Terasz beépítés, igény szerint

2013-11-21 12:07:28 | Módosítva: 2013-11-25 09:11:20

A beépített terasz divatja szerencsére erősödőben van. Sokan élnek azzal a lehetőséggel, hogy életterüket bővítsék, komfortosabbá tegyék, és erre ma már színvonalas megoldások egész sora érhető el az építkezők, tervezgetők számára. Ugyanakkor azt is tapasztalhatjuk, hogy egy ilyen – nem is kis értékű – beruházás sokszor átgondolatlanul, koncepció nélkül valósul meg. Az építtető néhány kép és a pénztárcája alapján dönt, és sajnos utólag derül csak ki, hogy nem a számára legjobb megoldást választotta.


Az előzetes mérlegeléshez a Gege Hungary szakemberét, Szabó Gábort kértük fel segítségül. Gyakorlati tapasztalatait az alábbiakban osztjuk meg olvasóinkkal.

Sajnos vannak régi rossz berögződések

Sokszor, amikor a teraszbeépítéssel foglalkozó szakemberhez fordulnak, akkor már adott egy alaphelyzet, ennek korlátaival kell a további terveket elkészíteni. Az ideális az lenne, ha az igényeket és lehetőségeket még az előtt végiggondolnánk – együtt a szakemberrel – mielőtt a teraszépítésbe belefognánk. Amikor az építtető tisztázza magában, hogy hová, és mekkora teraszt szeretne építeni, akkor a szakemberrel végigvenné az összes, szóba jöhető lehetőséget, átbeszélnék azokat az igényeket, hogy mit is várna el a létesítendő terasztól, milyen funkciót szánna neki, mire akarja használni, mennyi pénzt tud rászánni, és csak mindezek tisztázása után vágna bele a kivitelezésbe. Mindehhez sok segítséget találhatnak a www.teraszok.hu weboldalon.Érdemes végigvenni, hogy ha kötöttség nélkül tervezgethetünk egy teraszt, akkor a legegyszerűbb megoldástól a legbonyolultabbig milyen lehetőségeink vannak.

– Ha a terasznak nem az a célja, hogy a lakást bővítsük, inkább csak annyi, hogy tavasztól őszig az életterünket kitágítsuk a kert irányába, akkor a ház oldalfalára szerelt könyökkaros napellenző a legegyszerűbb megoldás. Ez alá csak valamilyen szilárd padlózat kell, ami akár kövezett lehet, akár fából készülhet. A napellenző nem csak a nyári hősugaraktól, hanem a kisebb esőtől is véd. A ház falára világítást, és a tavaszi-őszi hűvösebb idők enyhítésére hősugárzót is szerelhetünk.

– Ennek a változatnak egy következő fokozata, amikor a ponyva nem csak felülről véd, hanem elöl akár a földig leengedhető. Ennek némi szélfogó funkción kívül a belátás csökkentése is a célja. A könyökkaros napellenzők előnye, hogy másodpercek alatt betekerhetők, így amikor teljesen nyitott teraszra vágyunk – mondjuk a csillagos égboltban akarunk gyönyörködni – akkor erre is lehetőségünk van.

– Ugyanezt a megoldást bővíthetjük textil oldalárnyékolók felszerelésével. Természetesen ez is mobil, hiszen az oldalárnyékoló is feltekerhető, igény szerint teljesen eltüntethető, ugyanakkor szeles időben, vagy ha teljes takarásra vágyunk, akkor szinte bezárja a teret. Zárt oldalárnyékolókkal és bekapcsolt infra fűtéssel még az októberi, novemberi hűvösebb időjárást is kellemessé tudjuk varázsolni.


– Komfortosabb és erősebb teraszbeépítéseket valósíthatunk meg az üvegezett szerkezetekkel. Az alapmegoldás az üvegezett tető – hasonlóan egy sima napellenzőhöz –, csak ez természetesen fix megoldást jelent. A fényt tökéletesen átengedi, természetesen a napsugarakat is, és teljes védelmet biztosít az eső ellen. Érdemes világítással és hősugárzóval kiegészíteni ezt a megoldást is.

