkőburkolatok

2019-11-04 19:05:02 | Módosítva: 2019-11-04 19:12:02

A mészkő – mint minden természetes anyag – hihetetlenül változatos színvilágú és jellegzetes mintázatú ásványi anyag. Nincs két teljesen egyforma kőlap, ez adja különlegességét, megismételhetetlenségét és időtlen értékét. Ez nem anyaghiba, hanem egyedi természetes szépsége. A mészkő, más néven kalcium-karbonát szerves eredetű üledékes kőzet. Már az időszámítás előtti IV. században is használták építőanyagként, és kedveltsége a mai napig töretlen. Főként padló- és falburkolatként kerül beépítésre, ám párkányok és lépcsők kialakításához is gyakran használják az időtállósága miatt.


Természetes szépség

A mészkő ún. egyásványos, üledékes kőzet, amelynek 90%-a kalcit vagy aragonit, amit más karbonát ásványok, kvarc, kova, agyag és egyéb szerves anyagok egészítenek ki. A kezdetben hézagos üledéket a később rárakódott rétegek tovább tömörítették, ami végül kevéssé hézagos, tömör kőzetté változott. A travertin mészkő viszonylag rideg, szilárd és jól megmunkálható kőzet, ám szivacsos szerkezete miatt felületkezelést igényel. Népszerűségét meleg, többnyire bézs színtónusai mellett jó hőszigetelő képessége is indokolja. Szerkezete puhább, mint a gránité, ebből adódóan különféle felületi kezelések után igen dekoratív burkolóanyag, amelyből külső és belső térben is jól használható, időtálló fal- és homlokzati vagy padló burkolatok készíthetők.

A mészkő burkolólapok méretei nagyon változatosak. Vastagságuk 1, 2, 3 cm közötti, felületi méretük választéka ennél sokkal bőségesebb. Ez függ a forgalmazó cégek vagy a gyártók választékától, és a lapok típusától is. Mintázatukat nemcsak a különféle kőfejtőkből származó kövek jellegzetességei határozzák meg, hanem a vágás iránya is befolyásolja. A hosszvágásúakra jellemző a kevésbé réteges tagoltság, míg a rétegre merőleges (travertin) vágás az anyag rétegződését jobban juttatja érvényre. A felületi megmunkálásuk is változó. A hasított felület természetes kőfelületet ad, a matt csiszoltak sima felületűek, de nem fényesek, az antikolt felületűek pedig patinásított, öregített felületűek. A stokkolt, azaz felületérdesítettek, és a homokszórt felületű kőlapok finom struktúrája érdesített kőfelszínt eredményez, míg az öregített, lángolt felületűek erősen érdes, rusztikus felületű kőlapokat eredményeznek.

Mivel a természetes kövek jól illenek bármely stílusirányzatú épülethez vagy belső berendezéshez, nagyon széles a felhasználói réteg, aki ezt az igényes és elég drága burkolatot keresi. A hazai kőbányákban különböző korú mészkőfajtákat fejtenek ki, és dolgoznak fel beépítésre kész lapokká. A legismertebbek a sóskuti, fertőrákosi, budakalászi és a süttői mészkövek. Különlegesség a tardosi, hússzínű mészkő, amit magyar márványnak is neveznek. A kőkereskedésekben más országokból származó mészkő burkolólapokat is árusítanak a választék bővítése érdekében.

A mészkő burkolatok közül főként a kőpadlók igényelnek rendszeres tisztítást. A porszívózást követően mindössze tisztítószeres vízzel kell a padlót felmosni. Savas, lúgos hatásnak nem szabad kitenni a mészkő burkolatokat, így savas vagy lúgos tisztítószerrel is tilos tisztítani. A tisztításhoz csak műanyag szálú, sörtés kefe használható. A különféle felületkezelő anyagok valamelyikével 6-12 havonta meg kell újítani a bevonatukat. Ezekkel matt vagy csillogó hatást lehet elérni. A felületkezelés szükségességét a bekövetkezett felületi kopás mértéke alapján lehet eldönteni.

Mészkőpadlók lerakása

A nagyméretű mészkőlapok lerakása nem könnyű feladat, amit mindenképpen szakemberre ajánlott bízni. Ám a kisebb és nem vastag lapok kisebb területre fektetése akár saját kezűleg is elvégezhető. A mészkő lapokat ragasztóval vagy ágyazó habarccsal lehet a beton aljzatra erősíteni. Ez utóbbi erősebb kötést biztosít a ragasztóknál, viszont nehezebb dolgozni vele, mert gyorsabban elveszíti a képlékenységét.A burkolatokat többnyire aljzatbetonra rakják. Ha fa alátétdeszkázat lenne az alap, akkor mindenképen szakértővel ellenőrizendő, hogy az adott aljzat elbírja-e a terhelést. A fa alátét deszkázatnál ilyen esetekben polietilén fóliával, vagy kent folyékony fóliaszigeteléssel kell elejét venni az ágyazó habarcs nedvesség károsító hatásának. Ez károsíthatja a fát, és gyengítheti a habarcs rétegét is. Az aljzatbetonra nem szükséges aljzatkiegyenlítőt teríteni, és a fa alátétdeszkázatra sem kell rétegelt lemez réteget teríteni, csak abban az esetben van erre szükség, ha nagyon egyenetlen az alapfelület.

A helyiség kicsinyített alaprajzán elvégezhető a burkolat lapméret szerinti kiosztása, és az esetleges mintázat is e rajzon tervezhető meg. A rajz alapján már kiszámítható a burkoláshoz szükséges lapok száma, amit néhány lappal érdemes megnövelni az esetleges veszteségek miatt. Az alzat előkészítése után a fektetési terv alapján szárazon lerakhatók a kőlapok. Felületükre portalanítás után festőhengerrel felhordható a felületkezelő anyag, majd 30 perc múlva a felesleget tiszta ronggyal vagy szivaccsal fel lehet itatni. A kőfelülete egy éjszakán át száradjon.

A lehelyezett lapok alá 1 cm vastagságban kell a habarcsot egyenletesen felteríteni, majd a lapokat a habarcsba nyomva, kissé elforgatva és szintezve helyezzük le. A fugák mérete 3-6 mm közötti ajánlott, ami biztosítja, hogy a megfelelő mennyiségű fugázó anyag a helyükre rögzítse a kőlapokat. A fugázáshoz nedvesebb ágyazó habarcs használható, amit hegyes vakolókanállal vagy szivacsos lappal kell a fugákba simítani, és utána fugázó pálcával zömítve lehet simára munkálni. A szétkenődött fugázó anyag maradéka nedves szivaccsal törölhető le, majd egy újabb réteg felületkezelő felhengerelése után egy teljes napi száradás szükséges a burkolat használatba vételéhez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Természetes kő homlokzatburkolatok

A természetes kőburkolatok időtállóak, szépek, értékesek. Az esztétikus, jól megtervezett és kivitelezett, gondosan karbantartott természetes kőburkolat hosszú évtizedekig a ház dísze lehet.


Tégla vagy kőhatású bevonat betonra

Teraszok vagy egyéb szabadtéri épületrészek kialakítása utánóhatatlanul felmerül, hogy betonépítmények felülete az adott környezetben befejezetlennek, illetve félig késznek látszik....