Hőszigetelő üveggel szerelt ablakok javítása

2014-01-28 15:20:07 | Módosítva: 2014-01-28 15:25:14

A régi ablakok, bejárati ajtók szigetelőképességének javítása nem csak ablak csere révén oldható meg. Sok pénzt megtakaríthatunk meg, ha az egyébként jó állapotú fa ablakot, ajtót erre szakosodott céggel felújíttatjuk. Az ablak-javítás hosszú távon hozzájárul lakásunk, házunk takarékosabbá, komfortosabbá tételéhez. Az esetek nagy részében feltétlenül érdemes felújítani a hőszigetelt üveggel szerelt fa ablakokat.


1975 körül kezdték el az orosházi üveggyárban az akkor Hungaroplan-nak nevezett kétrétegű hőszigetelő üvegek gyártását. Nagy lépés volt ez a kapcsolt gerébtokos ablakokhoz képest. A SOFA, azaz Soproni Faipari Vállalat gyártotta a befogadásukra alkalmas ablakokat, erkélyajtókat. Ezeket leginkább Roto vasalattal szerelték.

A termékek jól sikerültek, nagyrészük a mai napig működik. Az üvegek hőszigetelő tulajdonsága azonban már nem felel meg az elvárásoknak. Cserére szorulnak. A víz és hőszigetelő tömítésük is elöregedett, megéret a cserére. Ma is gyártott konstrukcióról van szó, így minden alkatrészük beszerezhető.

Az ablak felújítás, javítás folyamata

Mivel általában 30 évnél nem régibb darabok, viszonylag jó állapotúak, így a javítások nem túl bonyolult, és nem is túl drága. A régi üvegrögzítő lécek sokat veszítettek rugalmasságukból, és a tervezés során sem az üvegek egyszerű cserélhetősége volt az elsődleges cél. Ezért az ablak felújítása során szinte biztos, hogy néhány el fog törni a bontás közben. A munkát megelőzően kivesznek egy szorítólécet valamelyik ablakából, ezt mintának használva legyártják az esetleges pótláshoz szükséges mennyiséget. Így gyorsítható a későbbi munka.

Az ablak javítás folyamán, kiveszik a szorítóléceket, a régi korszerűtlen üveget, és a gyárival megegyező technológiával visszarögzítik az új magas hőszigetelő (jelenleg 1,1) tulajdonságú üveget. Gyártáskor összesen 20 mm vastag üveggel készítették az ablakokat. Az ablakfelújításkor 24 mm vastag üvegsort építenek bele. Ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen, módosított üvegszorító léceket kell használni. Kicserélik az alsó vízvető alatti régi műanyag profilt, melyen a gumi általában már régen lemállott, és ellenőrizik - rögzítik, vagy cserélik - a kereten lévő ellendarabját is.


A házilag felragasztott tömítő csíkokat (ha vannak) el kell távolítani, ellenőrizni kell a gyárilag felrakottakat, és szükség szerint cserélni kell. Ha kell, a zárszerkezetet, megbontják, kiszerelik, javítják vagy cserélik, majd beállítják a működését.

A faanyag állapota ezeknek az ablakoknak a konstrukciójukból és a korukból adódóan jó. Felszínük egyszerű mázolással újjávarázsolható. Amennyiben a rendszeres mázolás miatt túl sok festék gyűlt fel a felületen, érdemes a megvastagodott rétegeket szárazcsiszolással eltávolítani. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nagyrészt látszik a fa, a munkálatok elvégzése után. A festék leégetésére ritkán van szükség.


Ezután alapozó réteget visznek fel az egyenletesre csiszolt felületre. A gittelt, csiszolt, alapozott, felületet jó minőségű – általában vízbázisú – felületbevonó anyaggal kenik le a szükséges rétegvastagságban.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ne dobjuk ki a pénzt az ablakon!

A „NincsHuzat Kft.” több mint 10 éve foglalkozik ablakszigeteléssel, ablakfelújítással és nyílászárók korszerűsítésével. A szentendrei székhelyű vállalkozás gyorsan és szakszerűen elvégzi...


Hőszigetelő üvegcsere fakeretes ablakokba

Nagyon sok régi lakásban jelentős kiadást okoz télen a régi üvegezésű ablakok hővesztesége. Az üvegek vékonyak, a keretek és a tokokközötti rések pedig utólagos és gyakorta cserélendő...