– Ha még a napsugarak ellen is szeretnénk védelmet kapni, akkor az üvegtetőt üveg alatti árnyékolóval érdemes kiegészíteni. Ez természetesen igény szerint húzható be, illetve tekerhető fel, így borús időben is tudunk elegendő fényt engedni a terasz mögötti helyiségekbe.

– Még jobb árnyékoló hatást érhetünk el, ha a behúzható árnyékoló az üvegborítás külső oldalára kerül. Ez nyári nagy melegekben optimális megoldás.

– Már a zárt télikert irányába halad az a megoldás, amikor a teraszt oldal felől is bezárjuk – igaz nyithatóan, vagyis eltolható ablakkeretekbe szerelve az üvegfalat. A teljesen zárt állapot fokozatosan igényelheti a külső árnyékolást, hiszen e nélkül túlmelegedne a télikert. A nyitható oldalelemek egyszerre teremtik meg szabadság érzést és a téli védelmet – igaz mindkettőt némi kompromisszummal.

– Végül a teljesen zárt télikert irányába haladva keret nélküli üvegezéssel teljesen zárttá tehetjük teraszunkat. Ez már tulajdonképpen a lakás kiegészítését jelenti egy új, világos helyiséggel, de az időjárás elleni védelemmel. A nyári túlmelegedés ellen ezt a megoldást mindenképpen védeni kell egy behúzható külső tetőárnyékolóval.

– Keleti, Nyugati tájolás esetén a keret nélküli üvegezéssel bezárt télikertnek az oldalfalát is ajánlatos árnyékolni – „külső télikert árnyékolóval”.


A lehetőségek számbavételé­hez kinek-kinek a saját szempontjait kell mérlegelnie, hozzáadnia. Hiszen ön dönti el, hol és mennyi védelmet szeretne a Nap, eső, szél, idegen tekintetek ellen, és mennyire szeretné beengedni vagy kizárni a külvilágot. Csak a képzelet szab határt a végtelen variációknak beleértve az összes kiegészítőt: világítás, fűtés, árnyékolók mozgatása, irányítása – kényelmesen, gombnyomásra, távirányítással, programozással. Ezeket az automatikákat nem csak egy teljesen új építésnél élvezhetjük, hanem – pl. a felcsévélhető teraszárnyékolókra, terasz szélfogókra utólag is felszerelhető a motor, és használható hozzá a távirányító, a vihar, eső, napsugár érzékelő automatika.Készüljünk tehát alaposan fel, mielőtt egy ekkora beruházásba kezdünk – javasolja Szabó Gábor, a Gege Hungary szakembere. Látogassanak el a www.teraszok.hu weboldalra, ahol részletes segítséget kaphatnak a tervezgetéshez.

A meglévő tetőhöz legolcsóbb megoldásként adódik, hogy csatos rögzítésű mobil oldalfalat – ponyvát – szereltessünk fel, de tisztában kell lennünk az olcsó megoldás összes hátrányával is; nem csak a fel és leszerelése nehézkes, hanem a nem megfelelő kifeszítés miatt az anyag előbb utóbb elfárad – eső veri, szél rángatja – és viszonylag hamar tönkremegy. A szakemberek szerint ezen a „babacsattos megoldáson” túl kellene lépni, és jól megvezetett, feszíthető ponyvaszerkezetet kellene mindenképpen használni ilyen célra. Ennek nem csak a kezelése könnyebb, nem csak az élettartama sokkal hosszabb, hanem könnyen tisztítható is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Teraszok árnyékban

Megérkezett a nyár, igyekszünk minél több időt a szabadban tölteni. Nagy teraszok és pici erkélyek hívogatnak a pihenésre. Minden esetben gondoskodnunk kell megfelelő árnyékolásról, és ezt sokféle...


Erkélyek, balkonok lakberendezése

Egy lakásnak nemcsak az értékét növeli egy erkély, balkon vagy terasz, hanem a komfortját is. Sajnos sokan raktárnak használják, ami az utcáról nézve elég lehangoló látványt nyújt, de ez ellen...