DML technológia

Indukciós világítótestek

2014-01-16 11:29:17 | Módosítva: 2014-01-16 11:40:00

Egyenletes, kellemes megvilágítás, gyors begyújtás, hosszú élettartam jellemzik a DML  világító­testeket. Nagy fényereje és alacsony energiafogyasztása miatt nagy terek világítására is alkalmas.


A DML mozaikszó a Digitális Mágneses Indukciós Világítás rövidítése. Az alapelv nem új, közel egy évszázada ismert az elektromágneses indukcióval történő fényelőállítás módszere. Miben más a XXI. századi változat? Abban, hogy esetünkben az indukció digitális szabályozással történik.

Első ránézésre hasonlóság fedezhető fel egy hagyományos (kompakt) fénycső és indukciós világítótest között. De amíg előbbinél fémes elektródák révén jön létre a gerjesztés, utóbbinál egy fém tekercsben folyó nagyfrekvenciás (210-230 kHz) áram végzi ezt a feladatot. A kisülés során a szabad elektronok egy zárt hurokban gyorsulnak, melynek során a higany atomokkal ütközve gerjesztődnek. A higany kötött (amalgám) formában van jelen. Ahogy a gerjesztett elektronok egy magasabb energiájú állapotból egy alacsonyabb energiájú szintre esnek vissza, ultraviola (UV) sugárzást bocsátanak ki. A keletkezett UV sugárzás, ahogy áthalad a fénycső felületére felvitt fényporon, látható fénnyé alakul át.

A fémes elektróda nélküli kialakítás nagy előnye, hogy nincs elektródafogyás, sem fémkipárolgás, ami a belső felületet károsíthatná. Emiatt hosszú élettartammal és közel álladó fényárammal számolhatunk. A zárt vasmagos tekercs mentes a szórt mágneses sugárzástól, így nem zavarja a körülötte lévő elektromos berendezéseket. Hatékony energiafelhasználása alacsony hőtermelést, így kisebb CO2 kibocsátást eredményez. Működés közben nem bocsát ki felharmonikus jeleket, nem terheli feleslegesen a hálózatot, nem okoz más készülékekben zavart, meghibásodást. A nagyfrekvenciás áram villogásmentes fényt biztosít, ellentétben az 50 Hz-től működő fénycsövekkel. Azonnali begyújtás-visszagyújtás jellemzi, illetve nincs melegedési és hűlési ideje. Ahol nem stabil a hálózat, lényeges lehet, hogy a DML világítótestek a feszültségingadozást 30%-ban fényáramcsökkenés nélkül kiegyenlítik. Mostoha körülmények között, -40 °C-tól +70 °C külső hőmérséklet tartományban fényáramcsökkenés nélkül működnek.
Fiziológiai szempontok

A villogás- és káprázásmentesség fontos szempont egy emberi tartózkodásra készült helyiségben, de szintén lényeges, hogy milyen színképet bocsát ki az adott világítótest. A DML világítótestek ebben is a legjobbak közé tartoznak. Az indukciós világítás színképe egyenletesebben kitöltött más fényforrások szakaszos jellegű (pl. az ún. 3-5 sávos) színképeihez képest.

Az indukciós világítótesteket akár a háztartásokban elterjedt E27-es menetű kivitelben is megvásárolhatjuk, de kaphatók csarnok- vagy térvilágításra kifejlesztett lámpatestek is. Beltérben különösen fontos az esztétikum – e téren sem kell kompromisszumot kötnünk –, ha pedig robbanásveszélyes környezetben dolgozunk, akkor a teljesen burkolt, robbanásbiztos kivitelek között érdemes keresgélnünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens világításvezérlés

Egy okosotthon számos lehetőséget kínál az intelligens világításvezérlésre kezdve avilágítás fényerőszabályzásától a LED szalagok RGBW szabályzásán át a fényérzékelőkkel és mozgásérzékelőkkel...


Karácsonyi bazár

A karácsonyi ajándékozás jó alkalom arra, hogy olyasmit is megvásároljunk magunknak, szeretteinknek vagy barátainknak, amelyekre év közben nem költenénk. És arra is jó alkalom, hogy az ajándékon...