FDS a sokoldalú fiókrendszer

2014-01-23 08:46:01 | Módosítva: 2014-04-07 10:51:11

Napjainkban a fiókokkal szemben támasztott követelményeket leginkább a duplafalú fém fiókoldalakkal készülő fiókok elégítik ki. Ezek csendes működésűek, behúzásuk automatikus és csillapított. Teherbírásuk (40 kg) lehetővé teszi széles és mély fiókok kialakítását is. Nem utolsó szempont a fiókok állíthatósága sem, csakúgy, mint a higiéniai követelményeknek való megfelelés, a könnyű tisztíthatóság.

A fentieknek és még számos más elvárásnak is megfelelnek a Forest Hungary Kft. által forgalmazott FDS fiókok. Méretek tekintetében nagy változatosságot mutat a rendszer. Három magassági méretben, hatféle mélységű fiókszerelvény kapható, és a kiegészítők köre is megfelelően széles.

A fiókok szerelése

Bár a fiókok szerelése szakértelmet igényel, ügyes kezű barkácsolók is elvégezhetik a szükséges műveleteket. A fiók fenekeket és hátakat 16 mm vastagságú faforgácslapból kell leszabni, a szerelési rajzokon szereplő méreteknek megfelelően, majd a látszó éleket élzárni szükséges. A fiókhát csavarok segítségével rögzíthető a fiókhát rögzítő adapterhez. A fiókoldalakba pattintva képezzük az „U” alakú fiókkávát, melybe ezután a fiókfeneket csúsztatva rögzítjük azt, csavarok segítségével.Az oldalakra a csúszókat, illetve a fiókelőkre a fiókelő rögzítő adaptert a szerelési rajzokon megadott mértek alapján jelöljük, majd csavarozzuk fel. A fiókelőt ennek segítségével pattintjuk fel a fiókkávára. Ezután a fiókkávát a kihúzott fiókcsúszókra illesztjük, és enyhe nyomással betoljuk a fiókot, amely így a helyére kerül.

A mélyfiókok készítéséhez oldalmagasító rudak is rendelkezésre állnak, így két további magassági méret alkalmazása is lehetővé válik. A magasított fiókoldalak acél oldalszárnyakkal, vagy exkluzív kivitel esetén üveglapokkal is lezárhatók. Az oldalszárnyakhoz csatlakoztatható osztó rudak pl. palackok biztonságos tartását teszik lehetővé.

Nagyméretű, széles fiókok készítése esetén a rendszert célszerű stabilizátorral felszerelni, a megfelelő működés fenntartása érdekében. A nehéz fiókokat a fogasléces-fogaskerekes kiegészítő még pontosabban vezeti.

Belső fiókok is kialakíthatók mind a három magassági mérettel, az alapfiókok és egy speciális előlaptartó adapter, illetve az 1,1 méteres hosszúságban kapható, darabolható előlap segítségével.A választékot ún. push-open termékek gazdagítják, melyekből szintén készíthetők hagyományos és belső fiókok egyaránt. Ezek használata esetén fogantyú nélküli bútorok alakíthatók ki, a fiókok nyomásra nyílnak. Itt figyelembe kell venni, hogy fiókelő és a szekrénytest között a működés biztosítására 3-4 mm-es rést hagyunk.

Több fiók készítése estén barkácsolóknak is hasznos lehet sablonok használata, melyekkel nem csak gyorsabban, hanem pontosabban is elkészíthetjük fiókjainkat. Például az előlaptartók helyére illeszthető pontozósablonokkal mérés nélkül jelölhetjük be a fiókelőkön az előlaptartók helyét, majd egy jelölősablon segítségével a magasító rudakét is.

A fiókok oldalán található nyílásokban találhatók az állítócsavarok, a fiókelő rögzítés oldó csavarja és a fiókkiemelő kar. Csak a jobb oldalon található az oldalirányú állítás csavarja, a függőleges irányú állításé pedig mindkét oldalon. Az állítás egyszerűen csillagcsavarhúzó segítségével végezhető el.

A fiókelőt a mindkét oldalon lévő oldó csavar segítségével tudjuk eltávolítani, ha szükséges. A szintén minkét oldalon elhelyezkedő fiókkiemelő karok felhúzásával pedig a fióktest könnyedén leemelhető a fiókcsúszókról. A szerelőnyílást a műveletek befejezése után a műanyag takarólemezzel fedjük le. A megfelelően szerelt fiók nagyon finoman működik. A csukódást nem szabad erőltetni, a fiók halkan magától be fog csukódni, amikor kb. 5 cm-re ért a szekrénytesttől. A megfelelően szerelt és használt fiók a bútor teljes élettartama alatt hozzájárul a szekrény komfortjához.

A termékcsalád elemeit bemutató prospektusunkat ITT tekintheti meg.

Bővebb információ: Forest Hungary Kft.
900 Zalaegerszeg, Hock János út 90/A.
Telefon: (+36-92) 507-800; Fax: (+36-92) 507-890
E-mail: info@foresteu.com
www.foresteu.com

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hódító fények

Napjainkban a modern bútorok tervezésénél, a design és a korszerű anyagok kiválasztása mellett, különös hangsúlyt kap a világítástechnika is. Egy megfelelően megvilágított bútor nemcsak...